fbpx
lykke

Lykke = Virkelighet – Forventninger (Del 4)

For fjerde gang drar jeg ut på tur alene for å lære noe nytt om meg selv og for å filosofere litt rundt hva det vil si å være lykkelig.

Ut på telttur alene i mai for å reflektere rundt lykke

I det jeg forlater byens bråk og stress, kjenner jeg hvordan spenningen i kroppen sakte gir slipp. Og med hvert skritt jeg tar bort fra byens mas og kjas og inn i naturens rike, kjenner jeg roen senker seg over meg, samtidig som sansene mine våkner til liv av solen som bryter gjennom trærne, lyden av fuglene som synger eller vinden som får trærne til å gi lyd fra seg. Den naturlige stillheten gir meg en dyp følelse av tilfredshet og glede. Det er i disse øyeblikkene jeg virkelig får anledning til å kjenne på livets kontraster og verdsette den indre roen som naturen gir.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Forventninger

Min vei mot å finne en personlig lykke-formel startet i 2020, kort tid etter at verden hadde stengt ned som følge av pandemien. I en tid preget av usikkerhet og frykt, begynte jeg å se nærmere på hva som kunne gi meg en dypere forståelse av lykke.Den første erkjennelsen var at lykke var et resultat av virkeligheten minus mine skyhøye forventninger til hvordan det første teltturen min alene skulle bli. 

Der og da hadde jeg satt meg urealistiske forventninger til hvor lett det var å få til en vellykket teltovernatting tidlig i mai. Og det var kun min egen feil. Jeg var rett og slett for dårlig forberedt. 

Forberedelser

Året etter la jeg til forberedelser til lykke-formelen min, for å løpet av året som hadde gått hadde jeg lært meg å ta bedre ansvar for min egen opplevelse og hvor viktig det er å forberede meg på det som naturen måtte møte meg med. Som i livet ellers handler det om å være godt rustet til å møte utfordringene og mulighetene livet både gir og krever. 

Tilpasningsdyktig

Samtidig er det ikke alt du kan forberede deg for. Derfor omfavnet jeg min egen tilpasningsdyktighet for lykkeformelen i 2022. Altså min egen evne til å endre kurs og lære av erfaringer, slik at jeg kan både håndtere, vokse og blomstre i møte med det ukjente. I mitt møte med endringer jeg ikke har direkte kontroll over. 

Nysgjerrig

I år har jeg lagt til nysgjerrighet. For å trives i en verden som endres stadig raskere, er det avgjørende å være nysgjerrig. Å utfordre status quo og våge å tenke utenfor den berømte boksen, selv om det kan være skummelt og usikkert.

Så nå ser formelen for lykke slik ut for meg:

Lykke = Virkelighet – forventninger + forberedelser + tilpasningsdyktighet + nysgjerrighet

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

En lykke-formel for livet og arbeidslivet

Nysgjerrig på alt det ukjente som kommer, anført av teknologiutviklingen på jobben, og av hva som befinner seg over neste bakketopp i naturen. Det jeg lærer av naturen når det kommer til lykke, er mye enklere å ta med seg inn i arbeidslivet og livet generelt. Og derfor er jeg også utrolig glad for at jeg har anledning til å dra ut alene i skogen eller på fjellet.

Aleneturene gir meg tid og rom rom til å tenke gjennom mitt eget liv, reflektere over mine valg og sette pris på det jeg har. Det er også i disse øyeblikkene jeg virkelig forstår verdien av alt fra det å være godt forberedt, tilpasningsdyktig, men ikke minst nysgjerrig. Og om det er fordi jeg fant meg en fin teltplass, fikk fyr på bålet på første forsøk, spiste god mat, drakk deilig kaffe eller sov ekstra godt, så lærer turene meg om hvor viktig det er å ta godt vare på de lykkelige øyeblikkene.

I tillegg er det også mye lettere å se skjønnheten i de små gledene ute i skogen når man er overlatt kun til seg selv og sitt. Da opplever jeg også dypere tilfredshet ved at jeg er i mye større grad til stede her og nå. 

Derfor drar jeg også hjem fra mine teltturer med ny innsikt og ny erfaring. Innsikt og erfaring, som sammen med nye opplevelser minner meg i hverdagen om å være lykkelig over små øyeblikk, og samtidig være både nysgjerrig og åpen for endringer som måtte komme min vei. 

Og like sikkert som livet er en reise, er også min lykkeformel en reise og en prosess hvor jeg stadig lærer meg noe nytt. Hvor jeg stadig utvikler meg. 

Lykke er med andre ord ikke en endelig destinasjon, men en vei vi vandrer på, og hvor det er opp til oss selv å gjøre veien så meningsfull og givende som mulig.