fbpx

Falske nyheter og naive nordmenn

Sosiale medier «florerer» med falske nyheter, og naive nordmenn «biter» på. Svein Tore Marthinsen og jeg var på besøk i TV 2 Nyhetskanalen 23. november for å ta debatten.

Falske nyheter har vært et stort og viktig tema i kjølvannet av Donald Trumps valgseier i USA for kort tid siden. TV 2 Nyhetskanalen omtalte også skuespiller Kristoffer Joner sitt Facebook-oppgjør med integreringsminister Sylvi Listhaug som en falsk nyhet. Falsk synes jeg derimot er å ta i. Mindre sann er vel mer riktig, siden Joner hadde fått hjelp av NOAS og Anorak.

Statsviter Svein Tore Marthinsen og jeg diskuterte falske nyheter og naive nordmenn. Nordmenn som angivelig deler det vi synes er morsomt og rart, og som ikke alltid klarer å skille mellom det ekte og uekte. Mellom sant og usant. Og som ikke alltid forstår at satire er akkurat det – satire.

Les også: Facebook og Google tar opp kampen mot falske nyheter

Svein Tore og jeg var ikke like enige om nordmenn er naive. Jeg viser til empiri og undersøkelser som bekrefter at vi er naive, og at det nødvendigvis ikke trenger å være noe galt. Det er på mange måter også bra å være godtroende – å tro det beste i folk, men vi bør også være skeptiske. Er det virkelig sant det jeg leser, og som jeg tror på? Burde jeg kanskje google nyheten først – for å se om det er andre nyhetskilder som har skrevet om det samme temaet – før jeg deler det videre i sosiale medier?

Facebook og Google tar opp kampen mot falske nyheter, men skal vi overlate sannheten til to teknologiselskaper?

Abonner og hør på MediaPuls via SoundCloudAcastTuneIn RadioGoogle Play Music eller iTunes. Eller via RSS-feed!

Hør også på MediaPuls, episode 105, hvor Marius og jeg diskuterer falske nyheter, og hva Facebook og Google gjør for å hindre spredningen. Derimot er det også viktig å huske på hva du og jeg også kan gjøre, for å redusere spredningen av falske nyheter.

Les «Facebook forsterker ekkokammeret» og få 5 gode tips på hva du kan gjøre for å ikke bli fanget i det.