fbpx
Sylvi Listhaug

Rekordmange nye Sylvi Listhaug-fans på Facebook

Sylvi Listhaug tapte maktkampen på Stortinget, men hun vant på Facebook. I mars økte antall nye Facebook-fans med like mye daglig som hun tidligere vokste i løpet av en måned.

Politikk og Facebook «hører» sammen, og er en av flere årsaker til at myndigheter «verden over» ønsker å regulere nettverksgiganten. Påvirkningskraften på Facebook er stor, også den politiske. Det så vi med Brexit og med Donald Trump. I det siste har vi forstått også hvordan «shady» aktører fikk tak i personopplysninger for å tilpasse budskap, ikke på fakta, men på følelser. For politikk handler mye om følelser. Det har også her hjemme blitt brukt i politikken, og en av de som har vært best på å spille på følelser (og også litt frykt) har vært Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug. Først som Innvandring- og Integreringsminister, dernest som Justisminister – med ansvaret også for innvandring.

Sylvi Listhaug

Ikke størst, men «best»

Antall Facebook-fans har vært viktig for Sylvi. For å nå så mange som mulig med hennes «budskap«. «Lik og del» har vært en del av spredningsstrategien, og retorikken har lagt seg på en metode som har hatt til hensikt å engasjere både de som liker og misliker henne. Og det har fungert. «Dronningen av Facebook», ble hun omtalt som av NRK.

Sylvi Listhaug

«Trikset» er å ikke la seg engasjere

Sylvi Listhaug har ikke flest fans på Facebook, men engasjerer mest. Av våre 10 topp-politikere, er det ingen som er i nærheten av å skape så mye (positiv og negativ) engasjement. Hun får flest likes, men også flest av de øvrige reaksjonene; hjerte, ha ha, wow, trist og sint. Og i takt med at motstanden mot henne har økt – frem mot avgangen som Justisminister, har både engasjement og antall fans vokst i rekordfart.

I mars 2018 har Sylvi Listhaug omlag mottatt halvparten av alle reaksjoner blant våre største / viktigste politikere.

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug har nesten mottatt 300.000 reaksjoner i mars alene, noe som er nesten 3 ganger så mange reaksjoner som nummer 2 på listen, som er Siv Jensen.

Og det er nettopp dette som gjør Sylvi Listhaug til en vinner på Facebook. Hun (og hennes politiske rådgiver – og sosiale medier-ekspert, Espen Teigen) har forstått effekten av å treffe både tilhengere og motstandere. Olav Mellingsæter i Resonate publiserte nylig bloggposten “Listhaug sine Facebook-triks” og peker på hennes (og Espen Teigen) evne til å

– …ta utgangspunkt i en primær og en sekundær målgruppe på sosiale media, og så bevisst bruke kommunikative posisjoner. Den primære målgruppen er de hun vil ha med seg på sin side. Den sekundære målgruppen er de som Listhaug uansett ikke får på sin side. For at slike poster skal “lykkes” må den holde fast ved posisjon, treffe primær målgruppe og skape reaksjon hos sekundær målgruppe. 

 

Det «beste» er å ignorere hvis man er uenig!

Vi kan være enige eller uenige med Sylvis politikk – og/eller retorikk – men vi må vel være enige om at strategien funker. Og dette er ikke en ny strategi fra Sylvi Listhaug sin side. For ett år siden snakket Marius og jeg med Espen Teigen – i episode 125 av MediaPuls – og da spurte blant annet Marius om man må bruke såpass sterk tone og retorikk – og ikke minst bruke “Lik og del” som aktive virkemidler – for å skape engasjement;  

 

 

I samtalen over bekrefter på mange måter Espen, Olav sitt resonnement – at det viktigste er å få spredt budskapet gjennom å skape reaksjoner – både fra de som er enige, men også de som ikke er det. Man kan si hva man vil om strategien – men det er ingen tvil om at den funker… og den ligner jo fortreffelig mye på den samme strategien veldig mange mediehus velger – den konfliktorienterte. Den konspiratoriske. Den krigerske, sensasjonelle, sjokkerende og provoserende.

Derfor blir også det beste angrepet – hvis man er uenig – og ikke ønsker å bidra til mer spredning – som Olav Mellingsæter i Resonate skriver; 

– Tilhører man sekundær målgruppe for en sak, så bør man tenke seg om før man lar seg rive med. Å kritisere utspillet er jo nettopp det avsender ønsker at man skal gjøre. Det beste er oftest å ignorere det. Be meningsfeller om å sitte stille i båten.  

For ordens skyld – 27. januar 2017 hadde Sylvi Listhaug 111.000 fans på sin Facebook-side. Hun brukte altså 14 måneder å vokse fra 111 til 139.000 fans – litt over 2000 nye fans hver måned – mens hun brukte kun 2 uker på å vokse antall fans med 20.000  – med over 1.400 nye fans hver dag! 

Sylvi Listhaug

 

Ikke bare mange nye fans, men også mange nye medlemmer

Fasiten er ikke bare at Facebook-siden til Sylvi Listhaug har vokst i rekordfart. Det har også antallet nye medlemmer til Frp og oppslutningen som sådan. På den andre siden av skalaen finner vi Jonas Gahr Støre – som ikke bare engasjerer i liten grad på Facebook, og som leder et parti som mister medlemmer og oppslutning.

Sylvi Listhaug

Kilde: Fanpagekarma