Digital barnemishandling – Samfunnet svikter barna i den digitale tidsalderen
Å bruke et bilde uten å spørre om lov, er et klart brudd på åndsverkloven. Oppretter du en anonym blogg eller Instagram-konto er det derimot fritt frem, uavhengig av hvor mange bilder du stjeler, redigerer eller manipulerer.
Influencer marketing
Kjenner du til Vita og Wanda? Tvillingene Mashadi som hadde sin egen TV-serie på NRK, har vært med på 4 stjerners middag, 71 grader nord, Camp Kulinaris og ikke minst TV 2-suksessen, Kompani Lauritzen. De har nesten 100.000 Instagram-følgere hver for seg, og podkasten deres, Tvillingterapi er blant landets mest populære podkaster.
Abonner på YouTube-kanalen min nå
Vita og Wanda er influencere – og store som sådan. Og nå har de driti seg ut.
Men at influencere driter seg ut, er ikke noe nytt.
Det er vi vel alle sammen klar over, for mediene er veldig gode på å skrive om influencere og bloggere som “tråkker i salaten”.
Det kan være at de har lagt ut sponsa innhold uten å merke. Eller merket dårlig.
Det kan handle om uetisk markedsføring av plastisk kirurgi, fillers eller slankemidler. Eller sponsede turer til Dubai, eller kritikk for reklame for alkohol, usunn livsstil, bruk av barn som “props” med mer.
Manipulerte bilder
I dette tilfellet har Vita og Wanda retusjert, og det vil si at de har manipulert bilder de har lagt ut i sosiale medier. Og da tenker jeg ikke på at de har lagt på en falsk solnedgang. De har manipulert seg selv. Ansiktene og kroppen.
Nå skal ikke jeg mene noe om selve manipuleringen i denne forbindelsen, men jeg har lyst til å mene litt om opphavsrettighet, samtykke og åndsverkloven. Og når et samlet medie-Norge går i “slakt Vita og Wanda”-tog, sammen med en anonym-hjelper med over 30.000 følgere på Instagram, så koker det raskt i sosiale medier.
Flere av bildene som åpenbart ser ut til å være manipulert kommer fra TV 2 og mange fra innspillingen av Kompani Lauritzen.
Det fikk TV 2s pressesjef, Jan-Petter Dahl til å reagere. Til VG svarte han 29. mai at – og jeg siterer:
Det er helt åpenbart at bildene er tuklet med. De er ikke bare redigert, de er manipulert. Her er det åpenbart fjernet og endret på ting i ansiktet.
Og for ordens skyld; Vita og Wanda var med på innspillingen av første sesong av Kompani Lauritzen, som var i 2019.
TV 2s pressesjef Jan-Petter Dahl reagerer på at bildene er manipulert. Ikke redigert. Dette er altså bilder som TV 2 eier, men som de har gitt videre til Vita og Wanda, slik at de kan dele dem videre i sine respektive sosiale medier. Vita og Wanda hadde med andre ord et samtykke om å bruke andres åndsverk. Men ikke til å gjøre hva som helst med bildene.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Jeg spurte pressesjefen hva som er innafor og utafor. Om det feks er greit å «croppe», photoshope endre på lys, kontrast, farger, osv. Jan-Petter Dahl svarer meg på Messenger, og jeg siterer:
Vårt utgangspunkt er klart. De bildene som vi tilgjengeliggjør til profiler og deltakere i våre programmer kan ikke redigeres ytterligere. De er ferdig redigert fra fotografen. Man kan da ikke bruke redigeringsapper som Snapseed, Lightroom, Photoshop, Inshot og lignende.
Det man kan gjøre er å «croppe» bildene for å gjøre de til et feed eller story-vennlig format. Typ endre et 16/9-bilde til 4/5 eller 9/16. Så sant ikke dette endrer vesentlig innhold i bilde.
I tillegg er det også greit å bruke apper som Unfold og Layout fra Instagram, hvor målet er å gi bildene en kreativ ramme, eller gjøre plass til flere bilder i et «stort» bilde. Man kan feks legge 3 16/9-bilder under hverandre og få 1 9/16-bilde.
Det er mao retusjeringen og manipuleringen TV 2s pressesjef reagerer på. Og det er han ikke alene om. 30. mai skriver TV2.no om en rekke fotografer som reagerer på manipuleringen. Rune Bendiksen som tok bilder for Camp Kulinaris uttaler at han ikke vil godkjenne at andre endrer på hans bilder etter at han har levert dem fra seg. NRKs fotograf Erik Burås reagerer også. Og det samme gjør fotograf Ole Kaland og fotograf Bård Basberg.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Loven gjelder ikke når man kritiserer?
Derimot er det ingen som reagerer på Instagram-kontoen, Redigerte Mashadi. Den private kontoen hadde over 32.000 følgere da jeg spilte inn «Dagens Vlogg»-episode, tirsdag 1. juni. Og siden “kampanjen mot Vita og Wanda” startet 3. mai, har kontoen publisert 55 innlegg. Den anonyme kontoen har postet en rekke bilder som jeg vil tro de ikke har fått tillatelse til å publisere.
FYI: Instagram kontoen ble slettet noen timer etter at jeg hadde lagt ut vloggen på YouTube.
TV 2s pressesjef, Jan-Petter Dahl skriver til meg på Facebook Messenger at den anonyme Instagram-kontoen, Redigerte Mashadi ikke har bedt om eller fått tillatelse til å bruke deres bilder. På Instagram DM svarer også Wanda at verken hun eller Vita har gitt den anonyme kontoen tillatelse til å bruke deres bilder.
Jeg har også spurt flere av de aktuelle fotografene om de har gitt sitt samtykke, men da jeg spilte inn episoden hadde ingen av dem besvart mitt spørsmål.
Samtykke før man deler andres bilder
Denne saken her minner meg svært mye Blogg om Toppbloggere og deres “lemfeldige” forhold til åndsverksloven. I sin jakt etter å henge ut influencere, brøyt de åndsverkloven over en lav sko. Det ble gjort da de delte bilder fra influencerne de kritiserte for å illustrere sin kritikk. I tilfellet blogg om toppbloggere var advokat Jon Wessel-Aas tydelig på at bruken falt utenfor den frie sitatretten og at bruken innebar en krenkelse av fotografens rettigheter, så fremt de ikke forelå et samtykke.
Det gjorde det ikke i saken om blogg om toppbloggere, og det ser det ikke ut til at det gjør når det kommer til den populære Instagram-kontoen “Redigerte Mashadi”.
Utover influencere som ikke forholder seg til skrevne og uskrevne regler, så er det mange som er svært opptatt av åndsverkloven og rettmessig bruk av bilder i sosiale medier. Temaet er en gjenganger på Facebook-gruppen “Stort og smått i sosiale medier” og artikkelen “Bruker du bilder du finner på nett i egne kanaler” fra Valen-Utvik.no er flittig lest.
Åndsverksloven gjelder også selv om bildene og videoene blir brukt til å sette et kritisk søkelys på noe som ikke er greit. Og pressesjefen i TV 2, Jan-Petter Dahl, er veldig tydelig i sitt svar på Facebook Messenger at bildene deres som er delt på Instagram-kontoen Redigerte Mashadi er ikke godkjent.
Nei, de har ikke bedt om eller fått tillatelse til å bruke våre bilder.
Samtidig er han tydelig på at de setter pris på at manipuleringen har blitt gjort kjent.
Loven er lik for alle som det heter. Også for anonyme instagram-kontorer og bloggere som ønsker å belyse kritikkverdige forhold. Samtidig er ikke konsekvensene like for alle. I TV 2 tilfellet har hendelsen ført til at de vil endre rutinene sine når de sender ut bilder fremover. Da vil alle få med en kort tekst som forklarer hva som er lov og ikke rundt bruken av deres bilder.
Pressesjefen svarer meg at de ikke har noen planer om å sende en faktura til Redigerte Mashadi-kontoen for bruk av bildene deres.
Snart er det noen andre som driter seg ut
For Vita og Wanda vil jeg tro at dette oppleves svært tøft. Den digitale gapestokken kan være brutal og “feilen” influencere gjør, samsvarer sjelden med reaksjonene og straffen man får fra sosiale medier-Norge. I tillegg ville nok ikke norske medier fått like mange klikk og reaksjoner om de hadde valgt å fokusere på brudd på åndsverkloven fra en anonym Instagram-konto, som de får ved å gå etter Vita og Wanda.
Den magre trøsten er at den neste tabben fra en influencer nok er like rundt hjørnet.
Det er lenge siden jeg har lest eller hørt om noen som ble felt for å bruke andres bilder. Sist gang hva meg bekjent er, var i 2015.
Da måtte Hurtigruten, sammen med flere andre selskaper, punge ut med 100.000 kroner etter å ha stjålet ett kakebilde av Anne Brith Davidsen.
Som Aftenposten skrev den gang:
Å bruke et bilde uten å spørre om lov, er et klart brudd på åndsverkloven.
Så lenge du ikke henger ut bloggere og influencer. Og gjør det anonymt.
Da er det åpenbart fritt frem.
Uavhengig av hvor mange bilder det er du stjeler.
Bildet av Vita og Wanda er publisert med samtykke.