fbpx
anita krohn traaseth

Arvid Krohn Traaseth og Pernille Stordalen

Anita og Petter er to næringslivsledere. Begge er aktive i sosiale medier. De holder foredrag, produserer podkast, skriver bøker og deltar aktivt i det offentlige ordskiftet. Og bruker sosiale medier som en del av merkevarebyggingen. For den ene er dette positivt. For den andre ikke like mye. 

Det er egentlig veldig mange likehetstrekk mellom Petter Stordalen og Anita Krohn Traaseth. Forskjellen er kanskje mest av alt hvordan de blir «behandlet» av mediene og kritikerne.

Hvordan hadde kritikken og ordskiftet sett ut, om Anita het Arvid og Petter het Pernille?

Personlig merkevarebygging for en sterkere kultur, tilhørighet og identitet

Anita og Petter har, tross alt, veldig mye til felles.

 

– Toppledere i privat og offentlig sektor er stort sett tause og usynlige i samfunnsdebatten. Synd for samfunnet.

Det synes direktør for Fritt Ord, Knut Olav Åmås.

– Jeg tror aldri jeg har sett en norsk leder bruke media så intensivt og ustoppelig

Uttalelsen kommer fra karriereekspert Thorleif Solstad i en kommentar til E24.

Selvsagt finnes det andre ledere som bruker medier (og sosiale medier) i stor grad. Og også enda mer. Men de er som oftest menn. Petter Stordalen for eksempel. Han er «alltid tilstede» med sin energi, sine meninger og sine tanker. Og han er en aktiv bruker av sosiale medier, med blant annet dobbelt så mange følgere som Anita Krohn Traaseth og dobbelt så mange daglige tweets.

anita krohn traaseth

Han er også langt mer offensiv på podkastfronten og er «fremoverlent» som få. Selv på Instagram – som i stor grad domineres av kvinner – er Petter «overlegen» Anita.

anita krohn traaseth

Petter Stordalen er den norske utgaven av GEs legendariske sjef, Jack Welch, og snakker «hele tiden» om at «kultur spiser strategi til frokost». Og han mener det også. Skal du omstille en organisasjon er du avhengig av en sterk kultur. Og for å få til en sterk kultur må du være helt rå til å kommunisere. For det er kun gjennom kommunikasjon du klarer å skape endring. Og i en stadig mer digitalisert hverdag – som preger hvordan vi lever, leker, lærer og jobber – er det like viktig for Anita og Petter å være der hvor de ansatte og kundene er – som det er for NRK å være tilstede der hvor publikummet deres er.

Det er det derimot ikke så mange ledere – eller eldre journalister – som har tatt inn over seg. Toppledere er for det meste fortsatt avlogga og uengasjerte, kunne undersøkelsen fra Zynk fortelle oss. Det er sikkert mange gode grunner til det. Jeg klarte å komme på 21 grunner til at ledere kan drite i sosiale medier.

Omstilling mot alle odds

Anita Krohn Traaseth ble ansatt til å modernisere og omstille Innovasjon Norge. En organisasjon som Joacim Lund i Aftenposten omtalte som et «vrak av en organisasjon». Hun kom fra HP Norge som under hennes ledelse  utviklet seg til å bli en av landets mest populære arbeidsplasser. HP Norge ble også løftet frem av toppsjefen i selskapet som det landet som hadde kommet lengst av alle globalt i selskapets egen omstilling. For det ble hun belønnet med «rosa sukkerspinn» og andre nedsettende betegnelser her til lands. Og det kom mest av alt fra journalister tilhørende en bransje som kanskje minst av alt har utvist særlig god evne til å ta innover seg eget omstillingsbehov. Og som i nesten alle tilfeller har vært – og er – ledet av avlogga og uengasjerte ledere.

Arvid og Pernille

Nå har Anita Krohn Traaseth og Innovasjon Norge lagt frem historiske resultater. Alle piler peker oppover. Sykefraværet og behandlingstiden peker nedover. Som i HP Norge, er Innovasjon Norge nå en av landets mest attraktive arbeidsgiver. Og det fra å være et vrak av en organisasjon for kun få år siden. En omstilling som kom etter at Innovasjon Norge fikk en leder som er en «drivende dyktig bruker av sosiale medier og en ivrig profilskaper». Hedersbetegnelsen kom fra den høyst respekterte Aftenposten-redaktøren Harald Stanghelle.

Når blir begge kjønn gode nok «for de svina»?

Anita Krohn Traaseth og Petter Stordalen har virkelig mye til felles.

Men det er også et par ting som skiller dem også. Petter er mann. Anita er kvinne.

Petter leder en privat organisasjon, Anita en offentlig.

Og er du kvinne kan du ikke vinne.

Mon tro hvordan de to hadde blitt omtalt og «behandlet» om Anita het Arvid og Petter het Pernille.

Jeg ser frem til den dagen hvor både Anita og Petter er «gode nok for de svina» . Som de dyktige lederne de er og ikke hva de har (eller ikke) mellom beina.

 

Disclaimer; Anita Krohn Traaseth er en god venn av meg.

Bilde: Lettere «manipulert» via Powerpoint, basert på bilde tatt av TT / SvD / Magnus Hjalmarsson Neideman og Petter Holskjær / Consilio