fbpx
Google Assistant

Stemmeassistenter har en lang vei å gå

I dag representerer ikke Google Assistant et stort fremskritt for hvordan hverdagen vår vil bli enklere. Samtidig er det kun et spørsmål om tid før stemmen vår blir den nye fjernkontrollen.

 

Fortsatt enklere å handle selv i butikken

Nevner du Google Assistant, stemmeassistenter, smarthøyttalere eller smarthus, er det en merkevare mange av oss har i bakhodet; Rema 1000.

En morsom assosiasjon akkurat nå, men ikke like morsomt den dagen den samme teknologien har gjort hverdagen vår enklere. Men der er vi altså ikke ennå. Så langt er det litt morsomt og interessant at Google har kommet med sin norske utgave av Google Assistant. Men enn så lenge gjør den ikke så veldig mye ut av seg. Enn så lenge er det som oftest enklere å dra til Rema 1000 og handle matvarene selv, fremfor å be Google Assistent om å gjøre det for deg. For enn så lenge er det ikke mulig.

Inn i hus og biler

Google Assistant blir derimot mye bedre når den kommer til Google Home-høyttalerne. For det er først og fremst hjemme og (etter hvert) i bilen den vil komme til sin nytte. Det forutsetter selvsagt at det blir tilstrekkelig med nyttige tjenester å bruke – som igjen vil kunne snakke med hverandre.

Lang tid før stemmen blir den nye smarttelefonen

Det er langt frem før Google Assistant vil føles like naturlig å bruke som smarttelefonen. Samtidig må vi ikke glemme at smarttelefonen ikke eksisterte for 11 år siden. I dag er den vår viktigste digitale dings som vi elsker over alt, og som vi ikke klarer oss uten; til å leve, leke, lære og jobbe med.

Tiden vil vise om stemmen vår kan bli like viktig som smarttelefonen. Fortiden har vist at det blir vanskeligere og vanskeligere å spå fremtiden for hver dag som går. Fordi teknologien utvikles så raskt at det som var uvirkelig i går, er virkelig i dag. Og det skjer samtidig som stadig mer teknologi finner veien hjem til oss. Fordi samfunnet går på teknologi. Men også fordi teknologi blir allment tilgjengelig på grunn av en nærmest omvendt eksponentielt prisfall.

Samtale fremfor å sørfe

I dag har jeg sikkert over 200 apper installert på mobilen min. Derimot bruker jeg kun et fåtall av dem. Jeg glemmer hvilke jeg har og hva jeg eventuelt kan bruke dem til. Med stemmen min trenger jeg ikke lenger å forholde meg til apper. Med stemmen kan jeg «bruke» flere apper og tjenester kun ved hjelp av noen ord. Kan jeg samtale med «internett» fremfor å sørfe, kan jeg spare mye tid. Og tid er som sagt penger. Om det så handler om å finne frem til når en film går på kino og betale for billettene. Eller om jeg skal handle fra butikken og få det levert hjem.

Men enn så lenge er vi ikke der. Vi er nærmere Rema 1000-reklamen enn at stemmene våre vil erstatte smarttelefonen og alle appene. Og derfor skrev jeg også 31. august at jeg tror «smarthus-spøken til Rema 1000 vil bli en suksess». Folk flest er på internett. Folk flest har en smarttelefon. Men folk flest har ikke en smarthøyttaler eller et smarthus. Og folk flest handler fortsatt i butikken slik vi alltid har gjort. «Alle vil ha endring, men ingen vil endre seg».

Trygve Hegnar er som «folk flest»

Rema 1000-reklamen snakker til «folk flest» og ikke til teknologi-fantastene. Og «folk flest» ligner nok mer på Trygve Hegnar enn på undertegnede. 11. september – samme dato som Google slapp Google Assistant på norsk – hadde Trygve besøk av Anne Bache Dahl fra Meny, for å snakke om stemmen vår på podkasten «Hegnar Podden».

Og redaktøren i Finansavisen er, som så mange andre nordmenn, svært skeptisk til om stemmen hans kan erstatte bilturen over til CC Vest for å handle krabber hos Meny. Mange, inkludert Trygve, er nok også usikker på hvordan det vil fungere i praksis.

«Er det noen hos Meny som hører at jeg snakker med Google?»

 

Uten å gjøre narr av Finansavisens redaktør, så tror jeg han på mange måter er representativ for hva som må til for at dette skal bli en teknologi som gjør hverdagen bedre. For vi er – som også Trygve Hegnar gikk uttrykk for – redd for alt som er nytt, som blant annet å skanne og betale varene selv i de nye selvbetjeningskassene på meny.

 

«Jeg tør ikke å handle på de nye selvbetjeningskassene på meny»

Hegnar og jeg

Når sant skal sies, er Trygve og jeg ikke så forskjellige. I alle fall ikke når det kommer til å handle på butikken. Handlelister hjemme blir som oftest skrevet på papir. I det siste har vi begynt å skrive dem ned som SMS. Er det jeg som skal handle, kopierer jeg meldingene over til Notater-appen på min iPhone, slik at jeg kan fjerne varene etter hvert som jeg plukker dem. Og det til tross for at handleliste-apper har eksistert i mange år. Via Apple Siri kunne jeg også ha laget handlelister med min egen stemme, men enn så lenge har det enkleste vært det beste.

Men i motsetning til Hegnar, som skyr unna selvbetjeningskassene på Meny, er det stort sett kun de jeg bruker. Hvis jeg kan og hvis jeg ikke handler dagligvarene på internett. Selvbetjeningen er ikke like enkel, men det går som regel alltid mye raskere. Og raskere skal det bli, når vi får Amazon Go-lignende butikkløsninger i Norge. Og her skriver jeg når og ikke hvis. For det er kun spørsmål om tid.

Når, ikke hvis

Det er kun et spørsmål om tid før stemmen vår blir den nye fjernkontrollen til både handlelister og betaling. Og det er kun et spørsmål om tid før «kassadamene» er erstattet av helautomatiserte butikker som registerer at vi kommer og at vi går. Og hva vi tar med oss. Og det er nok også kun et spørsmål om tid før «folk flest» opplever at både smarthøyttalere og smarthus gjør hverdagen enklere.

 

«En handleliste er ikke mye til fremskritt»

 

I dag representerer ikke Google Assistant et stort fremskritt for hvordan hverdagen vil bli enklere. Mest av alt er det et stort teknologisk fremskritt at Google kan forstå hva vi sier og snakke tilbake til oss. Fremskritt blir det ikke før tjenestene gjør hverdagene våre enklere og mer effektive.

Der er vi ikke i dag og det har Trygve Hegnar helt rett i.

Derfor er også smarthus-reklamen til Rema 1000 morsom. Enn så lenge.

Hør hele episoden av Hegnar Podden, hvor Trygve Hegnar snakker om Google Assistant med Meny her.

Bilde: PicJumbo