Kunstig intelligens vil ikke ta over de kjedelige jobbene, men våre mest verdifulle evner
De fem rikeste teknologi-gutta er mer verdt enn de 80 fattigste landene til sammen. Mens den ideologiske tanken bak internett var å desentralisere makten og demokratisere ordskiftet, er realiteten i dag det motsatte.
Sentraliserte monopoler
Abonner på YouTube-kanalen min nå
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Jeff Bezos sin formue har vokst med 65 prosent under pandemien
Grunnleggeren av Amazon, Jeff Bezos, gjør som de fleste andre grunnleggerne av de aller største teknologiselskapene, han fratrer. Etter 26 år ved roret, er det nok. Microsofts Bill Gates er ikke sjef lenger. Det samme gjelder for Apple, Google, Oracle og Alibaba. Facebooks Mark Zuckerberg er eneste unntak. Men så er han også 20 år yngre enn da de fleste toppsjefene “steppa down”.
Med unntak av Steve Jobs som døde i 2011 – tenk at det er 10 år siden i år – sliter de ikke med å få «smør til brødskivene» sine.
Og Covid-19 har ikke påvirket formuen deres negativt. Tvert imot. Formuen til de fem rikeste teknologi-grunnleggerne i USA vokste til hele 567 milliarder dollar nå i februar. Det er mer enn samlet BNP for de 80 rikeste land i verden. Eller 40 prosent av alle land i verden. Eller 30 prosent mer enn Norges BNP. Bezos alene økte formuen sin med hele 65 prosent i løpet av de siste året og begynner å nærme seg 190 milliarder dollar.
Microsofts grunnlegger, Bill Gates, som ikke jobber med å installere 5G-chipper i mennesker, er den nest mest formuende med sine 120 milliarder dollar. Mark Zuckerberg er verdt ca 94 milliarder dollar, Oracles Larry Ellison formue ligger på 85 milliarder, mens Googles Larry Page er på rett over 80.
Desentralisert demokrati
Formuen er på mange måter et bevis på et stadig økende problem innen teknologi-sektoren; stadig mer makt sitter på stadig færre aktører. De fleste av selskapene her har vært, eller befinner seg i anti trust-saker med myndighetene som følge av deres monopollignende posisjon. Status quo på internett, for å sitere Sir Tim Berners Lee fra 2018:
Jeg er skuffet over nettets nåværende tilstand.
Årsaken skyldes blant annet sosiale medier, som først ble sett på som et fantastisk verktøy for å demokratisere ordskifte og makt, men som i økende grad blir brukt for å rasere demokratier i stedet. I tillegg skulle internett tilrettelegge for at makten kunne desentraliseres ut til de mange små, men som formuene til de største teknologiselskapene avslører, så har makten blitt sentralisert og konsolidert til noen enorme få.
Det er mange gode grunner til at de største teknologiselskapene bør splittes opp. Samtidig er det også gode grunner for at amerikanske myndigheter ikke kommer til å gjøre noe som helst. Stikkordet er Kina og fremveksten av konkurrenter som Ant Group og Tencent, som kan få ekstra blod på tann, hvis amerikanske teknologiselskaper blir splittet opp og gjort svakere i den globale konkurransen.
Time will tell.