fbpx

Skjult reklame er ulovlig og det gjelder oss også

Forbrukere har krav på å vite når de blir utsatt for reklame, uansett hvor de blir utsatt for det. Forbrukerombudet har laget en ny veiledning om reklame som alle bør kjenne til.

Sosiale medier flommer over av tips og anbefalinger om shopping, skjønnhetspleie og reise. Forbrukerombudet ser med bekymring på den økende mengden skjult reklame, og har laget en ny veiledning om reklame i sosiale medier som alle bør kjenne til – uansett om du er en avsender eller mottager.

Det syndes hver dag

Jeg har ikke alltid vært flink nok, skal være første til å innrømme det. Jeg har derimot blitt veldig flink etter hvert som tiden har gått og informerer alltid om jeg omtaler et et produkt som jeg har mottatt kostnadsfritt eller sterkt rabattert. Jeg har derimot ALDRI omtalt noe som helst basert på instrukser fra en leverandør eller bedrift og det har jeg heller ingen planer om å begynne med. Mistanken føler jeg henger over meg hele tiden – og det forstår jeg – men skriver jeg ikke at jeg har blitt sponset, blitt bedt om å skrive noe, legger ved at det er en kunde, så håper jeg at dere som leser det jeg skriver stoler på at innholdet – enten det er et bilde på Instagram, en artikkel her på bloggen, en post på Facebook eller en melding på Twitter, ikke er kjøpt og betalt for. At det ikke er snakk om reklame.
– Forbrukere har krav på å vite når de blir utsatt for reklame, og skjult reklame er ulovlig. Har personen bak en Instagram-profil fått betalt for å legge ut bilder fra et bestemt klesmerke, skal det merkes som reklame, sier forbrukerombud Gry Nergård.
Forbrukerombudet har i lengre tid jobbet for å få slutt på skjult reklame på blogger, og lanserte i 2011 en veiledning om bloggreklame. Den siste tiden har ombudet sett en økning i skjult reklame i også andre sosiale medier, særlig på Instagram. Den nye veiledningen omfatter reklame i sosiale medier generelt – ikke bare blogg. Veiledningen viser blant annet hvordan reklameinnlegg kan merkes for å oppfylle lovens krav.

Forbud mot skjult reklame

Skjult reklame er forbudt. Dette er slått fast i markedsføringsloven § 3 første ledd, som sier at markedsføring skal utformes og presenteres slik at den tydelig framstår som markedsføring. Det betyr i all sin enkelhet at dersom du markedsfører produkt eller en tjeneste i sosiale medier, skal du på en tydelig måte gi leserne og følgerne dine beskjed om hva som er reklame, og reklame er alt som kan være med på å fremme en næringsdrivendes salg av et produkt eller tjeneste, og som samtidig gjør at du oppnår en fordel.

Jeg skal ikke «gamble» med din tillit

Jeg lover å være enda tydeligere fremover. Det skal ikke være tvil om hva som er hva, og er dere usikker på om det jeg skriver, bildet jeg legger ut eller at jeg på noen måte deler ett eller annet som du er usikker på om jeg har blitt betalt for å dele, må du gjerne spørre.

Tillit tar lang tid å bygge opp, men kort tid å rive ned, og jeg har ikke tenkt å «gamble» med tilliten din.

Forbrukerombudet sendte ut tidligere i år en veiledning til bloggere med spesielt mange følgere (gjelder ikke meg) hvor de ble bedt om å innrette seg etter de nye kravene i veiledningen. Ifølge Forbrukerombudet vil de jevnlig gjennomføre kontroller i sosiale medier for å se at de nye kravene blir fulgt, og fulgt opp.

Les hele veiledningen til Forbrukerombudet her.

Disclaimer: Forbrukerombudet har ikke bedt meg om å skrive denne bloggposten, ei heller betalt meg eller gitt meg noen fordeler ved å dele den i sosiale medier :)
photo credit: partymonstrrrr via photopin cc