fbpx

Ta deg tid til «Tid til alt»

Cecilie Thunem-Saanum har skrevet en lang bok om å få bedre tid. Det tok litt tid å innse hvilken god bok det er hun har skrevet!

Disclaimer: Ja, jeg fikk låne en kopi av boken til Cecilie Thunem-Saanum. Ja, hun er en god venn og bransjekollega av meg. Men nei, hun har ikke bedt meg om å lese boken, bedt meg om å omtale boken eller diktert på noe som helst måte hva jeg skal skrive!

La meg starte med det først; jeg er så inhabil som jeg kan bli. Og sponset. Forlaget til Cecilie Thunem-Saanum lånte meg en digital-kopi av boken hennes, slik at jeg kunne lese den på min Kindle i løpet av sommerferien min på Bali. Det endte jeg også opp med å gjøre, noe jeg ikke angrer på at jeg tok meg tid til.

"Tid til alt" av Cecilie Thunem-Saanum

«Tid til alt» av Cecilie Thunem-Saanum

Jeg vil velge å omtale Cecilie som en veldig nær og god venn av meg. I tillegg til å være en bransjekollega. Det er ikke lett å omtale bøker som gode venner av deg har skrevet, men så er det faktisk de eneste bøkene jeg har omtalt når jeg tenker etter. Før ”Tid til alt” har jeg også omtalt et par av bøkene til Thomas Moen. Jeg var ganske tidlig ute med omtalen av ”Godt nok for de svina” til Anita Krohn Traaseth og etter at jeg leste boken til Nils Tore Meland ”En god beslutning”, ble vi også blitt gode venner, bransjekollegaer og partnere. Det virker som «alle» jeg kjenner skriver bøker.

Cecilie Thunem-Saanum har samlet all sin egen kunnskap og erfaring fra foredrag, workshops og kurs om datidens tidsklemme og tidsstyring i en bok som passer for alle som føler det kan være vanskelig å få dagen til å gå rundt. Cecilie beskriver boken sin slik:

– Tid til alt gir deg nøkkelen til hvordan vi kan være travle, uten å bli stresset. Det handler om teknikk, tankesett og verdivalg. Rådene fungerer like godt for lederen, som for småbarnsforeldre, butikkansatte eller kontormedarbeideren. De fleste av oss gaper over for mye. Vi stuper inn og ut av møter, telefonsamtaler, hasteoppgaver på jobben, vennetreff, dugnad i idrettslaget. Indre og ytre forventningspress gjør at vi forsøker å være alle steder på èn gang, med alle våre ulike roller. Her får leseren hjelp til å ta tilbake kontrollen over egen tid. Hvordan styre kalenderen og den uoverkommelige «to do»-listen? Hvordan komme gjennom dagens og ukens viktigste gjøremål når «alle andre» vil ha en bit av deg?

Les også: Slik får du tid til alt det viktigste i hverdagen (Aftenposten 30. juli)

La meg si det veldig enkelt; hadde jeg ikke likt boken til Cecilie, så hadde jeg ikke omtalt den heller. Tester jeg produkter jeg ikke liker så gidder jeg heller ikke å skrive om de. Så enkelt er det. Det betyr ikke at jeg ikke kan være kritisk. For litt kritisk er jeg, selv om kritikken avtok etter hvert som jeg leste meg igjennom «Tid til alt». For skal jeg være ærlig – og det er det jo viktig å være – så er boken (etter min smak) litt for lang. Den kunne vært noen sider kortere. Poengene kunne kommet hurtigere frem. Spesielt føles det slik i begynnelsen, men så begynner jeg etter hvert å forstå hvordan boken er sydd sammen. Hvordan boken kan – og bør få flere liv.

Flere liv i samme bok

«Tid for alt» kan leses sammenhengende som en bok, men den fortjener også flere liv. Når du er ferdig med å lese boken, går du  tilbake til start, også nøyer du deg med å lese de siste sidene av hvert kapittel – hvor Cecilie oppsummerer hvert enkelt kapittel med konkrete tips.

Til slutt vil jeg påstå at hvert kapittel nærmest fungerer som en egen bok – hver for seg – som du kan lese når du får behov for det. Om det handler om hvordan du skal håndtere avbrytelser, eller hvordan du skal utfordre deg selv. En dag får du kanskje behov for å gå tilbake til kapittelet som tar for seg god møtekultur, eller hvilken effekt du kan få av en pause. Da er det raskt og enkelt å lese kun det aktuelle kapittelet.

En god beslutning å lese ”Tid til alt”

Som ved ”En god beslutning” av Nils Tore Meland, skriver Cecilie på en lettfattelig måte. Det kan være at akademikerne og professorene på universitetene ikke vil ta boken til sitt hjerte, men det tror jeg derimot veldig mange andre vil. Personer som deg og meg. Folk som jobber i store og små virksomheter og som kjenner seg igjen i mange (kanskje alle) situasjonene som Cecilie forteller og beskriver i boken sin. Og med problemstillinger hun kommer med konkrete forslag til å løse.

Og ikke bare vil du kjenne deg igjen i eksemplene og kapitlene som Cecilie tar opp – du vil få VELDIG mange konkrete råd på hvordan du kan gjøre noe med det. Derfor tilgir jeg Cecilie for lengden. Jeg tilgir henne for alle henvisninger i ett kapittel til ett annet – fordi ”it makes sense” etterhvert som du leser boken. kapitlene er (nesten) så separate – og såpass godt referert til hverandre – at du nesten kan velge selv hvilket kapittel du vil lese først. Derimot vil jeg på det sterkeste anbefale deg – som tidligere nevnt – å lese den først fra A til Å. Så kan du heller plukke den opp stykk-vis ved behov.

Ta deg tid til å lese «Tid til alt»

Jeg er glad jeg tok meg tid til å lese ”Tid til alt”. Boken inneholder et stort hav av gode poenger og tips. Tips som definitivt vil hjelpe meg også til å få tid til alt – i alle fall nesten alt. Til å ha det travelt, men ikke være stresset. Tips til å vurdere hva jeg MÅ gjøre og hva jeg kan velge vekk. Tid til å spørre meg selv langt oftere; Hva har størst verdi? Hva får størst konsekvens om jeg lar være å gjøre det?

Om jeg synes du bør lese «Tid til alt», spør du? Ja, det synes jeg du skal ta deg tid til!

«Tid til alt» får du blant annet kjøpt på ebok.no til 245 kroner.