fbpx

iPhone 7 vil akselerere utrullingen av nettvarder

Apples neste iPhone vil sannsynligvis dukke opp uten en analog inngang for øretelefoner. Det vil akselerere Bluetooth-markedet, og med det utrulling av nettvarder.

Spekulasjonene om Apples nye iPhone – som med stor sannsynlighet vil hete iPhone 7 – er godt i gang. En av spekulasjonene handler om hvorvidt Apple vil fjerne den analoge jack-pluggen som du og jeg bruker til å koble til våre øretelefoner, og hva de akter å erstatte den med. En åpenbar erstatning er trådløs, basert på Bluetooth-teknologien.

Med Bluetooth 5.0 like rundt hjørnet, vil både hastighet, rekkevidde og ikke minst strømforbruk være kraftig forbedret, og bestemmer Apple seg for å fjerne den analoge øretelefon-pluggen, vil «resten» av markedet følge etter.

Det vil ikke bare åpne for et helt nytt – og mye større marked for Bluetooth-baserte øretelefoner, men vil også kunne akselerere utrullingen av Beacons, eller nettvarder som blant annet Dagens Næringsliv ofte omtaler disse Bluetooth-enhetene som. Med raskere utrulling av nettvarder, vil vi se raskere adoptering av såkalt lokasjonsbasert informasjon, kommunikasjon og markedsføring.

Hva er Beacons eller nettvarder?

Wikipedia beskriver Beacons eller nettvarder som «en enveissender som blir brukt for å markere viktige plasser og objekter. Med jevne mellomrom sender den ut et signal til enheter i nærheten. Dette kan for eksempel brukes for å gi en melding om en nettside som er spesielt relevant for området enheten befinner seg i».

I Norge er det spesielt Uncast og fluxLoop som har gjort seg bemerket innenfor nettvarde-markedet. Nettvarder har blant annet blitt installert i Dyreparken i Kristiansand for å kommunisere og gi verdiøkende informasjon til publikum. På Aker Brygge er det også installert en rekke nettvarder for å «koble den fysiske opplevelsen av å være et sted med digital informasjon via brukerens mobil».

Hør også på MediaPuls-intervjuet med Kjartan Slette fra Unacast om nettvarder

Hva kan iPhone 7 gjøre for nettvardene?

En iPhone uten analog jack-plugg vil blant annet «tvinge» frem flere brukere til å ha påslått Bluetooth på sin iPhone. Bluetooth er en forutsetning for at nettvarder skal kunne sende sine kommunikasjon- og markedsføringssignaler til deg og meg – avhengig av hvor vi befinner oss, hvilke apper vi har installert som inneholder nettvarde-teknologien, hvem vi er, og hvorvidt vi tilhører målgruppen.

Les også: Slik vil Beacons Berike Butikkopplevelsen (HansPetter.info 2014)

Flere av oss har Bluetooth allerede påslått Bluetooth på våre smarttelefoner, av forskjellige årsaker. Vi har kanskje hode- og øretelefoner som er trådløse fra før av. Vi har kanskje kjøpt oss en Bluetooth-basert høyttaler, eller vi har Bluetooth-forbindelse mellom vår smarttelefon og bil – for handsfree og til å streame musikk. I tillegg er det flere og flere av oss som har slått på Bluetooth fordi vi har treningsarmbånd, pulsbånd, smartklokker og andre «wearables» som kommuniserer med smarttelefonen.

De fleste har ikke aktivert Bluetooth i 2015

TNS Gallup utførte en undersøkelse på vegne av Beacons-selskapet fluxLoop i november 2015, basert på tilsvarende undersøkelse i 2014.

Mens 24% av Norges befolkning over 18 år hadde aktivert Bluetooth i løpet av de siste dagene i 2014, hadde andelen vokst til 29% i november 2015. De tre største årsakene til at man ikke hadde aktivert Bluetooth, var relatert til strømforbruk,  sikkerhetshensyn, og at man ikke hadde behov for å ha Bluetooth påslått. I november 2015 var årsakene til at man brukte Bluetooth følgende (2014 i parentes):

Med Bluetooth 5.0 like om hjørnet, og iPhone 7  som kommer til høsten (sannsynligvis uten en analog Jack-plugg), vil markedet for øretelefoner og annet utstyr basert på Bluetooth-teknologi akselerere. Og med en økning i bruk av Bluetooth på smarttelefoner, vil sannsynligheten øke for en akselerert adoptering av lokasjonsbasert kundedialog.

Les også: Svar på alle dine spørsmål om nettvarder og beacons

Oppjusterte prognoser hvis iPhone 7 lanseres uten analog Jack-plug?

I følge Unacast sine estimater, antar de at over 1 million nettvarder vil bli installert i USA i løpet av 2016, og at det på global basis vil være installert over 400 millioner nettvarder innen 2020. Det vil dra med seg en massiv økning i lokasjonsbasert dialog og markedsføring. I følge en fersk rapport fra BIA/Kelsey, vil dette markedet tredobles frem mot 2020. Fra knappe 10 milliarder dollar i 2015, til omtrent 30 milliarder innen 2020.

10 eksempler på bruk av nettvarder

Jeg forhørte meg med Kjartan Slette i Unacast og Ulrik Prøitz i fluxLoop, om de hadde noen gode eksempler på godt bruk av beacon-teknologi for lokasjonsbasert dialog og markedsføring:

Felles for disse beacons-eksemplene er at man må ha aktuell app (som inneholder teknologien for å kunne tilby en lokasjonsbasert opplevelse) installert, og at Bluetooth er påslått. Hvor mye vil dette markedet oppjusteres hvis Apple virkelig lanserer iPhone 7 til høsten uten en analog Jack-plugg?

Hva tror du, vil en iPhone uten jack-plug akselerere markedet for nettvarder?

 

Disclaimer: fluxLoop er en kunde av meg, men har ikke bedt meg om å skrive, eller betalt meg for å skrive denne saken her.