fbpx
algoritmer

Det store spillet (om algoritmene)

Bår Stenvik har skrevet en veldig god og viktig bok om nåtidens olje-monopoler; teknologi-gigantene som sentraliserer makt og rikdom basert på algoritmer optimalisert for oppmerksomhet, for å maksimere profitt. 

Algoritmene «tar over»

En algoritme er kort og godt en oppskrift på en serie av operasjoner som skal utføres for å løse et problem eller en oppgave. Hver dag følger hjernen vår en serie av algoritmer for å få oss trygt og sikkert gjennom hverdagen. Om det er i trafikken eller når vi skal lage pannekaker.

I løpet av de siste årene har de teknologiske algoritmene også på alvor «invadert» livene våre. Vi blir utsatt for algoritmer når vi googler. Når vi surfer oss gjennom feeden i sosiale medier som Facebook, Instagram, LinkedIn, med flere. Når vi bruker GPS-verktøy på mobilen vår for å kjøre fra A til B, eller når vi hører på musikk via Spotify, TV-serier via Netflix og videoer på YouTube.

Og et er algoritmene som anbefaler deg hvilke andre produkter du bør kjøpe når du er innom Amazon eller andre nettbutikker. Ikke minst er algoritmene også sterkt involvert når det kommer til hva det er av reklame vi blir eksponert for.

Sterke følelser og svake demokratier

Algoritmene er «oljen» som smører teknologiselskapenes maskineri. Og for å optimalisere verdien av algoritmene, må de «smøres» med nyttig informasjon. Informasjon om oss. Brukerne. Bår Stenviks «Det store spillet» skriver glimrende, detaljert, beskrivende og skremmende om den enorme makten noen få teknologiselskaper har fått, og de enorme verdiene de sitter på, fordi vi – brukerne – har bevisst eller ubevisst «matet» deres algoritmer, helt gratis, for å få personaliserte og relevante brukeropplevelser tilbake.

Aldri har jeg brukt min gule markørpenn like heftig som til «Det store spillet»-boken. Du kan lese boken inn i en rekke av dystopiske historier og dokumentarer om hvordan teknologiselskapene har perfeksjonert ytterpunktene av våre følelser og på veien ødelagt vår tillit til hverandre og våre demokratiske styresett.

På den andre siden kan du lese det som en historisk referanse, fra tidligere kriser, hvor vi tok politiske og regulatoriske  grep til det bedre for samfunnet og verden. Som Bår Stenvik skriver avslutningsvis;

Koleraepidemiene på 1800-tallet ga oss økt satsing på folkehelse og velferdsstat. Den andre verdenskrigen bragte oss de første skikkelige datamaskinene. Den kalde krigen ga oss starten på internett. Terrorangrepene den 11. september bidro til løsere regler for personvern, som igjen bidro til utviklingen av den kommersielle overvåkningsøkonomien vi lever med i dag.

 

Overvåkning og oppmerksomhet

Våre digitale spor blir ikke bare brukt til å overvåke oss, men til å styre og manipulere vår oppmerksomhet. Oppmerksomhetsøkonomien er bygd på likes, virale nyheter, falske nyheter og sterke meninger, gjerne på hver sitt ytterpunkt for å appellere til våre primitive lyster, men ikke minst vår frykt.

Krig «selger» bedre enn kjærlighet. Frykt skaper mer oppmerksomhet enn fryd. Mistillit engasjerer mer enn tillit. Og algoritmene lærer seg «raskere enn toget» hva som skal til for å få «fyr i kommentarfeltet» slik at Facebook og andre sosiale medier-plattformer kan optimalisere egen profitt.

– Facebook er ikke den virkelige verden, men et bilde som er fullstendig vrengt, med hensikt, av algoritmene. Algoritmene som driver Facebook, er de som lager gode historier og sterke følelser. Altså er de tett beslektet med de formlene som Hollywood bruker for å lage actionfilmer og andre blockbustere. Spørsmålet er hvor stor makt denne fiksjonen kan få over virkeligheten.

 

«Må lese bok» for alle som deltar i den norske debatten

Er du opptatt av teknologi, internett, digitalisering, algoritmer, kunstig intelligens og hvordan samfunnet blir formet – til det bedre eller verre – så må du lese «Det store spillet».

Bår Stenvik har hentet frem et verdenshav av relevante og aktuelle eksempler fra din og min hverdag, fra det norske og internasjonale næringsliv og fra den politiske arenaen, slik at du kan bedre forstå hvor vi er og hvor vi (muligens) er på vei.

– Idet denne boka går i trykken, vet jeg ikke hvilke følger koronakrisa i 2020 vil få i framtida. Jeg håper vi tar de riktige lærdommene av den. 

 

Skal vi ta de riktige lærdommene av koronakrisen og teknologiens «mektige grep» om oss, er det en veldig god start å lese Bår Stenviks bok, «Det store spillet».

 

 

Note to self; Det eneste jeg angrer på, er at jeg leste boken i papirform. Hadde jeg lest den på min Kindle, kunne jeg mye enklere funnet frem til alle notatene jeg tok og alle kloke setninger og poeng jeg markerte. Da hadde jeg nok også fått flere gode anbefalinger fra Amazon også, basert på deres algoritmer ;)

Ebok-utgaven kan blant annet kjøpes hos ebok.no.