fbpx
Facebook-moderator

Facebook-moderator : Den tøffeste jobben innen sosiale medier

The Verge har skrevet en gripende og sjokkerende historie om det hemmelige og traumatiske arbeidslivet som en Facebook-moderator.

– Hun tilbrakte de siste tre og en halv ukene i trening og forsøkte å herde seg mot det daglige angrepet av urovekkende innlegg: hatprat, voldelige angrep, pornografi. I løpet av noen dager vil hun bli en Facebook-moderator på heltid, eller det selskapet hun jobber for – Cognizant – uaktsomt kaller det, en «prosesskonsulent».

Traumer som Facebook-moderator

The Verge har skrevet en urovekkende og sjokkerende historie om det å jobbe som moderator hos Facebook. Rettelse; FOR Facebook. For Facebook ansetter ikke så mange til å moderere alt det faenskapet vi legger ut på plattformen deres. De bruker seg heller av underleverandører. Det skalerer mye bedre, skal vi tro Ellen Silver, som er Facebooks vice president of operations. På den måten kan de ha moderatorer som jobber 24 timer i døgnet, plassert på 20 forskjellige steder i verden og som evaluerer poster på mer enn 50 forskjellige språk.

Best for marginene å leie moderatorer

Billigere er det også. Mens en Facebook-ansatt i gjennomsnitt tjener rett over 2 millioner kroner i året, tjener en innleid moderator omtrent 10 prosent av det. Rett under 250.000 kroner. 

Når du har 15.000 moderatorer som får litt over 10 prosent av hva en Facebook-ansatt får, så sparer du mye penger. I tillegg trenger du ikke å tenke så mye på hvordan den enkelte moderator har det – etter å ha jobbet noen timer, dager, uker og måneder på å se på folk ta livet av seg, eller bli tatt livet av.

Facebook selv snakker ikke så mye om disse moderatorene. Og moderatorene selv sier heller ikke så mye. Det har de – i henhold til deres avtale – ikke lov til. Det er til deres eget beste, men det skal også hindre moderatorer å dele personinformasjon fra Facebook-brukere. Det siste er jo faktisk veldig viktig – sett i lys av de utallige personvern-skandaler Facebook har stått i.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Røyker hasj i pausene for å roe nervene

The Verge har derimot snakket med flere tidligere moderatorer, men også eksisterende. De fleste “varer” ett år. Og alle har blitt anonymisert. Og de snakker om et arbeidsmiljø på randen av fullstendig kaos. Et miljø hvor de ansatte kommer seg gjennom hverdagen ved hjelp av galgenhumor. Bokstavelig talt. Det vitses om drap og selvmord, før man røyker litt hasj for å roe ned de skakkjørte nervene man får av å jobbe som en Facebook-moderator.

The Verge har skrevet en omfattende artikkel det er verdt å lese. En artikkel som i seg selv er vanskelig å lese. Fordi du kommer så inn på de menneskene som jobber dag inn og dag ut for å moderere all den dritten 2,3 milliarder mennesker som bruker Facebook klarer å lire av seg i form av tekst, bilder og video. Hatprat, trusler, konspirasjoner, voldtekter og drap.

Det er ikke algoritmer som fjerner videoen av en mann som knivstikker en gutt til han dør, samtidig som han roper etter sin mamma. Det er mennesker. Som deg og meg. Som jobber for Facebook, men ikke i Facebook. Som gjør det for en brøkdel av den inntekten de ekte Facebook-ansatte får. Og som drømmer om å bli behandlet som en medarbeider av de ekte Facebook-ansatte. 

Les hele historien om Facebook-moderatorene på The Verge.

 

Bilde: Aarón Blanco Tejedor via Unsplash