Lange, rolige videoer fra naturen: En motvekt til jaget etter flyktige dopaminkick
7. januar holdt TNS Gallup sin årlige konferanse om rikets medietilstand og #medietrender2016.
I en fullsatt kinosal på Filmens hus i Oslo sentrum, presenterte TNS Gallup rikets medietilstand for 2016 og prognoser for den videre utviklingen i det norske og internasjonale medielandskapet. Konferansen ble åpnet av Ingvar Sandvik som i løpet av en knapp halvtime oppsummerte 2015, og samtidig kikket litt fremover.
Analog ned, digital opp
Kort konkludert kan medietrendene oppsummeres ved at de analoge- og lineære tjenestene er fortsatt på vei videre ned, mens de digitale og «on demand»-baserte tjenestene fortsetter å vokse. De digitale tjenestene vokser raskest blant de yngre, mens fallet i de analoge tjenestene bremses av de eldre.
Her er noen av hovedfunnene:
- Vi leser færre aviser enn før. Mens vi i 2005 leste i snitt 2 aviser hver dag, leser vi 0,9 aviser per dag i dag. Til tross for over en halvering av lesefrekvensen, er nordmenn helt i verdenstoppen som avislesere. I 2015 passerte nettavisene papir. 60% av Norges befolkning leser aviser på nett i dag, mens 55% leser papiraviser. Andelen av oss som leser avis på mobil er nå på over 40%, og det forventes at mobil vil passere laptop/desktop i løpet av 2016. Mindre lokale aviser gjør det fortsatt bra på papir, i tillegg til enkelte nisjeaviser.
- De gamle holder liv i radioen. Radiolyttingen vår er stabil. Kun redusert med 10 minutter i gjennomsnitt i løpet av de siste 4 årene. Det er de eldre som lytter mest til radioen. Lyttetiden er godt over dobbelt for «de gamle” vs «de unge”. De mellom 12 og 30 år lytter i gjennomsnitt på radio omlag en time hver dag, mens de over 60 lytter over 2 timer. Så kan man spørre seg om de lytter, eller om de bare har radioen på. Hvordan radiomarkedet vil utvikle seg fremover er spennende, ikke minst med tanke på at 2016 er det siste året med FM-nettet. I 2017 er det DAB som gjelder.
- Spotify-veksten flater ut, men strømming vokser kraftig. Antall brukere av Spotify har nesten sluttet å vokse, men bruken vokser kraftig. Spotify har i dag 52% av strømmemarkedet for musikk, mens Wimp/Tidal har falt fra 20% til 14% i 2015. Apple har omlag 10%, fordelt på iTunes (som egentlig ikke er strømming) og Apple Music.
- Podkast er som Jesus. Podkast-markedet er marginalt, men i sterk vekst. 7 av 10 har hørt om podkast, men kun 1 av 10 hører (jevnlig) på podkaster.
- Flat (tilsynelatende) utvikling i TV-markedet. Ingen reel endring i TV-tittingen siden 2008, men de eldste ser fire ganger mer på TV enn de yngste. Spørsmålet er om de ser på TV, eller om de bare har TV påslått? Mens de yngste mellom 12 og 19 år ser omlag en time hver dag på TV, ser de over 60 år mer enn fire timer på TV hver dag. Tidsforsinket seing (opptak via PVR-bokser) er på rett under 7%, en økning fra 1,9% i 2009. Under enkelte måneder i 2015, var andelen på rett over 10%. Det er 30 til 39 års-segmentet som er de mest aktive brukerne/seerne av tidsforsinket TV, med 9,6% andel. Kvinner ser på mer TV i opptak enn menn.
- Norge i verdenstoppen. Norge er helt i verdenstoppen på utbredelse av smarttelefoner, nettbrett og Internett. Over 90% av Norges befolkning bruker Internett aktivt, og vi bruker i gjennomsnitt 2,3 Internett-tilkoblede enheter daglig.
- Mobil «eksploderer«. Mobilandelen av Norges internettrafikk har 8-doblet seg på fem år. I dag er iOS-andelen blant annet større enn Windows. Over 60% av Internettrafikken i dag kommer fra mobil og nettbrett. Det gjør også mobil-andelen blant den største i verden. Til sammenligning kommer 51% av Internettrafikken i USA fra mobile enheter.
- Facebook er landets desiderte største mediekanal. «Nesten alle» i Norge bruker Facebook i dag. Til eksempel har 90% av aldersgruppen 15-29 år en Facebook-konto. Derimot øker andelen av de unge som ikke er like aktive på Facebook mest. Snapchat som sosialt nettverk øker mest, og har i dag en daglig brukermasse på 36% av Norges Internett-befolkning (96%). Nesten 8 av 10 jenter i alderen 15-29 år har en konto på Snapchat. Til sammenligning er det kun 8% av Twitter-brukerne, som er innom Twitter daglig. Instagram ser ut til å stagnere, på 22% av befolkningen.
- Annonseblokkering har økt med 400% de siste to årene. Derimot er andelen som har installert AdBlock på mobil forholdsvis begrenset, selv om den er betraktelig større enn hos våre naboland Sverige og Danmark. Snart har 1 av 3 nordmenn installert AdBlock – på en eller flere enheter.