fbpx
TikTok

TikTok klarte ikke å overbevise Kongressen

Rett før TikTok-sjefen inntok stolen i Kongressen for å forsvare appens eksistens i USA, svarte nesten 6 av 10 amerikanere at de vil støtte et forbud. Etter høringen tror jeg andelen bare vil bli større.

Høring i Kongressen 23. mars

23. mars ble TikTok-sjefen grillet av amerikanske lovgivere i Kongressen. Og om TikToks kinesiske eiere har kjent på frykten om et totalforbud i USA før, så vil de nok definitivt gjøre det nå. Selv om mange i Kongressen avslørte manglende teknologi-kunnskap, slik de også gjorde da Mark Zuckerberg, Jack Dorsey og Sundar Pinchai ble grillet, er det et par ting som også skiller de andre plattformene fra TikTok.

Mest av alt det kinesiske eierskapet og frykten for at Kina har skaffet seg tilgang til 150 millioner amerikanere de kan høste data fra og manipulere alt etter som hva som passer dem best.

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Dårlig forberedt på de viktigste spørsmålene

I forkant av høringen var det også mye som tydet på at TikTok hadde skjønt alvoret, men i etterkant av den over 4 timer lange høringen, var det lite som tydet på at TikTok hadde en tilstrekkelig god og grundig nok plan for hvordan de skulle håndtere problemene som Kongress-medlemmene pekte på, på en tilfredsstillende måte. 

Det vi fikk, var i stedet en oversikt over de eksisterende retningslinjene og eksisterende verktøy, som ikke var godt nok før høringen, og som heller ikke var det etterpå. Og det var ikke bare nasjonens sikkerhet og innbyggernes personvern som bekymret kongress-medlemmene. Deres mentale helse stod også på spill. Her var heller ikke TikTok-sjefen god nok. Ei heller kunne han forplikte seg i så stor grad som Kongress-medlemmene mente var nødvendig, for at plattformen skal bli mindre skadelig for de unge. 

TikTok er et kinesisk selskap

Og Mr Chew, som har kinesiske eiere i form av ByteDance, som har Douyin i Kina, hvor det ikke finnes “challenges” som fører til dødsfall, osv, klarte ikke å forklare hvorfor det er mulig å lage et trygt sosialt nettverk i Kina, men umulig i USA. 

Listen over hva TikTok må gjøre for at ikke appen blir stengt i USA er lang. For Kina har allerede sagt at det er uaktuelt å gi ByteDance tillatelse til å selge seg ut av TikTok i USA. Samtidig kan TikTok, Bytedance og det kinesiske kommunistregimet trøste seg med at det ikke holder at kongressen vil forby TikTok. Det må en lovendring til før Biden kan stenge TikTok i USA. 

Forbud kommer

Personlig tror jeg det vil komme. Tross alt vil de aller fleste amerikanere forby appen. Unntaket er – selvsagt – generasjon Z, som utgjør en stor del av plattformens brukere. Men heller ikke her er det unntak. Faktisk svarer hver tredje person mellom 18 og 24 år som er på TikTok at de ønsker et forbud. Det kommer frem av en fersk undersøkelse som ble gjennomført bare dager før høringen 23. mars. Totalt svarte 57 prosent av alle over 18 år at de ønsker et forbud. 

Jeg tror personlig ikke andelen ble mindre etter høringen, selv om det ikke var vanskelig å få litt sympati for Mr Chew, som i det store og hele klarte å forholde seg rolig og saklig gjennom de fire timene høringen foregikk. Og det til tross for en ganske så brutal, frekk og til tider også kunnskapsløs spørsmålsrunde. 

Aktuelle lenker:

 

Bilde: Midjourney / The American congress is having a hearing. The CEO of TikTok is surrounded by journalists with cameras and microphones. The whole room is packed with people. Cinematic lighting. The vantage point is from the right side of the room, looking down at the congressmen. Ultra realistic. Ultra detailed. 8k –ar 16:9 –v 5 –s 250