fbpx
Jan-Aage Torp

Gud hjalp Pastor med å få over 200.000 Facebook-fans

Pastor Jan-Aage Torp leder Restoration Oslokirken og har på rekordtid fått over 200.000 fans på sin Facebook-side. Det takker de Gud for. Samtidig er nesten ingen engasjert i det pastoren poster.

Jeg overvåker til enhver tid flere 100 forskjellige Facebook-sider. Det være seg fotballklubber, politiske partier, politiske ledere, aviser, TV-kanaler, influencere, matvarebutikker, teleoperatører og retailere. I «disse tider» hvor Facebook stadig vekk gjør endringer på sine algoritmer, er det ekstra interessant å se på forholdet mellom antall fans og engasjement;

I løpet av det siste året har det ikke bare «rast» rundt Facebook, men ikke minst har det vært mye medieoppmerksomhet rundt Norges nylig avgåtte Justisminister. Hennes Facebook-side vokste i et rasende tempo, men ikke minst vokste engasjementet blant hennes fans – og blant de som ikke likte like godt det hun formidlet. «Lik & Del»-strategien betalte seg «rikelig» noe som gjorde hun til «Facebook-dronningen» i Norge.

Om Sylvi Listhaug er Facebook-dronning, er kanskje Jan-Aage Torp, Facebook-guden. På rekordtid har Facebook-siden til Oslo-pastoren vokst ekstremt raskt, og i skrivende stund vokser den i snitt med nesten 1.000 nye fans hver dag, og er nå større enn Facebook-siden til Listhaug.

Jan-Aage Torp

Mange fans. Få engasjerte

For noen år tilbake gjorde jeg en analyse av fotballklubbene som befant i Tippeligaen. Via analyseverktøyet Fanpagekarma avdekket jeg blant annet at Mjøndalen Fotballklubb hadde en betydelig andel av sine fans som kom fra utlandet. Kun 14% kom fra Norge. Om Mjøndalens fans ble «skaffet» rettmessig eller ikke, kan vi spekulere i. Men det er et faktum av svært få av Mjøndalens fans er engasjert i klubbens aktiviteter på Facebook. Kun 0,35% engasjement er fasiten når vi ser på 2018 så langt. Det tilsvarer under 200 engasjerte fans.

Problemet med få engasjerte blant mange fans, er at Facebook sine algoritmer vil forstå det slik at det Mjøndalen poster, ikke engasjerer. Og dermed vil man risikere at alt man legger ut ikke når frem til de «virkelige» fansene i tillegg.

Hva har Oslo-pastoren gjort for å få så mange fans og hvor kommer de fra?

Siden Mjøndalen-saken i 2015, har Fanpagekarma fjernet muligheten til å kunne se hvilke land fansene til en Facebook-side kommer fra. Jeg har kun tilgang til den innsikten på de Facebook-sidene jeg selv har admin.rettigheter til. Derfor vet jeg ikke hvor fansene til Pastor Jan-Aage Torp kommer fra. Ikke vet jeg jeg hva som har ført til en «himmelske» veksten Jan-Aage Torp har hatt på Facebook heller.

Der hvor Mjøndalen Fotballklubb har et engasjement på 0,35% og hvor Sylvi Listhaug sin Facebook-side har et engasjement på 3,0%, er det kun 0,0015% av de 215.000 Facebook-fansene som engasjerer seg i det Pastor Jan-Aage Torp legger ut. Det er så tett opp til ingen man nesten kan komme. Så hvor kommer alle fansene fra, og hvorfor er de så lite engasjert?

Takker Gud for sine Facebook-fans

Jeg har forsøkt å komme i kontakt med Jan-Aage Torp, for å høre mer om hvorfor han tror han har fått så mange nye Facebook-fans i det siste og hva han eventuelt tenker om at det er så få som involverer og engasjerer seg i det som blir lagt ut. Og jeg fikk svar, dog ikke helt det svaret jeg hadde håpet på;

– Takk for din henvendelse! Vi har dessverre ikke tid til å bistå mediabransjen. Vårt fokus er på mennesker som søker hjelp. Torps side har gledelig oppslutning. Vi takker Gud for dette. Alt godt! Mvh, Oslokirken Admin

 

Det er ingen tvil om at Jan-Aage Torp har flere fans på Facebook enn Sylvi Listhaug. Derimot er jeg litt usikker på han kan takke Gud for det. For det er ingen tvil om at de aller, aller, aller, aller fleste av pastorens fans ikke bryr seg nevneverdig mye om hva han legger ut. Kanskje litt på samme måte som det er mange nordmenn som fortsatt er medlem av Statskirken, men som ikke går i kirken?

 

Jan-Aage Torp

* Antall fans, engasjement og reaksjoner på de to respektive Facebook-sidene i løpet av de siste 28 dager. Sylvi Listhaug har mottatt 133.682 reaksjoner, kommentarer og delinger i denne perioden, mens Jan-Aage Torp har oppnådd 816 på samme tid. Til tross for at han har nesten 40% flere Facebook-fans.

 

Det her blir litt på samme måte som Mjøndalen Fotballklubb. Eller influencere som tar seg «hårreisende betalt» for mange «verdiløse fans».  Det er ikke sikkert Oslo-pastoren har gjort noe galt. Kjøpt seg falske Facebook-fans for eksempel. Det er fristende å tro det. Jeg håper det ikke er tilfelle.

Uansett er det uheldig å ha så mange uengasjerte fans. Det ser ikke bra ut hos algoritmene til Facebook.

 

Bilde: Patrick Fore via Unsplash