fbpx

Mjøndalens fake Facebook fans

Mjøndalen er Norges fjerde mest populære fotballklubb på Facebook, skriver Journalisten.no, og viser til oppsiktsvekkende vekst på 836%. Kun 14% kommer fra Norge!

Journalisten.no skriver 26. november om Mjøndalens imponerende vekst av fans på Facebook, og viser til tall som er hentet frem av Norsk Toppfotball. Mjøndalen har vokst mest på Facebook i løpet av 2015, etterfulgt av Bodø Glimt og Odd.

– Dette er imponerende tall, og jeg tror dette er en følge av Mjøndalens åpenhet vis-à-vis media og den folkelige tonen og framtoningen de har, sier mediesjef Thomas Torjusen i NTF.

På Facebook-gruppen «Stort og smått i sosiale medier» diskuteres det om «fænsa» er fake – altså kjøpt og betalt, og mye kan tyde på det. Ved hjelp av Fanpage karma har jeg sett på samtlige Tippeliga-lag i 2015, samt Brann, for å se på hvor mange fans de forskjellige klubbene har, og hvor i verden de kommer i fra.

1 av 4 fans kommer ikke fra Norge

Av de 17 fotballklubbene jeg har sett på, kommer 25% av deres fans fra andre land enn Norge. De fleste klubbene har derimot 9 av 10 fans fra Norge, mens det er spesielt 3 lag som skiller seg nevneverdig ut:

Av totalt 762,000 Facebook-fans, kommer nesten 185,000 fra utlandet. Av de 51,000 fansene som Mjøndalen har, kommer kun 7,140 fra Norge. De fleste av de utenlandske Facebook-fansene til Viking kommer fra Indonesia, mens de fleste fra Bodø Glimt kommer fra Senegal. Bodø Glimt vet jeg har flere spillere fra Senegal, men jeg er ikke kjent med hvor mange Viking-spillere som kommer fra Indonesia. Hos Mjøndalen kommer 40% av alle fansene fra Egypt, mens 14% kommer fra Hellas og 10% fra Algeri og Irak. Er det kun 14% av spillerne på Mjøndalen som kommer fra Norge? Er det kanskje det som er forklaringen….

Kilde: Fanpagekarma 26. november 2015.

Kilde: Fanpagekarma 26. november 2015. Klikk på bildet for større versjon.

Mjøndalens Facebook-side er på norsk. Av det jeg kan se er det ingen poster som er skrevet på andre språk. Altså har det forholdsvis «begrenset» verdi for folk i Egypt, Hellas, Algeri eller Irak å like Mjøndalen på Facebook. Jeg tviler sterkt på at de liker Facebook-siden fordi de har en folkelig tone.

Mange fugler på taket, få i hånden

Den beste måten å måle en god Facebook-side, er å se på engasjementet. Det sier mye om kvaliteten på de som liker. At det er ekte fans som er sterkt engasjert i det innholdet som deles på Facebook-siden. Via det samme verktøyet kan jeg enkelt hente ut en oversikt over det organiske engasjementet – andelen av fans som er engasjert. Når volumet av fake fans er høyt, faller også det engasjementet, som er en prosentandel av totalt antall fans oppimot antall som er direkte engasjert. Her kommer (ikke overraskende) Mjøndalen på siste plass. Mange fugler på taket, veldig få i hånden:

Fanpagekarma-tippeligaen-hanspetter-info

Kommer ikke av seg selv

43,000 utenlandske fans kommer ikke av seg selv. Uansett hvor folkelig tone Mjøndalen måtte ha i media og på Facebook. De kommer fordi de sannsynligvis er kjøpt og betalt. Ikke koster det så mye heller. Via Buy Likes Services (og mange andre tilsvarende) kan du kjøpe 10,000 fans for 200 dollar. 43,000 fans koster med andre ord ikke mer enn 860 dollar, eller knappe 7,500 kroner. Om det er Mjøndalen Fotball som har kjøpt det skal ikke jeg påstå. Det kan også være en seriøs fan, for tjenestene som Buy Like Services og lignende krever ikke admin.-rettigheter til den aktuelle Facebook-siden for å kjøpe fans.

Spørsmålet mitt er hva det er verdt, annet enn det sikkert er flott å få skryt av Norsk Toppfotball. Utover det må jo det her bare være veldig flaut og pinlig. Fake er fake, og fullstendig meningsløst.

Hva synes du, greit eller ugreit å kjøpe seg Facebook-fans?