fbpx

Kutt ut Facebook!

Når det å kutte ut Facebook fortsatt er førstesidestoff så er det vel ikke mange som har sluttet?

Jeg elsker å lese alle nyheter som handler om Facebook hit og dit, nå har det selskapet kuttet ut Facebook eller den politikeren lagt Facebook og sosiale medier på hylla. Jeg elsker å lese om alle rapporter som enten gir tommelen opp eller ned, og jeg elsker å konstantere at de fleste av oss alltid tar feil når vi skal forutsi fremtiden. Jeg har lært gjennom mange år med IT og kommunikasjon at vi sjeldent treffer med våre spådommer. Forholdet og modningen som finner sted mellom teknologi, bedrifter og brukere er vanskelig å spå, og i et teknologisamfunn som endrer seg stadig raskere blir det enda vanskeligere.

fikk-nok-av-facebook

Klikk på bildet for å lese saken online

Fikk nok av Facebook

For kort tid siden var jeg i Sør-Trøndelag og holdt foredrag for en stor forsamling av kvinner og foreleste om kommunikasjon og sosiale medier, og på vei tilbake fra Holtdalen – rett utenfor Røros – kom jeg over Stjørdalens Blad. Den klare beskjeden fra forsiden av lokalavisen kom fra den tidligere lokale SV-politikeren og nå rådgiver, Rune Hegge, som hadde fått nok av Facebook.

Runes blogg er interessent lesing – muligens fordi Rune lever av å «…tilby rådgivning og politisk kommunikasjon» og at han for et år siden skrev et blogginnlegg (han har ikke blogget i 2013) hvor han lurte på om Facebook var en plage, og hvor han blant annet skriver

Jeg har selv hørt ledere si at å lese aviser er OK, men at Facebook er fy. Dette henger ikke helt på greip i mine ører.

Ett år senere har pipen en annen lyd, men han er på ingen måte alene – ikke helt i alle fall. Av de nesten 3 millioner nordmenn som har en Facebook-konto, er over 2 millioner av disse innom nettstedet hver dag. Det betyr ikke at alle kommer til å forbi værende på Facebook, men så lenge nettverket tilfører verdi er det vel ingen grunn til å koble seg av, eller? Og enn så lenge er det VELDIG få som har kuttet ut Facebook – derimot har de få som har gjort det fått veldig mye oppmerksomhet – og ironisk nok kommer mesteparten av oppmerksomheten via sosiale medier og Facebook……

Det lukter søppel på Facebook!

For kort tid siden skrev jeg selv at det begynner å lukte søppel av Facebook, og for hver dag som går virker det som mengden av søppel øker. Du kan selvsagt ta ansvar for å fjerne søppelet fra egen nyhetsstrøm, slik Astrid Valen-Utvik skriver om i sin glimrende bloggpost, men hvis mengden av søppel overgår verdien vil nok flere følge Runes eksempel og kutte det ut, og heller flytte over til andre sosiale nettverk – som Twitter, LinkedIn eller Google+ – for asosiale individer på Internett er det vel ingen av oss som kommer til å bli.

Slutten for Facebook

At det er noen som slutter å bruke Facebook betyr nok ikke at slutten for Facebook har startet, heller tvert i mot. Når det er mange nok som slutter å bruke det forsvinner også sensasjonen. Det har lenge vært skrevet om det å kutte ut Facebook for å få tilbake livet sitt, VG kom så tidlig som i 2008 med en artikkel som skulle hjelpe oss å kutte ut Facebook. I 2010 ga E24 oss 10 gode grunner til å forlate Facebook, og Tv2 spådde slutten for Facebook også i 2010.  På Kampanje i 2011 kunne vi lese at Facebook-veksten bremser opp, mens blant annet Hardware kunne fortelle oss at Facebook hadde knekt koden for massiv vekst, og det var så sent som i juli 2013.

Den største oppmerksomheten for å slutte på Facebook fikk derimot forsikringsselskapet Help, som i januar 2013 trakk ut kabelen fordi de hadde fått nok av Facebook-sjikane. Aldri før eller etter har Help Forsikring oppnådd tilsvarende publisitet!

Sosiale medier forsterker det du ikke gjør bra!

Dårlig kundeservice kan svi, og Facebook har en forsterkende virkning i negativ forstand om ikke kjernevirksomheten henger på plass. Derfor er også alltid mitt råd til virksomheter og bedrifter som lurer på om de skal hive seg på Facebook at de først må se på seg selv; hva de ønsker å oppnå, hvilke effekter de er på jakt etter, men ikke minst hvordan de skal håndtere tilstedeværelsen i både gode og onde tider.

Fra 3 tusen til 3 millioner på 6 år

I begynnelsen av 2007 var det 3,000 norske Facebook-brukere og ved utgangen av 2012 hadde antallet vokst til omtrent 3 millioner. Det er en betydelig vekst.

Da er det ikke starten på slutten om et par rådgivere eller forsikringsselskaper kutter ut Facebook, ei heller er det en sensasjon. Starten på slutten for Facebook kan derimot komme, og den kan nok komme raskt hvis verdien av å være der forringes – enten av sure oppgulp, intetsigende statusmeldinger eller irrelevante poster og reklame. Blir det mer søppel enn verdi vil folk raskt forlate plattformen, men enn så lenge er det ingen grunn til å rope varsko, uansett hvor fristende det måtte være – hvis hensikten er å skape en sensasjon, eller en illusasjon av en som sådan.

Jeg ser ingen grunn til å trekke ut kabelen ennå, gjør du?

photo credit: mkhmarketing via photopin cc