
Vi betaler mer enn våre nordiske venner for å handle online fra våre smarttelefoner. Men vi handler også mest. Og mer og mer fra utlandet. Komplett påstår at dyr mobilbruk bremser digitaliseringen av Norge. Jeg tror heller Komplett (og andre) bør fokusere på å lage bedre digitale løsninger.
De aller fleste i Norge har en smarttelefon. Vi har verdens raskeste mobilnett og handler mye online. Derfor bør det ikke komme som en overraskelse at vi også er helt i front når det kommer til mobil netthandel. Ifølge Kantar TNS har 91% av nordmenn en smarttelefon. Over 70% av internett-trafikken kommer også fra smarttelefoner og nettbrett, og 73% av oss oppgir at internett (inkludert) smarttelefonen er den viktigste kilden til nyheter.
Over 32 milliarder i mobil netthandel i løpet av 2018
Ferske tall fra eMarketer avslører at nordmenn er helt i verdenstoppen når det kommer til mobil netthandel, og står for nesten 35% av all detaljhandel på internett.
eMarketer estimerer at nordmenn vil handle online via mobilen for over 32 milliarder kroner i løpet av 2018. Det tilsvarer en vekst på 13,6% over 2017 og vil stå for omlag 35% av all detaljhandel på internett. Innen 2021 vil mobil netthandel vokse til nærmere 44 milliarder kroner og representere omtrent 40% av all netthandel.
Størst i Norden på mobil netthandel
Sammenligner vi oss med de øvrige nordiske landene, er det ingen som er i nærheten av å handle så mye på internett via mobilen når vi sammenligner omsetningen med befolkningen. Sverige omsetter for 3 milliarder kroner mer enn oss i 2018, men det er basert på mer enn 4 millioner flere innbyggere. Ser vi på omsetningen per 1000 innbyggere, handler nordmenn 73% mer på internett via mobilen enn våre svenske naboer, 52% mer enn våre danske venner og hele 140% mer enn i Finland.
– Paradoksalt nok er ikke tallene for detaljhandelen på internett i Norden det komplette bildet, skriver Karin von Abrams i eMarketer, i en e-post til meg. Hovedårsaken er at forbrukere i Danmark, Finland, Norge og Sverige er blant de mest sannsynlige til å handle varer fra andre EU-land og ikke bare fra deres nordiske naboer. eMarketer tildeler omsetningen til de landene hvor det blir handlet fra, ikke hvor forbrukeren befinner seg. Det gjør at omsetningen inkluderer kjøp fra internasjonale aktører som Amazon. Amazon er i større grad i stand til å finansiere de store logistikkinvesteringene som kreves for å støtte et stadig mer krevende forbrukermarked.
Pris per megabyte uvesentlig
19. februar skriver administrerende direktør i Komplett Mobil, Haakon Dyrnes, at «Telenor bremser digitaliseringen av Norge» i Aftenposten. Påstanden er basert på Telenor sine høye priser og at Norge bruker mindre mobildata enn våre nordiske naboer. Mens vi kun brukte 2,5 GB per måned i gjennomsnitt i 2016, brukte svensker og dansker dobbelt så mye, mens finnene lå milevis foran med seks ganger høyere bruk av mobildata. Paradokset var at vi bruker minst, men betaler mest.
Jeg er enig med Haakon Dyrnes i at «smarttelefonen er plattformen for tilveksten av nye tjenester og løsninger», men jeg kjøper ikke premisset hans om at Telenor hindrer tilveksten som følge av høyere kostnader per overførte megabyte. Ville Komplett – som er Norges desidert største nettbutikk – vært en bedre nettbutikk hvis Telenor tok seg mindre betalt for sitt mobilnett?
Ville Komplett hatt på plass en mobiltilpasset utgave av nettbutikken sin tidligere, hvis mobilbruken hadde vært billigere?
Ville Komplett tilbudt sine kunder en personalisert brukeropplevelse tidligere, hvis Telenor tok seg mindre betalt for bruk av deres mobilnett?
Jeg tror ikke det. Oversikten over veksten i netthandel – også på mobil – viser at vi handler mer og mer online, bruker mobilen i økende grad – og handler i økende grad online fra utenlandske aktører. Og det har ingenting med kostnaden per overførte megabyte, men med den brukeropplevelsen som vi får fra andre enn norske nettbutikker.
Vi handler mest online. Og mest fra utlandet
Ifølge PostNords årlige rapport for E-handel i Norden 2017, handler nordmenn per innbygger sammenlignet med våre nordiske venner. Og vi handler også mest fra utenlandske aktører.
For all del – jeg ønsker mer enn gjerne velkommen at bruk av mobilen på internett blir enda billigere. Samtidig har prisene også falt eksponentielt i løpet av de siste årene. I 2002 kostet det mer enn 25 kroner per overførte megabyte med mobildata. De 50 gigabytene med data jeg brukte under sommerferien min på Mallorca i 2016, hadde kostet meg nærmere 1.3 millioner kroner 14 år tidligere. I stedet ble regningen på akseptable 799 kroner.
– I nær fremtid vil vi se at helsetjenester og andre offentlige tilbud tar i bruk de digitale plattformene i økt grad, skriver Haakon Dyrnes videre i Aftenposten.
Hvor mye bedre offentlige tjenester som for eksempel DigiPost hadde vært, om Telenor regningen hadde vært enda lavere kan vi kun spekulere om. Men tror jeg DigiPost og andre tjenester hadde vært så mye bedre? Nei.
Marius Karlsen i MediaPuls sin «rant» over DigiPost
Digipost er resultatet av en kvasiløsning av e-post. I stedet for å lage en ren digital løsning for å redusere friksjon og gjøre hverdagen enklere og mer effektiv, bestemte byråkratene seg for å utvikle et produkt som har til hensikt å kaste bort så mye penger og tid som overhodet mulig.
[fb_embed_post href=»https://www.facebook.com/MariusKarlsen/videos/10154953679205044//» width=»550″/]
Hør hele MediaPuls-episoden på MediaPuls.no.
Snart ubegrenset bruk av mobildata?
Jeg tror (fortsatt) det kun er snakk om et tidsspørsmål før Telenor og Telia vil tilby kunder et mobilabonnement som tilbyr ubegrenset bruk av data. I dag betaler jeg 799 kroner per måned for 60 gigabyte. Det tilsvarer en kostnad per gigabyte på 13 kroner, eller 0,013 kroner per megabyte. Det er ikke langt unna gratis.
Personlig tror jeg Komplett.no, andre nettbutikker og digitalisering av offentlige tjenester kun blir bedre av å lage gode mobile løsninger. Ikke ved å påstå at Telenor (og Telia) bremser digitaliseringen, skaper et digitalt klasseskille og bidrar til å gjøre Norge teknologisk akterutseilt.
Bilde: rawpixel.com via Unsplash