fbpx
ChatGPT

TV 2 Nyhetene sprer falske nyheter om europeisk AI-regulering

Et nytt utkast til europeisk regulering av kunstig intelligens ble lagt frem torsdag 11. mai. Blant forslagene er et forbud mot bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi i det offentlige rom. TV 2 Nyhetene sprer derimot falske nyheter om forbud mot bruk av ChatGPT.

Torsdag 11. mai vedtok EU-parlamentet et utkast til nye reguleringer av kunstig intelligens. Utkastet til den nye AI Act er et viktig steg på veien mot strengere regulering av kunstig intelligens og generative verktøy som blant annet ChatGPT og MidJourney.

Men, utkastet, som foreslår å forby bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi i det offentlige rom, foreslår ikke å forby ChatGPT, som TV 2 Nyhetene meldte om fredag morgen. 

Her sprer TV 2 Nyhetene falske nyheter:

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Ikke forbud, men strengere regulering

Første mai skrev jeg at G7-landene er i ferd med å bli enige om en “risikobasert” tilnærming til regulering av kunstig intelligens. Det er snakk om tilsvarende tilnærming fra EU også, som vil etablere konkrete forpliktelser for leverandører og brukere avhengig av risikonivået som den kunstige intelligensen kan generere. 

AI-systemer med uakseptabel risiko for menneskers sikkerhet ville bli strengt forbudt, inkludert systemer som bruker underbevisste eller manipulerende teknikker, utnytter menneskers sårbarheter, eller brukes til klassifisering av mennesker basert på deres sosiale atferd, sosioøkonomisk status, personlige egenskaper, osv – slik vi er kjent med at Kina gjør med sitt “Social Credit Score”-system.

TV 2 Nyhetene har rett i at EU ønsker å forby bruk av ansiktsgjenkjennelse i det offentlige rom. I tillegg er det snakk om å forby AI-verktøy som skal brukes til prediktivt politiarbeid. Hva gjelder generativ kunstig intelligens er det derimot ikke snakk om et forbud av verktøy som ChatGPT, men innføring av nye åpenhetstiltak.

Foundations-modeller

I praksis betyr det at innhold som er skapt av generative foundations-modeller, som ChatGPT, blir pålagt å overholde strengere krav til åpenhet, som for eksempel at man må merke tydelig at innholdet har blitt generert av kunstig intelligens. I tillegg heter det i utkastet at generative verktøy også må designes for å forhindre at den genererer ulovlig innhold, samt krav om at det skal publiseres sammendrag av opphavsbeskyttet data som benyttes til å trene opp de generative tjenestene.

Lenge før reguleringene innføres

Lovforslaget skal først ut i plenums-avstemning i EU-parlamentet i juni. Deretter skal representanter fra parlamentet, EU-rådet og EU-kommisjonen samles for å ferdigstille vilkårene. Og om forslaget til slutt blir vedtatt, følger en periode rundt to år der berørte parter, altså OpenAI og alle andre AI-aktører, får tid til å innrette seg etter de nye reguleringene fra EUs AI Act. 

Kort oppsummert, ingen grunn til å frykte for at ChatGPT blir ulovlig, selv om TV 2 Nyhetene hevder det. 

Bilde: MidJourney.

Video: Opptak med Apple iPhone 14 Pro Max. Lyden er forbedret ved hjelp av AI-tjenesten til Adobe, teksten er lagt på at AI-tjenesten Sonix.ai og «color gradingen» er gjort via Wondershare Filmora.