instagram

Instagram-brukerne ser ikke så veldig desperate ut

Sara Strand i Elle Melle mener Instagram må spørre seg selv hvorfor det gikk galt og at brukerne er desperate etter noe nytt. Verken brukervekst eller omsetning tyder på at det står så ille til.

– Det er ikke lenge før Instagram må spørre seg selv hvorfor det gikk galt. Hvorfor flere hundre tusen av brukerne deres omfavner den nye sosiale plattformen, Vero, med åpne armer. 

Slik starter rådgiver Sara Strand i Elle Melle sin kommentar i Kampanje 7. mars.

Årsaken – skal vi tro Sara – er algoritmer. Algoritmer som har ført til at vi som bruker Instagram, kun ser 30% av alle bilder som de vi følger legger ut. Hun påstår sågar at Instagram gjemmer det gode innholdet og at algoritmene får Instagram til å fremstå som arrogant og respektløs.

Vero er ikke nytt, men snart 3 år gammelt

Det er mange som snakker om Vero om dagen. Som et nytt sosialt medium. For det første er det feil. Vero er faktisk snart 3 år gammelt. Det er dog mange som snakker om Vero. Mest av alt de som «hater» Instagram. Selv registrerte jeg meg på Vero i 2016. Uten at jeg ble nevneverdig imponert. Det er jeg fortsatt ikke heller. Gründeren av Vero, Ayman Hariri, sønnen til den tidligere libanesiske statsministeren, utviklet Vero fordi han hadde sett seg lei på annonse-baserte sosiale medier. Slik motivasjonen bak Ello også var.

Vi liker det som er nytt, men vi liker ikke endringer

Det er ikke en nyhet at vi ikke liker endringer. Samtidig «flokker» vi oss gjerne rundt det som er nytt (eller som vi tror er det).

– Instagram blir ikke brukt på samme måte som i 2010, skriver Sara i Kampanje.

Det har hun helt rett i. Instagram, som ble lansert oktober 2010, har – heldigvis – endret seg mye. Og det ser brukerne også ut til å like. Inkludert bedriftene. For all del, Vero vokser raskt nå. Og trender i App Store og Google Trends. Og kanskje de vil fortsette å gjøre det også. Melder du deg på Vero nå, er det gratis – enn så lenge. Vero tjener ikke penger nå, men skal gjøre det – på sine brukere. Et par dollar i året er det snakk om.

Det kan selvsagt være at Vero vil bli en suksess. Men det gjenstår å se. Og om det skyldes at «…vi er desperate etter en kanal som ikke tror den vet bedre enn brukerne selv», slik Sara hevder, tviler jeg sterkt på. Det er i alle fall ingen tall som tyder på det. 

 

10-dobling på 4 år

I 2015 – da Vero ble lansert – hadde Instagram 400 millioner brukere og omsatte for 630 millioner dollar. I 2017 hadde omsetningen økt til 3,6 milliarder og antall brukere til hadde doblet seg til 800 millioner. Ifølge data fra Statista estimeres det at omsetningen vil dobles – til nærmere 7 milliarder dollar. Det vil i så fall bety en omsetningsøkning på 10-gangern. Og det på kun 4 år.

Instagram

Det kommer som følge av økende brukermasse, men ikke minst det faktum at svært mange bedrifter og influencere har begynt å bruke Instagram Stories, som vokste fra 0 til over 300 millioner brukere i løpet av 2017.

I dag er det veldig mange bedrifter og influencere som har tatt i bruk Instagram. Influencere som tidligere hadde satset på Snapchat, har hoppet over til Instagram. Rett og slett fordi det er mer lønnsomt. I USA er over 70% av bedriftene på Instagram og 80% av brukerne følger minst en bedrift på Instagram. Bare i løpet av det siste halvåret av 2017 økte annonseomsetningen på Instagram med nesten 30%.

70% av Instagram-poster blir aldri sett

Det er helt riktig som Sara påpeker i Kampanje-kommentaren, at 70% av Instagram-postene aldri blir sett. Hvorvidt vi hadde sett flere eller færre uten algoritmene kan vi kun spekulere i. Faktum er at det blir delt nesten 100 millioner bilder hver dag. Det er et volum det ville vært umulig å komme igjennom hvis det ikke hadde vært for at Instagram tok i bruk algoritmer for å forsøke å forutse hva vi vil se mer av – og hva vi vil se mindre av.

Det setter større krav til innholdet. Til det visuelle og det kreative. Til bruk av hashtags og til publiseringstidspunkt. Og brukerne ser ut til å like det også. I USA har 60% av alle mellom 18 og 29 år en Instagram-konto. I Norge er andelen kvinner i samme aldersgruppe på 88%. Og blant mennene i alderen 18-29 år er andelen 70% ifølge Ipsos sin oversikt for fjerde kvartal 2017.

Les også: 18 Instagram Stats Every Marketer Should Know for 2018 (Sprout Social)

 

Annerledeshet ingen garanti for suksess

Vero har nok valgt riktig strategi ved å være annerledes enn Instagram. Samtidig er det å være annerledes ingen garanti for suksess. Det vil alltid være noen som «hater» Instagram, slik det er mange som «hater» Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat og andre sosiale medier, tjenester, produkter og varer.

Stor vekst i antall nedlastninger er heller ingen garanti for suksess. Mange av mine relasjoner og venner har lastet ned Vero også i løpet av den siste tiden. Felles for de aller, aller, aller fleste er at det er kun det de har gjort. Ingen bilder er delt. Ingen lenker, filmer, videoer eller annet innhold er delt heller.

Vi er nysgjerrige på det som er nytt. Men derifra til å kutte ut det vi kjenner – der alle våre andre venner og relasjoner er – er det en mye lengre vei. Jeg tok Vero i bruk i 2015 uten å bli overbevist. Jeg har tatt det i bruk på nytt nå i 2018 uten å la meg overbevise så mye mer.

Algoritmer «makes sense»

Snapchat holdt lenge ut med sin strategi om å ikke «falle for algoritmene», men måtte gi tapt. Rett og slett fordi det «makes sense». Både for brukeren, men også for lommeboka. Mon tro hvor lenge Ayman Hariri er villig til å bruke penger på servere før han ser penger komme hans vei også. Og vil de pengene komme i stor nok grad fra brukerne selv, eller blir han tvunget til å få det via annonserer – fra annonsører som vil kreve at algoritmene plasserer de «der de hører hjemme»?

Bilde: Zach Meaney via Unsplash