fbpx
hjemmekontor

Hjemmekontoret er den nye oljen

«Husarrest» er den nye normalen og hjemmekontoret er den nye oljen. Tenk hvordan det hadde gått med norsk økonomi hvis vi ikke kunne ha jobbet hjemme under pandemien.

Den nye oljen

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

I løpet av de siste årene har veldig mye forskjellig blitt omtalt som den nye oljen. 

Er det laks, IT eller øl vi skal leve av etter oljen, spurte Klassekampens Mimir Kristjansson allerede i 2016. 

Bakgrunnen var at veldig mange omtalte veldig mye forskjellig som den nye oljen. Og Mimirs kommentar traff veldig godt. Som han selv skrev, så forteller

Norges desperate jakt på den nye oljen at skremmende mange nordmenn ikke har den fjerneste idé om hva olje er for noe. At abstrakte begreper som kunnskap, empati og kjærlighet blir holdt fram som troverdige erstatninger for Norges suverent viktigste næring, sier noe om hvor metafysisk verdiskaping har blitt for mange av oss

Konkurs uten oljen

Norges eksport av olje er det som redder oss fra å bli et nytt Hellas. Uten oljen hadde Norge gått i minus. Det var tilfellet i 2016 og det er tilfellet nå. Personlig tror jeg ikke det vil være én “one more thing” som vil erstatte vår egen avhengighet av oljen. Men det nærmeste til “den nye oljen” må sies å være hjemmekontoret. I alle fall i det siste. For hvordan hadde det stått til med norsk økonomi i dag, hvis alle som har blitt sendt hjem måtte legge ned alt av arbeidet i over ett år? 

Hjemmekontoret redder økonomien og distriktene

Statsminister Erna Solberg uttalte i slutten av januar i år at 90 prosent av norsk næringsliv, målt i verdiskaping, går ganske bra og har gode fremtidsutsikter. Det hadde hun ikke kunnet si hvis det ikke hadde vært for internett, bredbånd, videokameraer og laptoper. Hvis vi ikke hadde hatt mulighet til å jobbe hjemmefra. 

Nå kommer også spørsmålet om ikke hjemmekontoret også er i ferd med å redde distriktene. I september i fjor lurte jeg på hvorfor vi gidder” å bygge ut bredbånd i distriktene, når alle flytter til byene? I løpet av de siste 20 årene har bredbåndsutbygging vært et viktig tiltak for å bevare næringsliv og bosetting i distrikts-Norge. Samtidig  “forgubbes” distriktene mens byene vokser. Og trenden har akselerert i takt med digitaliseringen. Vil denne trenden reverseres nå som “alle” kan jobbe fra kjøkkenbenken, sofaen og soverommet hjemme? 

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland tror det. Jeg tenker at det er lett å la seg blende av de teknologiske mulighetene og samtidig glemme de psykososiale utfordringene ved å jobbe mer eller mindre digitalt og fysisk langt unna alt fra ledelse, kolleger, partnere, leverandører og ikke minst kunder. 

Selv om det vil være noen få som flytter “hjem igjen til bygda”, vil det være unntaket som bekrefter regelen. Selv om det kan virke fristende i dag – siden vi stort sett bare er hjemme allikevel – så tror jeg ikke “husarrest er den nye normalen”.  Jeg tror heller ikke at “hjemmekontoret er den nye normalen”, selv om jeg tror det vil være helt normalt å jobbe mye mer hjemme, og det uten at sjefen din vil mislike det. 

Du tar av deg redningsvesten når du har kommet deg på land

Derfor tror jeg ikke at hjemmekontoret er den nye oljen, selv om hjemmekontoret enn så lenge har vært en redningsvest for store deler av norsk næringsliv under pandemien. Når faren er over og du har kommet deg ut av den stormende sjøen, tror jeg de fleste vil velge å ta av seg redningsvesten. 

Jeg tror det fleste av oss vil foretrekke å møtes igjen fysisk.

Samtidig tror jeg vi kommer til å jobbe mye mer hjemmefra fremover. 

Men jeg tror ikke det vil være så mange som vil flytte til bygda selv om bygda har fått både DAB og bredbånd.