fbpx

Apple AirPod vil la deg sømløst styre Internett via stemmen din

Internett vil i økende grad være stemmestyrt. Med AirPod, iOS10 og forbedret Siri, tar Apple et viktig steg i riktig retning. Langt større enn de fleste har fått med seg.

Det begynte med at Apple gjorde det mulig å bruke meldingstjenesten på tvers av alle enheter som var tilkoblet samme iCloud-konto, og ble etter hvert utvidet til tilsvarende støtte for telefoni. Støtte for at du kunne sende og motta meldinger på samtlige Apple-enheter. Og tilsvarende for telefonsamtaler. Under Apple-eventet 7. september lanserte selskapet deres nye headset AirPod. Trådløse øretelefoner som som lar deg sømløst flytte lyd og stemme på tvers av Apple-enheter som er tilkoblet og pålogget samme iCloud-konto. Det er en større nyhet enn de fleste ser ut til å ha fått med seg.

Internett vil bli stemmestyrt

Google estimerer at halvparten av alle søk vil være stemmestyrt innen 2020. I tillegg er det en voksende interesse for personlige assistenter, og da spesielt de stemmestyrte som både kan kommunisere, informere og oppdatere deg. Og ikke minst utføre oppgaver for deg.

Les også: Slik optimaliserer du nettsiden din for «Voice search» (Synlighet)

Facebook M har vi hørt mye om, uten å ha sett så mye til det ennå. Apple har hatt Siri på iPhone, iPad og etter hvert også Apple TV, mens Microsoft har sin Cortana. Google lanserte for kort tid siden sin tale-assistent, som kun heter Google Assistant. Den mest kjente tale-assistenten til dags dato er muligens Alexa, som kommer fra Amazon. Og  etter hvert vil også Google lansere sin Alexa-konkurrent, i form av Google Home.

google-home

Fremtiden er trådløs

Felles for både Google Home og Amazon Alexa, er at de er basert på en fysisk plassering. Det vil ikke tilfellet være med Siri via AirPod, og det var det som ble den største nyheten for min egen del under Apple-eventet.

Fremtiden er trådløs. Derfor tok Apple det «modige» grepet ved å fjerne den analoge lyd-porten fra iPhone 7.

Ikke første gangen de legger gammel teknologi bak seg

Neste år er det 10 år siden Apple lanserte iPhone, og det spekuleres i om jack-pluggen ble fjernet i år for å ikke risikere at den «stjeler» showet neste år. Apple har vært først ute tidligere ved å legge «gammel» teknologi bak seg. De var først ute med overgangen fra 5 1/2-toms floppydisker til fordel for 3 1/4 disker. De var først ute med å fjerne floppydisken totalt. Først ute med å standardisere på USB-inngangen, og også først ute med å fjerne CD-rom spilleren. Nå skroter de også jack-pluggen.

Siri blir veldig sentral

AirPod-pluggene har møtt mye latter, og jeg må innrømme at de ser ut som et par øredobber. Trøsten får være at det er første utgave. Fem timers batteritid er heller ikke så veldig mye å slå i bordet med. Uten kabelen er også volum-knappene borte. Er ikke telefonen din i nærheten, må du be Siri om å skru opp- eller ned volumet for deg. Utover det er AirPodene utstyrt med veldig mye avansert teknologi. Har du begge AirPodene på deg har du full stereolyd. Har du kun en i øret, vil AirPoden vite det, og tilpasse lyden deretter.

Med iOS10 vil Siri også ha en rekke nye bruksområder, som blant annet integrasjon mot tredjepartsapplikasjoner, noe som betyr at du kan få Siri til å utføre mange oppgaver for deg, som å legge ut en ny statusmelding på LinkedIn, bestille en Uber, eller betale regningene dine. For å nevne noen.

Les også: 11 nye måter å bruke Siri på til iOS 10 (cnet)

Og det er her jeg fant «gullet«. Med AirPod kan du legge igjen telefonen din, og sømløst koble deg til dine andre Apple-enheter så lenge enhetene er pålogget samme iCloud-konto – og du befinner deg på det samme trådløse nettverket. Med Amazon Alexa eller Google Home er du «værfast» der de er plassert. Med AirPod og Siri vil du være fri til å bevege deg fritt rundt.

Wearables og Internet of Everything

Alt vil tilkobles Internett på en eller annen måte. Apple håpet nok at Apple Watch skulle bli «the next big thing». Kanskje det heller blir AirPod? Med en stadig større andel av alle søk som er stemmestyrt, og et økende marked for stemmebaserte assistenter, kan Apple sine AirPods potensielt bli mye mer enn kun nye trådløse øretelefoner til iPhone.

iOS10 med forbedret Siri dukker opp 13. september. iPhone 7 dukker opp et par uker senere, og AirPod dukker opp i løpet av oktober. Jeg gleder meg til å teste ut alt sammen – sømløst med resten av mitt Apple-økosystem.

Les også: Alexa, give me the news (Nieman Lab)

Tror du jeg kommer til å savne den gamle analoge jack-pluggen?