fbpx
hashtag

Nye muligheter for bruk av hashtag på Instagram

Hashtag – eller emneknagg på norsk – har fungert som en søkemotor på Instagram. En måte å organisere, kategorisere, oppdage og spre egne bilder og videoer. Med muligheten til å følge hashtags kan riktig bruk øke effekten. Og feil bruk redusere den.

Fikk du med deg Instagram Shadowban i 2017?

Opplevde du at engasjementet på din Instagram-konto falt i 2017? Eller at bildene dine ikke dukket opp da du søkte på din favoritt-hashtag? Da kan du ha blitt utsatt for Instagram Shadowban. At bildene dine ble skjult fordi du «overbrukte» den samme hashtagen.

På Instagram ville en shadowban skjule bildene dine fra brukere som ikke fulgte deg. Hensikten bak Instagram Shadowban var å redusere brukere som oppførte seg masete og «spammete».

Instagram for Business skrev 28. februar at «godt innhold på Instagram er kreativt innhold». I samme melding anbefalte de også å være fokusert på de forretningsmessige målene og mindre på emneknagger. Og de anbefalte å følge tre enkle prinsipper;

Rådene den gang, for å unngå Instagram Shadowban var å unngå å bruke emneknagger som var bannlyste, ikke bruke programvare som brøt med deres TOC, unngå å plutselig være ekstrem aktiv (like mer enn 200 ganger per time for eksempel) og unngå å bli rapportert av andre brukere.

 

Nye muligheter i 2018

For kort tid siden gjorde Instagram det mulig å følge emneknagger. Er du like glad i Bali som det jeg er, kan du følge alle bilder som er hashtaget med #Bali. Instagram sine algoritmer har favorisert bruk av relevante (og populære) hashtags. Og de nye endringene gjør det enda viktigere bruke de riktige hashtagene riktig.

hashtag

Med 35 millioner bilder hashtaget med #bali, kan det være fristende å «henge seg på». Dukker det derimot opp bilder og videoer fra profiler som «piggybacker» på en slik hashtag, har du nå fått muligheten til å fjerne disse fra hashtagen du følger – ved å klikke på de tre prikkene øverst til høyre, og deretter på «Ikke vis for denne emneknaggen».

hashtag

Med tanke på Instagram Shadowban som «slo inn for alvor» i 2017, kan det være verdt å sette det i sammenheng med denne muligheten. Fristelsen for å kopiere de samme hashtagene «gang på gang» på hvert eneste bilde eller video du deler, kan fort føre til at du blir «valgt vekk» – og til og med rapportert. Og da kan du tenke deg hvilke signaler det gir tilbake til algoritmene til Instagram.

Oversikt over emneknagger du følger

På samme måte som du kan se hvem det er du følger, kan du nå også se hvilke hashtags du følger.

hashtag

Klikk på «følger» øverst til høyre, og deretter på «Emneknagger».

hashtag

 

Lenger ned i oversikten vil du også få opp forslag til andre emneknagger Instagram tror du vil like å følge.

På bilder du har lagt ut, gitt at du har en Instagram for Business-profil, kan du nå også se hvor mange det var som så bildet eller videoen du la ut, som ikke fulgte deg i utgangspunktet. Som altså kom over bildet ditt som følge av emneknaggen.

hashtag

 

I tilfellet over brukte jeg emneknaggene #oakleyflightdeck og #stanton – som er to emneknagger jeg også følger.

hashtag

Med andre ord handler det ikke om å ikke bruke emneknagger, men om å bruke de strategisk og bevisst. Ikke glem å bruke emneknagger på dine Instagram Stories i tillegg.

Hvor mange hashtags er mange nok?

Hvor mange emneknagger er «riktig» å bruke er et klassisk og tilbakevennende spørsmål. Jeg bruker sjeldent mange. Instagram tillater maksimalt 30. Det synes kanskje jeg er 25 for mange. Samtidig vil 30 emneknagger gi mange muligheter for å nå ut til flere – gitt at det er viktig.

Bare ikke glem å bruke emneknaggene riktig. Oppleves det irrelevant for de som velger å følge en av de emneknaggene du bruker, er faren stor for at din Instagram-profil blir valgt vekk. Og da er innsatsen bortkastet.