fbpx

Slik kan du lære deg Twitter på 10 minutter

Så vanskelig, men så enkelt … Skjønner du ikke Twitter med en gang har du bestått IQ-testen!

I følge Ipsos MMI finnes det nå snart 700,000 nordmenn med en Twitter-konto. Det er 2 millioner færre enn Facebook, og antallet som bruker Twitter på et daglig basis er også betydlig mindre enn på Facebook. Hvert sosiale nettverk for sitt respektive formål – og målgruppe – volum er ikke alt. Det er mye verdi i å følge personer og selskaper på Twitter i forhold til Facebook er min egen erfaring. Det er også store forskjeller mellom nettverkene fungerer i praksis – noe som jeg skrev om i en bloggpost for over to år siden. Det er ikke alt jeg skrev den gangen jeg er enig med i dag. «…Erstatte eDM og epost..» – hvor i all verden tok jeg det i fra … Med 140 karakterer til rådighet – i praksis kanskje 120, så er det store begrensninger selvsagt, hvilket også er god læring i å forfatte seg i korthet – og i det å lage treffende overskrifter.

Bruker du Facebook i dag, er det fortsatt mange gode grunner til å bruke Twitter – men da gjelder det å forstå forskjellene, og ikke minst «lingoen» som brukes. For det er ingen tvil om at Twitter ved første øyekast kan virke litt rotete med RT, DM, # og diverse «krøllalfaer«. For min egen del begynte jeg- og sluttet med Twitter et par ganger før jeg forstod hvordan det fungerte, og ikke minst HVORFOR Twitter er et genialt og smart sosialt nettverk for å nå ut med egne budskap, finne nye relasjoner som deler dine interesser, med mer. I dag – 3 år, 3 måneder og 3 dager siden jeg opprettet min Twitter-konto – er jeg blitt veldig avhengig av å holde meg oppdatert og samhandle med likesinnende via Twitter.

Via Twittergrader.com kan du raskt og enkelt få opp status rundt din egen og andres Twitter-kontoer.

Via Twittergrader.com kan du raskt og enkelt få opp status rundt din egen og andres Twitter-kontoer.

Elitistisk – kun for de smarte?

Guy Kawasaki – bildet tatt av Eirik Solheim

Det går litt sport i å omtale Twitter som et elitistisk nettverk som egner seg kun for de smarte, kjendiser og enkelte bransjer, som for eksempel de som jobber med sosiale medier, PR, kommunikasjon og media. La meg trøste deg med at det å ikke forstå Twitter er første steget i riktig retning:

Jeg ser på det som en IQ-test – hvis din første reaksjon til Twitter er at dette er det dummeste jeg har sett, så har du passert IQ-testen. Det tok meg flere uker å «finne Jesus» med Twitter. 

Sitatet kommer i fra Gay Kawasaki – som er en av mange kjendiser, eksperter, guruer du kan vurdere å følge – du finner han enkelt ved å klikke på Twitter-navnet hans her – @GuyKawasaki – eller ved å gå inn på https://Twitter.com og skrive Guy Kawasaki i søkefeltet. Mannen er populær – over 1,2 millioner følger han, for å holde seg oppdatert på hva som opptar Guys hverdag.

Instagram vs Twitter

Nå som det er så mange som bruker Instagram går det kanskje an å sammenligne de to verktøyene for å forstå Twitter bedre: Der hvor Instagram primært handler om å dele bilder med personer og selskaper man følger, så handler Twitter om det samme – men da primært deling av informasjon (stor andel av Twitter-meldingene innholder en link til et innhold man ønsker å dele med sine følgere). Nå skal det legges til at Twitter merker konkurransen fra Instagram i stor grad, og har også kommet med fotofiltre i håp om at deres brukere i større grad skal bruke Twitter til å dele bilder også. Grensesnittet til Twitter har også blitt enklere å forstå og forholde seg til, i et håp om å redusere terskelen for at «folk flest» skal ta tjenesten i bruk.

Konseptet bak Twitter

Kort fortalt beståt Twitter av en utrolig stor liste av korte meldinger som millioner av mennesker poster til alle døgnets tider. De meldingene du vil se på din Twitter-vegg er kun fra de Twitter-personer og -selskaper du velger å følge, eller de Twitter-meldinger som inneholder de søke-/temaord du ønsker å lære mer om. Om du ikke tvitrer privat så kan potensielt ALLE som bruker Twitter, eller et Twitter-verktøy se hva du poster. Som et postkost som potensielt kan havne i postkassen til alle i hele verden.

Twitter-hanspetter.info

Twitter-lingo

La oss ta for oss de forskjellige komponenter, ord, uttrykk og forkortelser som Twitter handler om

slik-twitter-tips-hanspetter.info-1

slik-twitter-tips-hanspetter.info-2

slik-twitter-tips-hanspetter.info-3

retweet-ceciliets

twitter-mention-hpnhansen

reply-meriksen

Twitter-DM-melding

Det var det – værre er det ikke, kort fortalt. Det finnes et hav av Twitter-apper og -tjenester som vil hjelpe deg å finne relevante Twitter-brukere, hashtags, tidspunkt du bør sende ut dine Twitter-meldinger med mer. Noen av mine favoritt-tjenester er blant annet:

Lykke til med «tvittringa»

photo credit: Creative Tools via photopin cc