fbpx
smarthøyttaler

Smarthøyttalere gjør oss mindre avhengige av smarttelefonen

Bruker du smarttelefonen din for ofte? Eller kjenner du noen som gjør det? Undersøkelser har vist at de som har smarthøyttalere, bruker smarttelefonen mindre.

Vi leser og hører om det hele tiden; At vi er avhengige av smarttelefonen. Barn synes foreldrene bruker smarttelefonen for mye. Foreldre synes det samme om barna sine. Mens nesten ingen synes de bruker smarttelefonen for mye. Bare at andre gjør det. 

Flere løsninger

Det er flere løsninger og muligheter. Forbud for eksempel. Du kan sette begrensninger i bredbåndsruteren på hvor lenge du skal få lov til å bruke smarttelefonen. Eller hvor lenge, eventuelt når på døgnet. Du kan få påminnelser og varslinger når du har brukt den for mye. Installere Moment som forteller deg hvor mange timer du bruker den, og hvor ofte du tar den opp.

Du kan kjøpe deg «mobilbokser» hvor alle skal legge fra seg smarttelefonen før man skal spise middag sammen, eller se på Idol. Du kan slå av varslinger (på engelsk: Notifications) slik at du ikke stadig blir påminnet og fristet til å sjekke mobilen.

Smarthøyttalere

Kanskje det vil løse seg selv. Av ny teknologi. Av stemmestyrte assistenter som plasseres i høyttalere. Høyttalere som blir tilkoblet internett. Kanskje smarthøyttalere kan gjøre oss mindre avhengige av smarttelefoner.

Ifølge en fersk studie fra ThinkNow Research, eier en tredjedel av amerikanske husstander en smarthøyttaler.  Og forskningsresultatene til Invoca viser at smarthøyttalerne fra Amazon og Google, i økende grad erstatter teksting og «sveiping».

Invoca spurte 1000 amerikanere som har en smarthøyttaler. Resultatet viste at 89 prosent snakker til den stemmestyrte assistenten sin daglig. En av tre gjorde det mer enn 5 ganger daglig.

Google Home til Norge snart?

Hjemme har vi Google Home installert på kjøkkenet. På soverommet har vi Amazon Echo, og på kontoret mitt står en Google Home Mini. Spesielt Google Home på kjøkkenet blir brukt flere ganger daglig. Av hele familien. Og det til tross for at den ikke snakker eller forstår norsk. Ingen norske tjenester er støttet heller. Apple blir trolig den første norske assistenten i en smarthøyttaler. Apple Homepod-høyttaleren skulle lanseres i 2017, men kommer ut en gang i 2018. Forhåpentligvis på norsk også. Men det ser ut som om Siri på HomePod kun vil håndtere musikk. Jeg håper jeg tar feil.

Ingen vet når Google Home blir tilgjengelig i Norge – på norsk. Eller når Amazon åpner opp i det norske markedet, og kommer med Echo på norsk. 

Til tross for at verken Amazon og Google snakker norsk, tror jeg ikke at jeg tar hardt i hvis jeg påstår at Amazon Echo og Google Home erstatter et sted mellom 5 og 10 prosent av smarttelefon-bruken min.

Mye mindre smarttelefon med en smarthøyttaler

Når Google, Apple og Amazon kommer til det norske markedet med en norsk assistent i sine smarthøyttalere, som blir integrert mot norske tjenester, tror jeg smarthøyttalere kan erstatte så mye som 30 til 40 prosent av vanlig smarttelefon-bruk.

Tenk deg selv når du kan sende SMS med stemmen din. Når du kan sende eposter, høre på eposter, sette opp møter i din kalender, bestille mat fra Kolonial eller produkter fra Elkjøp, bestille kinobilletter, flyreiser, hotellovernattinger, spille av podkaster og høre på musikk. Når du kan google uten å skrive, bare ved å snakke. Når du kan få opplest nyhetene dine i stedet for å lese. Når du kan ringe via Google Home i stedet for å plukke opp telefonen.

30 til 40 prosent mindre aktiv på smarttelefonen er bra for meg. For deg også. Men 30 til 40 prosent mindre aktiv på smarttelefonen er ikke bra for annonsørene. Og dermed ikke særlig gode nyheter for mediehusene som for kort tid siden aksepterte at «mobilen hadde kommet for å bli».

De smarte assistentene blir bare smartere. Og snart blir de norske også.

Jeg håper de blir de i løpet av 2018!

Det tror jeg du også gjør.

 

Bilde: Kevin Bhagat via Unsplash