fbpx
The One Device

The One Device – Den hemmelige historien om iPhone

Apple endret verden med iPhone. Det skal ikke Steve Jobs ha all æren for, selv om han tok mesteparten av æren for det. Jeg har lest «The One Device» av Brian Merchant.

– A widescreen iPod with touch controls, a revolutionary mobile phone and a breakthrough internet communications device.

Da Steve Jobs stod på scenen 9. januar 2007 og lanserte iPhone var det mange som fikk et inntrykk av at han var «mesterhjernen» bak det hele. Og det er kanskje ikke så rart, siden han også sa det ved flere anledninger i etterkant også. Boken «The One Device» forteller derimot en helt annen historie. Den forteller den hemmelige historien om iPhone. Forfatteren Brian Merchant har skrevet en særs omfattende bok som tar for seg alt som har hatt direkte og indirekte innvirkning og påvirkning på det som til slutt ble den første telefonen fra Apple.

Var iPhone en innovasjon?

Mange vil hevde at iPhone revolusjonerte telefonen. At den revolusjonerte måten vi forholdt oss til internett på. Og at den disrupta en rekke andre produkter på sin vei. Men var telefonen til Steve Jobs et resultat av innovasjon? Personlig har jeg alltid ment det. Det mener derimot ikke kuratorChris Garcia, ved Computer History Museum.

– Jeg ser virkelig ikke iPhone som en oppfinnelse, men en kompilering av en rekke forskjellige teknologier.

Killer apps

Selv om Steve Jobs fortalte journalisten Walt Mossberg at det var han som hadde funnet opp multitouch, så viser historien at det var langt fra sannheten. Og selv om App Store i dag har blitt milliardbutikk for Apple, så var Steve Jobs lenge i mot hele ideen om at eksterne utviklere skulle lage programmer til hans telefon. Mens «resten» av iPhone-teamet mente at «killer applikasjon» til iPhone var apper, mente Steve Jobs at det var telefonen i seg selv som skulle gjøre iPhone til en suksess.

Almost no iPhone

The One Device tegner et helt annet bilde av hvordan iPhone ble til. Hvem det var som stod bak. Hvordan de jobbet dag og natt i all hemmelighet og hvor nære de flere ganger var ved å skrinlegge hele prosjektet.

Boken er jevnt over svært interessant der den beveger seg frem og tilbake i historien og rundt hele jorden. For iPhone er på ingen måter et enkelt produkt bestående av noen få komponenter som blir produsert på en og samme fabrikk. Det gjør til tider også boken litt kjedelig. Det kan bli nesten for mange detaljer. Det kan bli for omfattende. Men så er det ingen andre som har skrevet en like detaljert og omfattende beskrivelse av iPhone. Og ikke minst, hvordan den ble til.

Han var ikke alene

Om ikke annet er boken en slags «takk til alle som bidro til å skape iPhone». Og på den måten avliver den også en del av de mytene som Steve Jobs har vært med på å skape. Myten om den ensomme oppfinneren som revolusjonerer en hel verden og en rekke industrier på veien.

iPhone var aldri et produkt basert på Steve Jobs sin fantasi. Han var selvsagt sterkt involvert – spesielt etter at han ble introdusert for ideen, og til slutt aksepterte selve konseptet. Apple sin iPhone var et resultat av en rekke andre teknologier som andre selskaper hadde skapt. Som Apple utnyttet og lanserte «when the time was right». Det skal de ha. Timingen var (nesten) perfekt.

«The One Device» er en fascinerende bok. En bok alle som er litt opptatt av iPhone, smarttelefoner, internett, teknologi og innovasjon bør lese. Den er lang, men lettlest. Den er detaljrik og full av historiske referanser, intervjuer og fakta.

Jeg leste min utgave på Kindle. Kostet meg 10 timer å lese, men det var det virkelig verdt.

Sjekk ut Amazon for både Kindle- og hardcover-versjoner.