Digital barnemishandling – Samfunnet svikter barna i den digitale tidsalderen
På samme måte som at vi forbrukere har flere måter å finne relevante merkevarer å følge, har vi også flere grunner til hvorfor vi ønsker å følge merkevarer i sosiale medier. Her er de ni viktigste ifølge Sprout Social.
Vi oppsøker merkevarer aktivt i sosiale medier
Personlig er det mange årsaker til at jeg følger en merkevare i sosiale medier. Noen ganger er motivasjonen å bli inspirert. Andre ganger om å bli informert. Og motivasjonen kan variere også fra selskap, bransje, de respektive kanalene og hvor jeg befinner meg i selve kundereisen (før, underveis og etter).
En ny rapport fra Sprout Social – 2020-Sprout-Social-Index-Above-and-Beyond – viser nettopp dette; at det er flere årsaker til at vi aktivt oppsøker en merkevare som vi ønsker å følge i sosiale medier. Noen merkevarer er også gode til å bruke sosiale medier, slik at aktuelle selskaper finner veien til oss i feeden. I andre tilfeller blir vi påvirket av influencere som anbefaler oss merkevarer vi bør følge. Samtidig blir vi også i stor grad påvirket av familie og venner.
Vi liker også i stor grad (39 prosent) å følge merkevarer vi ser opp til og beundrer, merkevarer vi handler av ofte (34 prosent) eller merkevarer som influencere markedsfører (35 prosent). Ifølge undersøkelsen fra Sprout Social, finner vi også i stor grad merkevarer via hashtags (25 prosent).
Ikke bare rabatter og tilbud
På samme måte som at vi har flere måter vi finner frem til nye merkevarer vi følger i sosiale medier, har vi også mange forskjellige grunner til hvorfor vi velger å følge disse. Nesten 6 av 10 velger å følge en merkevare for å lære mer om nye produkter og tjenester, mens nesten halvparten av oss følger en virksomhet for å holde oss oppdatert om aktuelle nyheter. Ikke overraskende er det også mange av oss som følger en merkevare for å få med seg kampanjer og rabatter (40 prosent) og like mange følger for å bli underholdt, mens 3 av 10 for å bli inspirert.
Kommunikasjon og engasjement
Kun to av 10 følger en merkevare på sosiale medier fordi de ønsker å kommunisere med virksomheten. Samtidig svarer 7 av 10 at de engasjerer seg i virksomheten (liker, kommenterer og deler) etter at de har begynt å følge merkevaren. Like mange (74 prosent) sier de henvender seg til merkevaren for kundeservice etter at de har begynt å følge merkevaren.
Ifølge undersøkelsen er det flere som engasjerer seg i bilder (68 prosent) enn video (50 prosent) som merkevarene deler. Samtidig viser andre undersøkelser at engasjementet på Instagram økte med nesten 50 prosent når virksomhetene delte video fremfor bilder.
Hva merkevarene ønsker å oppnå
Rapporten fra Sprout Social tar også for seg hvorfor merkevarer satser på sosiale medier, hva de ønsker å oppnå og hvilke utfordringer de møter. Ikke overraskende så er veldig mange markedsførere hos virksomhetene opptatt av å øke merkevarekjennskapen, øke trafikken til virksomhetens nettside og øke salget. Lengst ned på prioriteringslisten kommer det å overvåke og forstå konkurrentene, tilby kundeservice og skape nærhet til kundene. Alle tre ganske så avgjørende for å kunne tilby en god kundeopplevelse over tid, spør du meg.
Blant de største utfordringene, kommer det å identifisere og nå hovedmålgruppene, måle avkastning på investeringen (ROI) og det å støtte virksomhetens overordnede mål først.
Dette bør ikke komme som noen overraskelse på de fleste, for realiteten for svært mange markedsførere, er fortsatt den at innsatsen og fokuset på bruk av sosiale medier, ikke alltid blir sett på som strategisk viktig. Og dermed blir ikke nødvendige ressurser (Kapital, Kapasitet og Kunnskap) allokert til å nettopp kunne oppnå maksimal effekt.
Hele rapporten kan du laste ned 2020-Sprout-Social-Index-Above-and-Beyond.
Bilde: Jakob Owens via Unsplash