fbpx

Mer enn godt nok for svin som deg og meg…..

Med «Godt nok for de svina» byr Anita Krohn Traaseth på seg selv som ingen andre ledere har gjort før henne.

Disclaimer: Jeg kjenner godt Anita Krohn Traaseth fra barndommen. Jeg har også kjent til bokprosjektet hennes en stund og spurte henne om jeg kunne få lese boken før den ble lansert. Derimot har ikke Anita Krohn Traaseth eller Hewlett-Packard Norge bedt meg om, eller betalt meg for å skrive denne bokanmeldelsen.

Anita Krohn Traaseths ”Godt nok for de svina” byr på en privat, personlig og karrieremessig reise gjennom oppturer og nedturer, glede og sorg, men først og fremst livserfaring som både inspirerer og motiverer – og befrier. For meg personlig er det en bok som røsker tak i meg, rister meg i grunnvollene og setter egne ambisjoner og samvittighet opp etter veggen. Har du bare LITT lyst til å bli beveget av en uredd leder bør du investere i din tid til å lese tidenes ærligste og mest sårbare bok av en norsk lederskikkelse.

Åpenhet og transparens

Glem alt av leder- og ledelsesbøker du har lest før. Dette er kanskje en bok skrevet av en leder, og du får kanskje lyst til å bli leder etter at du har lest boken, men dette er mye mer enn ”bare” en ledelsesbok. Her er det ingen fasit på hvordan man lykkes– verken som enkeltperson eller leder. Heldigvis. Men det er haugevis med gode læringseksempler og livsviktige refleksjoner. ”Godt nok for de svina” er ikke lik noen annen bok jeg har lest. Jeg skal aldri si aldri, men jeg er ganske sikker på at det ikke finnes mange bøker – om noen – hvor sittende ledere utleverer og byr på seg selv på den måten Anita inviterer deg inn i hennes livshistorie. Det er deilig ærlig og befriende, samtidig som det til tider gjør vondt å lese.

God nok for både kvinner og menn

Dette er en must-read-bok for kvinner og menn som kanskje vil ha litt motvekt til det ”perfekte” og ”polerte” livet vi tror alle venner, naboer, kjendiser eller ledere lever. Her soves det til langt på dag og det jobbes til langt på natt. Klær og hverdagssysler håndteres etter beste evne, uten noe mål om å imponere omverden. Det spiller ingen rolle om du er en leder, om du ønsker å bli det eller om du ikke har ambisjoner om å ”nå toppen” i det hele tatt. Dette er en bok som kanskje først og fremst handler om det å leve, leve sitt eget liv, men på sin egen måte og ikke bare for seg selv. «Godt nok for de svina» er en bok som handler om hvor viktig det er å lære å vinne og feile, og å mestre begge deler. Om å lære å søke trøst, men også om å ta det i mot. Om å gi og ta. Om fortvilelse og optimisme. Om å forstå og akseptere at livet ikke er rettferdig og at det nettopp derfor handler om å leve i hverdagen. Bokens utvilsomt viktigste personer er foreldrene til Anita, på hver sin måte. Med tre barn selv griper boken tak i meg og rister tak i egne handlinger. Den får meg til å smile, le, erindre og gråte.

Jeg tror det er den første boken jeg måtte legge fra meg, ikke fordi jeg ble provosert, sint eller lei, men fordi jeg måtte tørke tårer før jeg klarte å lese videre.

Befriende åpen

Pensjonerte personligheter skriver kanskje en bok som handler om sin egen avsluttende karriere og livserfaringen som har fulgt deretter. Det er tryggere å by på seg selv etter et avsluttet kapitel i livet. Det gjør deg mindre sårbar. Anita byr på seg selv på samme måte, men hun gjør det mens hun sitter midt i sin karriere, og det i en toppleder-stilling i et av verdens største selskaper. Fallhøyden er stor, men Anita faller på ingen måter. Tvert i mot. Det vi får er en særdeles åpen, ærlig og reflekterende Anita som inviterer ukjente og kjente inn i ikke bare egen stue, men i hjerte og hode – med den største selvfølgelighet.

Anita Krohn Traaseth har på mange måter satt standarden for hvordan en toppleder kunne hoppe ut i sosiale medier…. og lykkes med det. Hun er på mange måter også blitt et forbilde og en rollemodell for den moderne lederen og med ”Godt nok for de svina” byr hun på seg selv på en måte ingen andre norske ledere har gjort før. Mon tro hvor mange som tør å ”hoppe” etter Anita med det første….

Jeg er stolt som kan si at jeg kjenner Anita, men jeg forsøkt å ikke la vennskapet påvirke omtalen av den. Det er mulig jeg har latt den røre ved meg mer enn hva kanskje andre vil bli, selv om jeg tviler på det. Dette er rett og slett en bok som er vanskelig å ikke bli berørt av.

Boken er lettlest, heldigvis, for når du først har begynt å lese ”Godt nok for de svina” har du ikke lyst til å legge den fra deg før du er ferdig.  Min anbefaling er at du leser den en lørdag formiddag. Stå opp litt tidlig, lag deg en stor kopp kaffe og kom deg tilbake til sengen. Først når du er ferdig med boken står du opp. Det kommer garantert til å bli en lørdag som vil sette spor.

Til slutt, om du skulle lese det her, pappaen til Anita. For en datter du har, men for en far du er og for en gave du har fått i form av denne boken.

«Godt nok for de svina» kommer ut 3 mars og kan kjøpes fra blant annet Tanum.