fbpx
HP Omen 15

Guide: Slik velger du riktig gaming laptop

Så fremt du ikke er godt kjent med tekniske spesifikasjoner, så er det vanskelig å kjøpe riktig gaming laptop. Jeg har laged en guide på en ikke-så-altfor-teknisk-måte som vil hjelpe deg å kjøpe en god nok gaming laptop for i dag. Og i morgen. Slik at spill-opplevelsen blir god nok. Og jeg har tatt utgangspunkt i en HP Omen 15 gaming laptop.

Hvilken gaming laptop skal jeg velge til barnet mitt?

Jeg får ofte spørsmål fra foreldre og andre voksne som skal kjøpe en datamaskin til ungene sine i gave. Og da mest av alt en bærbar maskin de kan game på. En gaming laptop. Den skal brukes primært hjemme, men også være med på ferie. Derfor er det utelukket å kjøpe en stasjonær maskin. Og siden de ikke kan spørre barna sine om råd – for det vil avsløre gaven – så blir jeg ofte spurt.

Og det er ikke rart mange lurer, for du skal egentlig være ganske så «oppegående» rent teknisk for å forstå hvorfor én gaming laptop er mye bedre enn en annen. I de fleste tilfeller forstår vi at en stor harddisk er bedre enn en liten. Da har du mer plass til flere spill og programmer. Og vi forstår at en stor skjerm kan gi en bedre spill-opplevelse enn en liten. Og så kan vi anta at en dyrere gaming laptop er bedre enn en billig.

Men det er andre ting som er viktig å vurdere og det vil jeg forsøke å forklare, og da på en ikke-så-altfor-teknisk-måte.

HP Omen 15

* For veldig mange er det du leser her gresk, som det så pent heter. Fra Forza Horizon 4.

HP spurte HP om råd

Hjemme hos meg har sønnen min en gaming laptop som spiller på siste vers. Den ble kjøpt inn for flere år siden og har på mange måter gjort «jobben sin». Det er et kriterium i seg selv; å kjøpe en gaming laptop som ikke bare takler dagens spill, men også morgendagens. Budsjettet ditt vil på mange måter avgjøre hvor langt inn i fremtiden gaming laptopen vil vare. I vårt tilfelle har den tiden kommet nå.

Derfor tok jeg kontakt med HP. For ikke så lenge siden hadde jeg vært i kontakt med HP Norge for å høre om de hadde en printer å anbefale meg til mitt kontor (som er hjemme). Løsningen ble et samarbeid som endte opp med HP Smart Tank Plus 570-printeren deres.

HP Omen 15 – verdens raskeste laptop-skjerm

I dette tilfellet ble vi enige om at jeg skulle ta utgangspunktet i HP Omen 15, som er en ekstrem kraftig gaming laptop. Her snakker vi flaggskip hva gjelder gaming laptoper. Derfor får den også 9 av 10 poeng i IT-avisen. Og det som er litt ekstra morsomt med at jeg har fått HP Omen 15, er at det er akkurat den maskinen IT-avisen brukte, og da sammen med Joachim Haraldsen, bedre kjent som gaming-youtuberen Noobwork, som står bak Omaken Sports, et av verdens beste esports-lag.

I en Messenger-melding til meg skriver Joachim blant annet;

– HP Omen 15 er proppfull av gode spesifikasjoner. Jeg mener den har det peneste designet når det kommer til gaming laptoper. Den er unik med sin 300 Hz-skjerm og er i tillegg veldig lett. Her har HP gjort mye riktig.

Det slår meg også at HP Omen 15 ikke ser ut som en gaming laptop, og det synes jeg er et stort pluss.

HP Omen 15

Det er først når du åpner den opp, at du får et lite hint om at dette er en gaming laptop. Og da sikter jeg til det røde baklyset på tastaturet.

HP Omen 15

Via Omen Gaming Hub (et HP-program for å optimalisere spill-opplevelsen) kan du også skreddersy hvordan tastaturet skal lyse. Blant «kidsa» er det for eksempel populært å dele opp tastaturet i RGB-lys (Red, Green, Blue).

På HP Omen 15 er tastaturet også utstyrt med en egen dedikert knapp til å starte Omen Gaming Hub.

HP Omen 15

Fra Omen Gaming Hub får du også tilgang til din egen coach som via kunstig intelligens vil analysere dine styrker og svakheter når du spiller League of Legends.

HP Omen 15

 

Hva gjør HP Omen 15 til en god gaming laptop?

De tekniske spesifikasjonene til HP Omen 15 er lett å la seg imponere av. Spesielt hvis du forstår betydningene. Maskinen veier kun 2,5 kg og er utstyrt med en 15,6-tommers skjerm, med 1080p-oppløsning og 300 Hz-oppdateringsfrekvens, med en lysstyrke på 300 nits.

Den sentrale prosessoren er basert på en Intel Core i7-10750H 6 kjerner. Grafikkprosessoren er basert på NVIDIA GeForce RTX 2070 Max-Q, en av markedets kraftigste grafikkprosessorer du finner i en gaming laptop. Kraftig nok til å nyte grafikken på et høyt nivå fra de fleste spillene.

Den versjonen som jeg har fått til å teste av HP er utstyrt med 16 GB minne og en harddiskkapasitet på 512 GB. HP Omen 15 er utstyrt med tre USB 3.0-porter, HDMI-inngang, egen Mini Display-port, Ethernet-port, SD-kortleser, mini-jack og en Thunderbolt 3 (USB C), samt støtte for WIFI6.

Dette bør du vurdere når du skal kjøpe deg en ny gaming laptop:

På godt norsk betyr det her at HP Omen 15 er en «grisebra» gaming laptop. Og det er i forståelsen av disse tekniske spesifikasjonene, kriteriene for hva du bør se etter, ligger. Og som vil avgjøre om du eller barna dine, blir fornøyde med den nye gaming laptopen du skal kjøpe deg.

Prosessor

Se etter CPU-betegnelsen. CPU er en forkortelse for Central Processing Unit. Dette er hjernen i maskinen. En stor hjerne er bedre enn en liten hjerne. CPU-en har ansvaret for å styre alle oppgaver i en datamaskin, eller fordele oppgavene videre. Er du usikker på om prosessoren er god eller ikke til gaming, så kan du ta en kikk på UserBenchmark.com og skrive inn navnet på prosessoren. I dette tilfellet Intel Core i7-10750H, som gir følgende resultat:

HP Omen 15

Grafikkprosessor

Se etter GPU, som står for Graphics Processing Unit. Grafikkprosessoren har ansvaret for å skape de fantastiske bildene, videoene og spill-opplevelsene. Grafikkprosessoren har som hovedoppgave å visualisere alt som skjer på maskinen som du kan se. En kraftig grafikkprosessor er avgjørende for en god spillopplevelse. Et kompromiss på GPU kan fort føre til en dårlig spill-opplevelse. Og en dårlig spill-opplevelse = en dårlig gaming laptop = en dårlig gave.

Harddisk

Det er på harddisken all langvarig informasjon lagres. Alt fra Windows 10 til spillene du kjøper og laster ned. I dag bør du kjøpe deg en gaming laptop som er utstyrt med SSD-basert lagring. SSD er en forkortelse for Solid State Disk. SSD diskene er raskere enn de gamle HDD. I motsetning til en «jobb-PC» hvor det kanskje holder med 256 GB med lagringskapasitet, bør man minimum gå for 512 GB til en gaming laptop. Årsaken er at mange av spillene tar veldig mye plass. Spillet Call of Duty: Modern Warfare, er blant de aller største spillene på markedet i dag. Det spillet alene kan fylle opp 250 GB hvis alt av moduler er lastet ned. Kjøp en gaming laptop som har mer lagringskapasitet enn det du trenger akkurat nå.

Minne

RAM, som er en engelsk forkortelse for Random Access Memory, er datamaskinens «korttidshukommelse«. Alt som ikke lagres på harddisken, lagres midlertidig her. RAM eller minne, er viktig for nesten alle løpende oppgaver. Skal du kjøpe deg en gaming laptop bør du minimum gå for 16 GB med RAM. Samtidig bør du også forsikre deg om at minnet også kan utvides. På den måten kan du oppgradere laptopens ytelse, i stedet for å måtte kjøpe ny maskin. HP Omen 15 er utstyrt med 16 GB minne, men kan utvides til 64 GB.

Skjerm

Størrelsen på skjermen, eller monitoren er én ting. Størrelsen er viktig når man skal game. HP Omen 15 sin skjerm er på 15,6-tommer. En annen viktig faktor som spiller inn er oppløsningen. Vi husker kanskje hvordan det var å se en fotballkamp i «gamle dager», når både skjermen var liten og oppløsningen var lav. Da var det ikke lett å se fotballen. En tredje faktor som er avgjørende for spillopplevelsen er hvor ofte skjermbildet oppdateres. Da snakker man gjerne om «refresh rate» og Hertz. Eller bare Hz for kort. Spiller du eller ungen din Counter Strike og skjermen oppdateres kun 60 ganger i sekunder (60 Hz), så er det større sannsynlighet for at du blir skutt. Minimum Hz eller FPS (Frames Per Second) bør være 120. HP Omen 15 klarer å oppdatere bildet 300 ganger i sekundet.

Ta en kikk på videoen under, som viser forskjellene fra 60 til 240 Hz, illustrert i sakte film fra Counter Strike: Global Offensive.

Oppløsningen til HP Omen 15 er på 1080p, noe jeg synes er i underkant. Personlig ville jeg gått for en 4K-maskin og heller ned på Hz. Samtidig synes jeg alt av spill og filmer jeg har sett til nå, har vært mer enn tilfredsstillende på den 15,6-tommer skjermen. Og kraften i maskinen er det ingenting å utsette på.

HP Omen 15 knuser min (dyrere) laptop i ytelse

Jeg redigerer mye video som legges ut på min YouTube-kanal. Til det bruker jeg min egen laptop. Og for å redigere og eksportere filmene mine, bruker jeg Wondershare Filmora. Jeg lastet ned 4 identiske videoklipp inn i Filmora X på min egen laptop og på HP Omen 15, for å se hvor store forskjeller det var når filmene skulle eksporteres. Begge ble satt opp til 4K i oppløsning, i aller beste kvalitet og med 30 bilder per sekund.

gaming laptop

HP Omen 15 brukte 39 sekunder på å eksportere filmen ferdig. Min egen laptop brukte 5 minutter og 2 sekunder. Nesten 10 ganger så lang tid med andre ord.

Ifølge GeekBench v5 får HP Omen 15 4.655 poeng når den tester Multi-Core CPU og 28.520 poeng i OpenCL når GPU-en blir satt til test.

Til sammenligning får min laptop – som kjører på en to-kjerners Intel Core i5, 3,1 Ghz, med 16 GB minne og Intel Iris Plus Graphics 650 GPU, henholdsvis 1.587 poeng i Multi-Core CPU og 7.022 i OpenCL GPU-test.

Andre ting verdt å tenke på

I jakten på den gaming laptopen som enten du eller ungene dine ønsker seg, er det også andre ting som man kan vurdere. Batterikapasitet er en av dem. Hvor mange timer kan du spille før maskinen må kobles til strøm. På HP Omen 15 kan du blant annet enkelt veksle mellom optimal ytelse vs optimal batteritid.

gaming laptop

Og når du først må koble den til strøm, kan det være verdt å se på effekten på strømadapteret. HP Omen 15 sin adapter er på hele 200W. Personlig hadde jeg håpet at maskinen lot seg lade opp via USB C-porten, men det går ikke.

Min erfaring med gaming laptoper er at de støyer tildels mye. Det skyldes spillene som krever sitt av både CPU og GPU, som begge blir varme. Og for at prosessorene ikke skal brenne opp, jobber viftene for å kjøle dem ned. Det er kanskje derfor også at lyden ut av slike maskiner sjeldent er det «råeste» du har hørt. Når det er sagt, så er det grei lyd i HP Omen 15.

Foruten baklys på tastaturet, hvilket jeg mener er viktig, så er det også viktig at tastaturet er godt. Nå vil jeg påstå at det er veldig subjektivt. I tilfellet HP Omen 15, så synes jeg tastene er veldig gode å skrive på. Veldig lite motstand. Lager minimalt med lyd og er store, med forholdsvis stort mellomrom. Et av de bedre tastaturene jeg har opplevd faktisk.

Konklusjon

Det er enklere å kjøpe en «vanlig» laptop til bruk på jobben. Det er ikke like mange hensyn å ta til en laptop som mest av alt blir brukt til litt surfing, sosiale medier, e-post og en og annen kontor-applikasjon. For å sette det litt på spissen.

Men det er faktisk litt vanskeligere å kjøpe en riktig gaming laptop. Så lenge man ikke er en ivrig gamer selv, og har satt seg inn i betydningen av alle spesifikasjoner. Et par ting vil jeg påstå er minimumskrav nå i dag.

Sånn sett ligger HP Omen 15 litt i overkant av hva jeg egentlig kunne tenkt meg å bruke i kroner og øre på en gaming laptop til min sønn. Samtidig litt i underkant hva gjelder lagringskapasitet og oppløsning. Totalen er det derimot ikke så mye å utsette på.

For pris og tilgjengelighet på de forskjellige utgavene av HP Omen 15, kan du sjekke ut Prisjakt.no her. Klikk her for å finne pris og tilgjengelighet på HP Omen 15-EK0018no, som er den modellen jeg har testet.

gaming