fbpx

Apps, Sosiale Medier og SmartTelefoner vil ta over for den tradisjonelle samtalen!

Bordtelefonen forsvinner og stemmen blir en ingrediens

Apps, Sosiale Medier og Smarttelefoner skaper nye kommunikasjonsformer

I tiden før Internett – ja, Internett har ikke alltid vært her – var telefoni den dominerende kommunikasjonsformen for bedrifter. Dette har radikalt endret seg, først med epost, deretter med lynmeldinger og i den senere tid med IP-baserte samtaler over PC og nå sist, men ikke minst med alle former for kommunikasjon utenfor kontoret via Smarttelefoner. De to neste driverene for kommunikasjon vil være sosiale medier og video – alt smeltet sammen, alt levert på en Smarttelefon slik at du kan føre dialogen med hvem det måtte være, på hvilken som helst måte – og det uten å måtte tenke på hvor du er.

Sakte, men sikkert….

Er ringemønsteret ditt i dag likt slik det var for 10 år siden, 5 år siden, eller kanskje bare 3 år siden? Sannsynligheten er stor for at den har endret seg – du har kanskje blitt mer mobil, skaffet deg en Smarttelefon, og på kontoret har dere kanskje skiftet ut den gamle analoge hussentralen med en IP-telefoni løsning av ett eller annet slag.

Bordtelefonen forsvinner, men ikke i dag…

De fleste telefonsamtaler er fortsatt ganske så adskilte fra alt annet du driver med – med IP-telefoni har bedrifter fått redusert kommunikasjonskostnadene sine, og kvaliteten på samtalene har blitt bedre via såkalt HD-lyd (G.722) som ikke minst sterkt bidrar til at samtaler over lengre tid for eksempel oppleves som mindre slitsomme – rett og slett fordi kvaliteten på lyden gjør det enklere å følge med, og holde konsentrasjonen oppe.

Som sagt, de fleste samtalene er fortsatt adskilt fra alt annet – den er ikke integrert med andre programmer (burde jeg skrive apps..he,he) eller prosesser, så når samtalen er over, er det vanlig at man oppsummerer telefonmøtet eller praten med en email, oppdaterer CRM-verktøyet, fyller inn timelisten, sender en IM eller foretar en eller annen form for videresending av informasjon – ETTER at praten har funnet sted, og med en god del innsats også…(noen som opplever at møtereferatet kommer flere dager etterpå?)

Unified Communications – enhetlig samhandling

Et av ankerpunktene til UC er å få telefonen integrert med UC-plattformen, slik at samtalene nettopp blir integrert med andre programmer og prosesser. SIP-baserte telefoner i dag er ikke spesielt dyre, og ikke trenger de lenger å være en desktop-telefon heller – de fleste UC-produsenter i dag tilbyr også IP-telefoni apps til Smarttelefoner og PC-er…. Selv kan jeg ikke huske om det var i 2009 eller 2010 jeg sist brukte en bordtelefon….tror det var i 2009.

Nå skal ikke jeg være så bastant å si at bordtelefonen forsvinner i 2011 – eller med det aller første, for det vil den ikke gjøre. Teknologisk sett kunne den saktens ha gjort det, men det tar alltid tid for teknologi og marked å finne hverandre…..og modnes – sammen, men det meste tyder på at de fleste av oss ikke vil ha en bordtelefon i 2015. Ta en titt på videoen under fra Cisco som eksempel:

Kort oppsummert:

Vi kommer til å snakke mindre også – på telefon, altså…

e-Post, lynmeldinger (IM), SMS, Video-samtaler, Video-konferanse, TelePresence, Sosiale medier, chat ….. og den vanlige telefonsamtalen…. Min påstand er at du allerede i dag bruker mye mindre tid på å snakke i telefonen din sammenlignet med hva du gjorde for bare noen få år tilbake. I det store og hele så kan man enkelt si at stemmen din ikke lenger er i sentrum av kommunikasjonen.

Sagt på en litt annen måte tror jeg at veldig mange bedrifter nå fremover vil ha økonomi til å utnytte de teknologiske mulighetene fordi prisen på enhetlig kommunikasjon har falt såpass mye i pris de siste årene. Stemmen din som kommunikasjonsform vil fortsatt være den foretrukne og primære, men vil i større grad konkurrere med andre former – separat eller i en samarbeidende form.

Telefonsamtalen blir en ingrediens

Igjen vil mye av dette skyldes adopsjonsveksten av Smarttelefoner – og nå også av digitale padder (iPad’er). De har begge støtte for samtalen, men i tillegg også veldig mye mer. CRM-apps, IM-tjenester, sosiale nettverkstjenester, video og mye mer – alt kan lastes ned som apps, og mer og mer vil kunne fungere sammen – samtidig. CRM-systemene vil bli mer integrert mot sosiale medier, og det samme med kundekontakt-løsningene.

Nøkkelen til suksess ligger ikke lenger i å få teknologien til å fungere, men i få bedriftene til å akseptere at kommunikasjon ikke lenger er nødvendigvis drevet av telefonsamtalene – de er i ferd med å bli en ingrediens, spesielt der hvor samarbeidet er drivkraften til å få ting gjort (Getting Things Done!)