fbpx
pressemelding

Sa hun virkelig det?

Når vi leser «sier hun» eller «uttaler hun» i pressemeldinger, er det virkelig noen som fortsatt tror at hun virkelig sa det?

De fleste sender fortsatt pressemeldinger

De fleste sverger fortsatt til de gamle pressemeldingene. De formelle og upersonlige nyhetene kommunikasjonsrådgivere (interne eller eksterne) skriver på «kammerset» og pitcher inn til journalister, eller distribuerer ut til Mynewsdesk og lignende. Som et grep for å gjøre pressemeldingene litt mer personlige og uformelle, legges det til et sitat eller to, etterfulgt av «sier» eller «uttaler».

Men er det noen som virkelig tror at hun virkelig sa det? I riktig gamle dager – pre-internett-tider – ble «sa» ofte brukt etterfulgt av «under en pressekonferanse». Nå hører pressekonferansene til sjeldenhetene, og det er også svært sjeldent at sitatene faktisk har blitt uttalt. De blir skrevet, og tillagt virksomhetens talsperson eller en kjent profil (som administrerende direktør) for å legge til en stemme. En stemme vi kan tillegge en person, slik at journalistene kan legge til et bilde, slik at vi kan identifisere oss enklere med nyheten.

Mange «sier» mye til Mynewsdesk

En rask kikk på Mynewsdesk bekrefter at det er mange som sier mye. Glimrende «statements»  og «one liners» som kommunikasjonsmedarbeidere «snapper» opp under «small talks» i korridorene, og skriver ned etter beste evne, slik at de kan lage en pressemelding av det…Eller det virkelig slik det EGENTLIG fungerer? Er det virkelig noen som tror at det er slik det fungerer?

Regjeringen burde gått enda lenger for å ruste helsetjenesten for fremtiden, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

– Informasjonsstøtten er helt sentral for at norsk sivilsamfunn skal kunne være en pådriver i arbeidet med å gjennomføre FNs bærekraftsmålsier assisterende generalsekretær i FN-sambandet Rune Arctander.

Vi er klare for å styrke utdanningsforskning og yrkesfaglærerutdanning, sier rektor Curt Rice ved HiOA, som ønsket en tydeligere satsing på forskning for velferd og helse.

Vi er fornøyde med at det satses på forskning, det er viktig med mest mulig kunnskap for å iverksette de rette tiltakene. Det er likevel små summer i forhold til de kostnadene svineprodusentene kan få etter sanering, sier Bartnes i Norges Bondelag.

Vi vet bedre enn som så. Vi vet at hun ikke «sier» ditt eller datt. Vi vet det er kommunikasjonsavdelingen som skriver pressemeldingen og plasserer passende sitater slik at det skal bli litt historiefortelling også i skimte mellom alt det andre. At det rasjonelle innholdet bør tillegges en meningsytring eller to for å gjøre det litt mer «levende«…. identifiserbart, salgbart, men blir det mer troverdig?

Historier engasjerer

Jeg liker å lese historier. Jeg tror ikke jeg er den eneste. Vi liker historier mer enn vi liker oppramsing av fakta, de fleste av oss. Jeg foretrekker en kronikk fremfor en pressemelding. Jeg leser heller bloggpostene til Erna Solberg, enn en pressemelding fra regjeringen.no. Jeg engasjerer meg mer i bloggpostene på Paul Chaffeys egen blogg, Facebook-meldingene til Jon Wessel Aas i Bing Hodneland, tvittringen og bloggingen til Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge og Bent Myrdahl i Q-Meieriene, (for å nevne noen), enn jeg gjør i pressemeldingene fra de samme selskapene.

Les også: Et godt budsjett for Norge (Erna Solbergs blogg / 7. okt 2015)

Det bør bli obligatorisk å spørre seg selv før en virksomhet «dytter» ut en ny pressmelding: Hva fungerer best; en god historie eller en dårlig pressemelding med et flaut «sier hun»?

Hva med deg, tror du hun sa det hun ble sitert på i pressemeldingen?

 

photo credit: EPP_9112 via photopin (license)