fbpx
laptop guide

Guide: Slik velger du riktig laptop og printer til barna

På jakt etter en laptop til gaming, skolebruk eller bare til å strømme Netflix og se på YouTube? Printer barna bilder, lekser eller bare for gøy? Usikker på hva du skal velge? Her er guiden som kan hjelpe deg å velge riktig. Slik at både du og barna blir fornøyde.

Har du barn hjemme, bør du være veldig forsiktig med å låne bort jobbens laptop til dem. Selv om det kun er ment for å se litt på YouTube, spille et par spill eller strømme litt Netflix, så kan det være svært usikkert. Da er det bedre å gå til anskaffelse av en egen laptop til dem.

Laptopen skaper nærhet, når vi må holde avstand

I løpet av 2020 har PC-markedet vokst med nesten 15 prosent sammenlignet med året før. Veksten er faktisk den største i løpet av det siste 10-året, viser tall fra analyseselskapet IDC. Den kraftige veksten skyldes (ikke overraskende) Covid-19, som har sendt skolebarna hjem for å studere og oss voksne hjem for å jobbe. Det har medført at barna også bruker mye mer tid foran en laptop. Mens de yngre brukte nærmere 33 timer foran en laptop i 2019, har dette vokst til nesten 43 timer i løpet av en uke i 2020. De yngre svarer også at laptopen har blitt den primære digitale enheten de bruker til underholdning og holde kontakt med familie og venner. Nesten 6 av 10 svarer at de bruker laptopen mer enn mobilen, fordi de er mer hjemme enn før.

Dermed har også behovet for å forstå litt mer hva som trengs av både laptoper og printere, for at arbeids- og studiemiljøet skal bli så godt som mulig. For en laptop er ikke bare en laptop. Kanskje det holder med en laptop til litt enkel underholdning. Har barna blitt litt større vil behovet for en litt kraftigere laptop melde seg. Og har du barn som har fått sansen for litt skikkelig gaming, så stilles det helt andre krav til maskinvare.

En enkel guide for riktig laptop og printer til hjemmet

Sammen med HP Norge har jeg tatt sikte på å lage en liten guide, som tar utgangspunkt i tre forskjellige laptop- og printer-kategorier, avhengig av blant annet hva behovet er, hvor stort budsjett man har og også hvor stor plass man har i hjemmet. Sistnevnte handler da mest av alt om printeren. Laptopene har jeg fordelt på kategoriene gaming, skole og underholdning. Printerne er fordelt på hjemmekontor, smarte hjem og en rimelig printer.

For ordens skyld har jeg forsøkt – etter beste evne – å holde det tekniske til et minimum. Det viktigste er at du skal forstå hva det er du bør se etter, uten at du trenger å forstå hva det betyr og hvorfor det er viktig.

laptop guide

Laptop for gaming, skole og underholdning

Det krever noe helt annet av en laptop å «kjøre» et avansert spill sammenlignet med å spille av en video fra YouTube, eller en film fra Netflix. Samtidig krever det mer av en datamaskin å ta opp lyd og video over maskinens web-kamera, kanskje til en Teams-samtale med hele klassen, samtidig som man jobber med et par dokumenter og et regneark, mens e-posten ligger i bakgrunnen sammen med Spotify som spiller ungens favoritt-artist.

Før du går til anskaffelse av en ny laptop, kan det derfor være greit å få en liten oversikt over hva laptopen faktisk skal brukes til.

Underholdnings-laptop

Skal laptopen brukes for det meste til å surfe på internett og spille av YouTube-videoer, se på NRK Super og Netflix, så er det ikke så veldig mye som kreves av maskinvaren. Kanskje det tar noe lengre tid å laste ned en nettside. Kanskje det går et sekund eller to ekstra før barne-filmen eller YouTube-videoen starter, men ut over det, så vil det ikke i de fleste tilfelles oppleves nevneverdig tregt.

Selv de rimeligste nye laptopene i dag, har kraft og kapasitet nok til å få nettsider og videoer unna på en tilfredsstillende måte. Et eksempel på en god underholdnings laptop, er  HP Pavilion 15-eh0815no. 

Kort oppsummert så bør du se etter følgende når du skal velge deg ut en underholdnings-laptop:

laptop guide

laptop guide

* God lyd er viktig når man skal bli underholdt. HP Pavillion 15 er utstyrt med svært gode stereo-høyttalere fra Bang & Olufsen.

Skole-laptop

I vårt tilfelle, har vi to barn hjemme som går i 9. klasse. De dagene og timene de har hjemmeskole, er i stor grad preget av undervisning på Microsoft Teams hvor laptopens videokamera, mikrofon og høyttaler blir flittig brukt. I tillegg blir også Microsoft Office 365 flittig brukt. Selv om ungene mest av alt sitter ved skrivepulten sin og jobber, hender det også at de blir sittende med laptopen på fanget.

I tillegg til at tastaturet bør være godt, er det også viktig at batteriet har god kapasitet. Med mer avansert bruk, blir det fort også viktigere at maskinen er kraftigere. Her kan det også være greit å snakke med barna om skjermstørrelse. Hjemme hos oss foretrekker vår datter 13-tommer, mens sønnen vår foretrekker 16. Som ett eksempel på en god laptop for skolebruk, fikk jeg låne HP Envy x360 13-AY0802no. 

laptop guide

* HP Envy x360 kan også brettes helt rundt, og brukes som et nettbrett. I tillegg kan laptopens web-kamera dekkes fysisk til for ekstra sikkerhet. Det kan være viktig å tenke på, hvis laptopen kanskje står åpen på barnerommet.

Kort oppsummert så bør du se etter følgende når du skal velge deg ut en skole-laptop:

Gaming-laptop

En god laptop som skal først og fremst benyttes for å spille på, krever veldig mye av maskinvaren. Har du et barn som ønsker seg en gaming laptop, kan skuffelsen fort bli stor, hvis du kjøper en laptop som mest av alt egner seg til underholdning. En underholdnings laptop kan sammenlignes med en liten bybil, mens gaming laptopen krever en skikkelig SUV for å komme seg frem, uansett vær- og veiforhold.

Ett eksempel på en skikkelig SUV hva gjelder gaming laptoper, er HP Omen 15-EK0018NO. Omen-laptopen har jeg omtalt i en egen artikkel, hvis du ønsker en mer omfattende gjennomgang av hva som kreves av en god laptop for gaming.

Kort oppsummert så bør du se etter følgende når du skal velge deg ut en gaming-laptop:

gaming laptop

gaming

Hva betyr egentlig de forskjellige tekniske spesifikasjonene?

Etter at behovet har blitt avdekket, er det viktig å sette seg litt inn i hva en laptop «består» av. Her kan man grave seg veldig dypt inn i de forskjellige tekniske spesifikasjonene, eller ta utgangspunkt i de aller viktigste, som jeg har forsøkt å forklare på en «ikke-så-altfor-teknisk» måte under.

Andre faktorer som spiller inn.

Nå blir det enklere å kjøpe riktig laptop

Jeg fikk låne tre forskjellige laptoper fra HP, som representerer ett eksempel på henholdsvis en gaming laptop, en skole laptop og en underholdning laptop. De tre Windows-laptopene jeg satt inn i en matrise, for å illustrere forskjellene basert på de forskjellige kriteriene du bør se etter når du skal handle.

Da barna mine gikk på barneskolen, ville de klart seg bra med den rimeligste laptopen. I dag er behovet større, og derfor ville skole laptopen vært det mest riktige valget. Men siden sønnen min i tillegg er en veldig ivrig gamer, ville det vært mest riktig å betale noe mer, for å få en laptop som dekker alle behov (og krav fra de spillene han vil spille) for en positiv brukeropplevelse.

pc guide

De fleste har behov for å printe, kopiere og skanne

Nå som laptopen(e) er valgt ut, så kan det være greit å gjøre tilsvarende øvelse når det kommer til valg av riktig printer. Selv om pandemien har «digitalisert Norge på rekordtid», så er det fortsatt mange som har behov (og lyst) for å printe ut dokumenter, bilder, lekser, med mer. Her er det også flere hensyn å ta.

Mens noen printere kan skrive ut automatisk på begge sider av arket, må du ofte gjøre denne jobben manuelt på de rimelige printerne. Har du behov for å kopiere dokumenter, skanne inn bilder og dokumenter, er det også viktig å se etter hvor stor oppløsning printeren støtter.

Budsjettet ditt er selvsagt viktig å tenke på. Her er det viktig også å tenke på de «lengre» kostnadene. Driftskostnadene. I løpet av tiden du har en printer, vil gjerne kostnadene knyttet til kjøp av nye blekkpatroner i løpet av printerens levetid, være den største kostnaden.

En av de tingene jeg liker med HP sine printere, er hvor enkelt de har gjort det å skrive ut rett fra mobilen. Ikke minst setter barna mine pris på HP Smart-appen, hvor de enkelt kan tilpasse bildet de skal skrive ut. I mitt tilfelle synes jeg det er ekstra kult at jeg kan få tilgang til alt jeg har av bilder på Dropbox, Google Photo, Facebook, med mer, direkte fra HP Smart-appen, uten at jeg har bildet på mobilen.

printer guide

* Trykk på bildet for å zoome inn.

De rimeligste printerne skriver heller ikke ut så raskt (og stille) som de litt dyrere printerne gjør. Her også blir det viktig å vurdere behov ut ifra budsjett, bruk, men også plass. Jeg har tatt utgangspunkt i tre forskjellige printere fra HP, som kan illustrere tre forskjellige kategorier eller behov.

En rimelig printer for enklere oppgaver

En enkel og rimelig printer kan være akkurat det barnet ditt har ønsket seg for å printe ut et bilde av favoritt-artisten eller -idrettsutøveren hun eller han elsker og ser opp til. Bildene skal ikke rammes inn og henges opp i spisestuen, så kvaliteten trenger ikke å være av ypperste klasse.

printer guide

HP DeskJet 2720-serien kan være akkurat det du er på jakt etter. For 500 kroner får du en blekk-printer som skriver ut opptil 6 sider per minutt i farger, og som kan kobles opp til hjemmets laptoper og smarttelefoner via WIFI eller Bluetooth. Den kan skrive ut, kopiere dokumenter og skanne inn (gamle) bilder og dokumenter.

Printer for det smarte hjemmet

Stadig flere av oss tar med oss jobben hjem. Nå mer enn noengang. Samtidig har barna også tatt med seg skolen i større grad hjem. Da kan det være greit med en printer som er rask og rimelig i drift. HP Envy Pro 6400-serien er blant annet utstyrt med automatisk dokumentmater og kan skrive ut automatisk på begge sider av arkene.

printer guide

Designet skjemmer heller ingen. Og det gjør heller ikke prisen på 1.500 kroner. Printeren kan skrive ut 16 sider per minutt med farger og hele 20 sider per minutt i svart. Den printer, skanner og kopierer. På mange måter perfekt som en familie-printer.

For det profesjonelle hjemmekontoret

HP OfficeJet Pro 9000-serien er for kontoret. Hjemme eller på jobben. Den tar god plass på pulten, så her snakker vi om familier som bør ha et dedikert rom i leiligheten eller huset for et kontor. Den gjør alt det HP Envy Pro 6400-serien og HP DeskJet 2700-serien gjør, bare mye raskere og bedre. Her kan du blant annet skanne inn dokumenter som blir lagret direkte i skyen, være seg hos Google, Dropbox eller andre.

printer guide

Og den har selvsagt mye større plass til flere ark. Hadde det ikke vært for at jeg akkurat har skaffet meg HP Smart Tank Plus 570 til mitt hjemmekontor (hvor hele familien printer), så hadde OfficeJet Pro 9000-serien vært mest aktuelt for meg.

Blekk levert fra Instant Ink

Det er viktig å huske på at en printer blir dyrere over tid. Du må kjøpe papir som koster penger, men ikke minst blekk. Med HP Instant Ink  får du automatisk nye blekkpatroner tilsendt når dine egne er i ferd med å gå tom. Det er ingenting som er mer irriterende å være tom for blekk når du har behov for å skrive ut et viktig dokument.

Med HP Instant Ink-tjenesten sparer du ikke bare penger på nye blekkpatroner. Du sparer også miljøet, ved at de gamle blekkpatronene dine blir resirkulert. Bra for økonomien, miljøet og samvittigheten.

Kjøper du en HP DeskJet 2720-serie, Envy Pro 6400-serie eller en HP OfficeJet Pro 9000-serie, får du inkludert i prisen seks måneder med Instant Ink. Tilbudet gjelder frem til og med 30. april 2021.

Min konklusjon

Med utgangspunkt i de tre laptopene og de tre printerne, handler det selvsagt om pris. Hva man har råd til, eller hva man vil ta seg råd til. Med utgangspunkt i at disse produktene primært skal bli brukt av barn, så handler det også om alderen på barnet. Og det handler også om hvor mye fysisk plass man har i hjemmet.

Og til slutt, hva det reelle behovet er – i dag, men også i løpet av nærmeste fremtid. Et stalltips er alltid å kjøpe litt mer enn akkurat hva behovet tilsier i dag. Så slipper du å måtte oppgradere allerede i morgen.

laptop guide

 

I mitt tilfelle ville jeg for eksempel gått for HP OfficeJet Pro 9000-serien og HP Envy 360x 13-AY0802no til meg selv. Sønnen min ville definitivt gått for HP Omen 15-EK0018NO, mens min datter ville nok gjerne hatt sin egen HP Envy Pro 6400-printer på soverommet sitt, for å skrive ut lekser, men også printet ut flere bilder av Billie Eilish. Min kone hadde nok også blitt fornøyd om jeg utstyrte hjemmekontoret mitt med en printer i HP OfficeJet Pro 9000-serien. 

Det er mange ting å ta hensyn til og vurdere når det kommer til laptoper og printere til barna. Selv om man kanskje ikke må forstå teknologien bak, kan det fort lønne seg (økonomisk, men ikke minst med tanke på selve opplevelsen av laptopen og printeren) at man forstår til en viss grad de viktigste tekniske funksjonene og begrepene.

Prisjakt.no for mer informasjon, priser og tilgjengelighet