Slik kan du lære deg Twitter på 10 minutter

17. desember 2012 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Så vanskelig, men så enkelt … Skjønner du ikke Twitter med en gang har du bestått IQ-testen!

I følge Ipsos MMI finnes det nå snart 700,000 nordmenn med en Twitter-konto. Det er 2 millioner færre enn Facebook, og antallet som bruker Twitter på et daglig basis er også betydlig mindre enn på Facebook. Hvert sosiale nettverk for sitt respektive formål – og målgruppe – volum er ikke alt. Det er mye verdi i å følge personer og selskaper på Twitter i forhold til Facebook er min egen erfaring. Det er også store forskjeller mellom nettverkene fungerer i praksis – noe som jeg skrev om i en bloggpost for over to år siden. Det er ikke alt jeg skrev den gangen jeg er enig med i dag. «…Erstatte eDM og epost..» – hvor i all verden tok jeg det i fra … Med 140 karakterer til rådighet – i praksis kanskje 120, så er det store begrensninger selvsagt, hvilket også er god læring i å forfatte seg i korthet – og i det å lage treffende overskrifter.

Bruker du Facebook i dag, er det fortsatt mange gode grunner til å bruke Twitter – men da gjelder det å forstå forskjellene, og ikke minst «lingoen» som brukes. For det er ingen tvil om at Twitter ved første øyekast kan virke litt rotete med RT, DM, # og diverse «krøllalfaer«. For min egen del begynte jeg- og sluttet med Twitter et par ganger før jeg forstod hvordan det fungerte, og ikke minst HVORFOR Twitter er et genialt og smart sosialt nettverk for å nå ut med egne budskap, finne nye relasjoner som deler dine interesser, med mer. I dag – 3 år, 3 måneder og 3 dager siden jeg opprettet min Twitter-konto – er jeg blitt veldig avhengig av å holde meg oppdatert og samhandle med likesinnende via Twitter.

Via Twittergrader.com kan du raskt og enkelt få opp status rundt din egen og andres Twitter-kontoer.
Via Twittergrader.com kan du raskt og enkelt få opp status rundt din egen og andres Twitter-kontoer.

Elitistisk – kun for de smarte?

Guy Kawasaki – bildet tatt av Eirik Solheim

Det går litt sport i å omtale Twitter som et elitistisk nettverk som egner seg kun for de smarte, kjendiser og enkelte bransjer, som for eksempel de som jobber med sosiale medier, PR, kommunikasjon og media. La meg trøste deg med at det å ikke forstå Twitter er første steget i riktig retning:

Jeg ser på det som en IQ-test – hvis din første reaksjon til Twitter er at dette er det dummeste jeg har sett, så har du passert IQ-testen. Det tok meg flere uker å «finne Jesus» med Twitter. 

Sitatet kommer i fra Gay Kawasaki – som er en av mange kjendiser, eksperter, guruer du kan vurdere å følge – du finner han enkelt ved å klikke på Twitter-navnet hans her – @GuyKawasaki – eller ved å gå inn på https://Twitter.com og skrive Guy Kawasaki i søkefeltet. Mannen er populær – over 1,2 millioner følger han, for å holde seg oppdatert på hva som opptar Guys hverdag.

Instagram vs Twitter

Nå som det er så mange som bruker Instagram går det kanskje an å sammenligne de to verktøyene for å forstå Twitter bedre: Der hvor Instagram primært handler om å dele bilder med personer og selskaper man følger, så handler Twitter om det samme – men da primært deling av informasjon (stor andel av Twitter-meldingene innholder en link til et innhold man ønsker å dele med sine følgere). Nå skal det legges til at Twitter merker konkurransen fra Instagram i stor grad, og har også kommet med fotofiltre i håp om at deres brukere i større grad skal bruke Twitter til å dele bilder også. Grensesnittet til Twitter har også blitt enklere å forstå og forholde seg til, i et håp om å redusere terskelen for at «folk flest» skal ta tjenesten i bruk.

Konseptet bak Twitter

Kort fortalt beståt Twitter av en utrolig stor liste av korte meldinger som millioner av mennesker poster til alle døgnets tider. De meldingene du vil se på din Twitter-vegg er kun fra de Twitter-personer og -selskaper du velger å følge, eller de Twitter-meldinger som inneholder de søke-/temaord du ønsker å lære mer om. Om du ikke tvitrer privat så kan potensielt ALLE som bruker Twitter, eller et Twitter-verktøy se hva du poster. Som et postkost som potensielt kan havne i postkassen til alle i hele verden.

Twitter-hanspetter.info

Twitter-lingo

La oss ta for oss de forskjellige komponenter, ord, uttrykk og forkortelser som Twitter handler om

 • Tweet, Twitter-melding, det å tvitre: En Tweet er din melding eller post. På mange måter tilsvarende en status oppdatering på Facebook, men en Tweet kan ikke inneholde mer enn 140 karakterer.

slik-twitter-tips-hanspetter.info-1

 • Home, Connect, Discover & Me: Fra Twitter.com sin hovedside etter at du har logget deg inn så vil du finne disse fire menyvalgene øverst til venstre. Home tar deg tilbake til hovedsiden din hvor alle Tweets fra de du følger vil vises. Connect viser deg alle interaksjoner som involverer deg. Enten meldinger som har blitt sendt til deg, kommentarer hvor du har blitt inkludert, noen som har videresendt din Tweet eller nye følgere. Trykk på Discover-knappen for å få forslag til hvem du bør følge, hva som er de store diskusjonene på Twitter akkurat nå. Trykker du på Me-knappen så vil du få oversikt over de meldinger som er sendt direkte til deg – en-til-en dialog og interaksjon.

slik-twitter-tips-hanspetter.info-2

 • Tweets, Following & Followers: I bildet over – fra startsiden på Twitter.com – så har du også rask oversikt til din egen profil – for å endre alt fra navn til bakgrunnsbilde, med mer. Trykker du på Tweets vil du få en oversikt over dine egne Tweets. Klikker du på Following ser du profiler fra de du selv følger, og ved å klikke på Followers ser du Twitter-profilene fra de som følger deg.
 • Follow: Facebook har venner, Twitter har followers eller følgere. På Facebook blir man venner for å kunne kommunisere eller holde hverandre oppdatert, mens på Twitter velger man å følge personer og selskaper man kjenner til, eller fordi man finner verdi i de Twitter-oppdateringene som de legger ut.
 • Followers: Det samme som følgere – de som altså følger deg fordi de kjenner deg, eller fordi de liker det du poster på Twitter. De kan ha funnet deg på mange måter, enten fordi de vet hva Twitter-navnet ditt er, fordi de har søkt etter navnet ditt, fordi de har funnet innholdet ditt via andre som har retweeted din Tweet til sine følgere igjen, eller fordi din Tweet inneholdt en hashtag som de har søkt på (forklaring om hashtags og retweets under).
 • @name: Dette er ditt brukernavn. Bruker du flere sosiale nettverk bør du sterkt vurdere å bruke det samme navnet – mange sosiale nettverk integrerer seg tett med hverandre, og da kan det være en fordel at du har det samme brukernavnet på tvers av nettverkene for å bli enklere å funnet og assosiert med. Mitt eget brukernavn var til å begynne med feks @CiscoHansen (jobbet i @CiscoNorway når jeg etablerte min Twitter-konto), men endret det siden til @hpnhansen som jeg også bruker som gmail-navn, på Instagram, med flere.
 • #hashtag: Det her er godbiten til Twitter. En hashtag er på mange måter hvordan du gjør dine Tweets enklere å finne ved å kategorisere dem basert på temaord som du putter hashtaggen forran på  – # . Skriver du om et tema som mange andre er opptatt av, så kan det være fornuftig å bruke en hashtag som også mange andre bruker, for da vil ikke bare de som følger deg, men de som søker etter den samme hashtagen også kunne se dine Tweets. Riktig bruk av hashtags vil være en effektiv måte å få flere til å følge deg på. Du kan skrive en Tweet hvor bruk av hashtags er en integrert del av din Tweet, eller også putte den aktuelle hashtagen på slutten av din Tweet – Ordet etter selve # må bestå av kun ett sammenhengende ord – ingen mellomrom.

slik-twitter-tips-hanspetter.info-3

 • Retweet: Når du retweeter vil du i praksis videresende en Twitter-melding du har mottatt fra de du selv følger – evnt en melding du har funnet via et søk – ut til dine følgere – de som følger deg med andre ord. Ved å retweete vil du samtidig legge til flere karakterer i en Twitter-melding – først RT etterfulgt av et mellomrom, dernest Twitter-navnet til den du fikk Twitter-meldingen fra. Dette vil også være tilfelle for de Twitter-meldingene du selv skriver og som andre ønsker å videresende. Derfor kan det være fornuftig å la det være igjen nok karakterer til å inkludere en retweet, så selv om du har 140 karakterer til rådighet er det fornuftig å begrense seg til omtrent 120. En full Tweet – 140 karakterer som er brukt – og som blir retweeted – vil automatisk bli kuttet fra slutten av, hvilket kan føre til at både viktige ord i meldingen og hashtags forsvinner. Det er to måter å retweete på – enten ved å klikke på Retweet-knappen (den i midten på bildet under) i Twitter-appen du bruker, eller ved å skrive «RT @CecilieTS» før resten av Twitter-meldingen:

retweet-ceciliets

 • Mention: Når noen har nevnt deg – det vil si at Twitter-navnet ditt har blitt brukt i en Tweet, så omtales det som en mention – at noen har nevnt deg. Det kan være flere årsaker til at du blir nevnt – kanskje fordi dere er på samme seminar, vært i et møte sammen, etc. Når du skriver en Twitter-melding og inkluderer en annen person i den Tweeten, så vil ikke bare dine følgere potensielt se Twitter-meldingen, men også de som følger den personen du nevner. I det siste har jeg opplevd en økende trend hvor nettopp det siste har vært en motivasjon – å hekte på Twitter-brukere som har mange følgere i håp om å øke eksponeringen av egen Twitter-meldning. Hvis det å nevne noen blir brukt kun til egen vinning – og ikke er relevant – skal du ikke se bortifra at vedkommende etterhvert vil både blokkere og rapportere deg, så bruk fornuft. Inkluder når det er på sin plass. I tillfellet under har jeg økt potensiell eksponering fra mine 4,670 følgere (når jeg skrev bloggposten) til over 21,000 mottagere.

twitter-mention-hpnhansen

 • Reply: Dette er det samme som å svare direkte til avsender. Her vil brukernavnet komme først i Twitter-meldingen. Når en person/selskaps Twitter-navn kommer først i en Tweet vil meldingen kun bli synlig for de (i dette tilfellet) som følger både @meriksen og @hpnhansen. Skal «alle» kunne se de, må du i det minste skrive inn for eksempel et punktum helt først i meldingen. Er det flere Twitter-konti inkludert i en reply er det også viktig at den du responderer til kommer først i responsen, også putter du de øvrige respondentene til slutt. På den måten blir den første å se på som TO: i en epost, mens de øvrige blir CC: på den meldingen.

reply-meriksen

 • Direct Message: Det er mulig å sende hverandre direktemeldinger – en-til-en – via Twitter. For å kunne sende hverandre en direktemelding (DM) må begge personer/selskaper følge hverandre derimot. For å sende en direktemelding skriver du enten DM etterfulgt av Twitter-navnet, evnt trykker på DM-knappen i menyen feks nederst i Twitter-appen på din datamaskin, som illustrert i bildet under:

Twitter-DM-melding

Det var det – værre er det ikke, kort fortalt. Det finnes et hav av Twitter-apper og -tjenester som vil hjelpe deg å finne relevante Twitter-brukere, hashtags, tidspunkt du bør sende ut dine Twitter-meldinger med mer. Noen av mine favoritt-tjenester er blant annet:

 • TweetArchivist.com – Skriv inn et temaord for å se hvem som er de mest aktive, hvilke plattformer som blir brukt, når aktiviteten er som høyest, osv
 • TweetReach.com – Skriv inn ditt Twitter-navn for å se hvor langt dine Twitter-meldinger når. Hvem som retweeter, med mer.
 • Analytics.topsy.com – Skriv inn temaord for å finne ut hvilke hashtags som er best å bruke for å maksimere eksponeringen.
 • Tweriod.com – Registrer deg for å finne ut når dine følgere er online på dag og tidspunkt, og når sannsynligheten er størst for å bli retweetet. Jeg har blogget om Tweriod tidligere – ta en kikk på bloggposten min for å se eksempel på hvordan en slik rapport kan se ut.
 • Ta også en kikk på 10 andre Twitter-verktøy som jeg har omtalt tidligere på bloggen min.

Lykke til med «tvittringa»

photo credit: Creative Tools via photopin cc

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen