fbpx
HomePod

Apple HomePod skuffer stort

Smarthøyttaleren HomePod fra Apple er for dyr og for dårlig. Og Siri er fortsatt for dum. Derfor brenner selskapet inne med HomePods som kundene ikke vil ha.

Ikke overraskende leverer Apple dårlige salgstall på deres smarthøyttaler, HomePod. Dyr og dårlig er sjelden en god kombinasjon, til tross for at det kommer fra Apple. Etter en god start i februar, «brenner» Apple nå inne med HomePods som kundene ikke vil kjøpe. Selv ikke jeg, som en «fan boy» av Apple har vurdert HomePod over Google Home eller Amazon Echo.

Det koster Apple dyrt at Siri er dum

I 2016 skrev jeg at iPhone 7 sannsynligvis ville dukke opp uten analog inngang for hodetelefoner, og at årsaken var blant annet knyttet til at de ville være tidlig ute her, slik at fokuset omkring iPhone 8 og X – som markerte 10-års jubileet for iPhone, skulle handle om noe helt annet. Om mer kunstig intelligens i form av en mye smartere Siri blant annet.

I anledning av iPhone 7, og det faktum at den analoge porten forsvant fra telefonen, lanserte Apple AirPods. Trådløse øreplugger hvor fysiske volumknapper på ledningen var byttet ut med stemmeaktivering i form av Siri. Med AirPods kunne man ikke bare bruke de trådløse ørepluggene til iPhone, men la de sømløst koble seg til Apple-utstyr etter hvert som du beveget deg rundt i huset ditt eller på kontoret.

Men Siri har egentlig aldri blitt særlig smartere. Selv ikke da Apple lanserte iPhone X. Siri var faktisk ikke nevnt med nesten ett eneste ord.

Fremtidens internett er trådløs og i økende grad stemmestyrt

Apple gjorde helt rett i å fjerne den analoge porten til hodetelefoner. Og de gjorde også rett i å lansere en trådløs smarthøyttaler. Men der hvor både Amazon og Google har satset stort på kunstig intelligens for å gjøre deres trådløse høyttalere til smarte assistenter, har Apple mer eller mindre ikke gjort noe som helst for at Siri skal bli litt mer intelligent. Og det kan nok også være årsaken til at Siri på HomePod kun kan bli brukt til å styre musikk. Det blir fryktelig tynt sammenlignet med alle «skills» og «actions» du kan få fra Amazon og Google – til en fraksjon av prisen til Apple HomePod.

Les også: Smarthøyttalere gjør oss mindre avhengige av smarttelefonen

 

Er Apple HomePod banebrytende?

Apple skal ha for designet. HomePod ser utvilsom lekker ut, og ligner designmessig på Mac Pro – datamaskinen til Apple som er formet i en «episk form» som de skriver på egne nettsider. Som en sylinder vil kanskje andre si. Apple omtaler selv HomePod som en «banebrytende trådløs høyttaler med avansert lydteknologi, som gir en suveren lydopplevelse i ethvert hjem».

I en omfattende test av Apple HomePod, Google Home Max, Sonos One og Amazon Echo, gir tom’s guide faktisk Apple HomePod dårligst score på design, på delt siste plass sammen med Sonos One, mens Amazon Echo får maks uttelling. Derimot får HomePod best score på lydkvalitet, men bare 1 lite poeng foran Sonos One. Mens HomePod får 28 poeng, oppnår Google Home Max 25, Sonos One 27 og Amazon Echo kun 10 poeng. Av maksimalt 30.

Og herifra går det kun en vei for HomePod, og det er ikke oppover. Dårligst på strømming av musikk. Dårligst på støtte med smarte hjem-teknologi. Og dårligst på smart assistent-støtte. Og dermed dårligst score totalt sett. Sonos er den klare vinneren, etterfulgt av Google, Amazon og langt etter altså Apple. Dyrest og dårligst.

«The Dumbest Smart Speaker»

 

Fra utsolgt til ikke solgt på et par måneder

I anledning av den offisielle lanseringen – HomePod-lanseringen ble utsatt fra 2017 til 2018 – ble HomePod-en «revet vekk». The Verge skrev 8. februar at alle tilgjengelige HomePod-er ble utsolgt da Apple åpnet opp for forhåndsbestilling. To måneder senere er realiteten helt annerledes. Bloomberg skriver 12. april at HomePod-en ikke har blitt den salgssuksessen Apple hadde håpet på.

Såpass dårlig har salget gått, at Apple har nedjustert egne salgsprognoser og redusert antall ordre fra sin leverandør.

Analytiker Ken Cassar i Slice Intelligence, uttalte følgende til Bloomberg;

– Selv etter at kundene kunne høre på HomePod førte det ikke til en økning i salget

I løpet av de første 10 ukene Apples HomePod var tilgjengelig, oppnådde HomePod en markedsandel på 10% i markedet for smarthøyttalere. Amazon Echo var fortsatt den store vinneren, med hele 73% markedsandel, mens Google Home satt igjen med 14% og Sonos med fattige 3%.

Men tre uker etter den offisielle lanseringen, hadde markedsandelen falt ned til kun 4%. Ifølge ansatte i enkelte Apple-butikker (som Apple selv ikke vil kommentere på), så selger de færre enn 10 HomePods om dagen.

 

HomePod må bli mer enn en høyttaler

Utfordringen til Apple er ikke bare at høyttaleren er dyr. Eller at du kun kan strømme musikk fra mobilen din til HomePod. Eller at du kun kan strømme musikk fra Apple Music. Eller at du ikke kan koble sammen to HomePods for å få et stereo-anlegg, slik du kan med Google Home Max og Sonos One.

Utfordringen – eller problemet – er at Siri er dum og at Apple kun så på HomePod som en trådløs høyttaler og ikke som en smarthøyttaler. Det siste skyldes nok det faktum at Siri fortsatt er for dum.

Apple har fortsatt en stor markedsandel innen denne produktkategorien når man ser på omsetningen. Og det er her også sammenligningen ikke lenger «henger» sammen. Amazon Echo er ikke en pengemaskin isolert sett for Amazon, men en ny «inngang» til Amazons varelager. Kunder som kjøper seg en Amazon Echo vil ikke bare bruke smarthøyttaleren til å strømme musikk. De vil bruke den til å høre på radio. Til å vite hva værvarselet for de neste dagene er. Hvordan trafikken til jobben ser ut. Til å sette på alarm for når pizzaen i ovnen er ferdig. Til å skru av og på lyset i stuen. Men ikke minst til å kjøpe varer på nettbutikken til Amazon. Google har også helt andre ambisjoner for sin Google Home Max utover å være en ren strømmetjeneste for musikk.

Størst omsetning. Minst markedsandel

Gene Munster fra Loup Ventures sier til Bloomberg at de tror Amazon vil selge 29 millioner Echos i 2018 og nesten 40 millioner i 2019. Google kommer til å selge nesten 20 millioner Home i 2018 og 32 millioner i 2019. Derimot tror han ikke Apple kommer til å selge mer enn 7 millioner HomePods i 2018.

 

HomePod

 

Amazon vil selge flest enheter (54% markedsandel) i 2018, men Google vil vokse raskest (78% fra 2018 til 2019). Samtidig vil Apple stå helt stille fra 2018 til 2019 med kun 13% av markedet. Dog med mye større markedsandel når vi teller kroner og øre. Og det er ikke så stor forskjell til hvordan Apple har operert i andre markeder – som med sitt flaggskip-produkt, iPhone.

Men når iPhone salget også skuffer, og når markedet for smarttelefoner ikke lenger vokser, vokser problemet til Apple også.

Overgang fra Apple til Google

Mens jeg tidligere ikke så noen grunn til å melde overgang fra Apple til for eksempel Google, sliter jeg med å finne gode argumenter for å bli værende i dag. Faktisk er den største grunnen til å forbi «hos Apple» all den kostnad det vil innebære å «make the move». Og da tenker jeg mest av alt på AirPods (som jeg dog kan erstatte med AirBuds til Google) og iMessage, som fungerer sømløst på tvers av min iPhone, iPad og MacBook Pro.

Overgangen har forøvrig startet. Apple AirPort Extreme er byttet ut med Google WiFi. Mens jeg kun hadde Apple TV tilkoblet til alle TVene hjemme, er det kun i stuen det står en ny Apple TV i dag. Til de øvrige TVene har jeg valgt å gå for den mye billigere varianten fra Google, Chromecast.

 

I tillegg har aldri HomePod vært oppe til diskusjon engang. På kontoret har jeg Google Home Mini. På kjøkkenet står det en Google Home og snart skal huset bli oppgradert med to stk Google Home Max. Samtlige kan spilles separat, eller kobles sammen. Samtlige kan strømme musikk – uten å måtte gå igjennom mobilen – fra flere musikk-strømmetjenester og ikke bare Apple Music. Billigere og mye bedre.

Og før sommerferien kommer Google Home i tillegg på norsk!

Bilde: Apple