fbpx

Nordmenn handler (fortsatt) mest på nett i Norden

Nordmenn handlet på internett for 1.691 kroner i snitt i fjor, viser nye tall. Det er mest av alle netthandlere i Norden.

PostNords årlige rapport E-handel i Norden 2017 viser at nordmenn i 2016 handlet på nett for 50,1 milliarder kroner. Dette tilsvarer 1.691 kroner per person som har handlet på internett. Og beløpet tilsvarer en økning på 55 prosent fra 2015. 65 prosent av den norske befolkningen handler på nett, mens 67 prosent av den svenske. Vi handler derimot for et gjennomsnittlig større beløp. Forskjellene mellom Norge, Sverige og Danmark er marginale – både på beløp og andel. Derimot «henger» Finland et godt stykke etter. Kun 49 prosent av den finske befolkningen handlet på internett i 2016.

Les også: Nettbutikken, en fiasko! (Aftenposten 2013)

Over 150 prosent vekst på fem år

Nettkunder i Norden handlet varer på nettet til en verdi av 213,6 milliarder kroner i 2016. Det er en økning på 41 prosent fra 2015, da tallet var 151,4 milliarder kroner, og hele 151 prosent vekst siden 2011. Da var den nordiske netthandels-omsetningen på 85 milliarder kroner.

«Alltid åpent» er den viktigste årsaken til at vi netthandler

I de siste rapportene som PostNord (og også Posten Bring) har nordmenn vært størst på netthandel sammenlignet med de øvrige nordiske landene. Vi har også vært størst på utenlandsk netthandel. I 2014 gikk over 40 prosent av den norske netthandelen til utenlandske aktører. I en spørreundersøkelse fra 2014, spurte jeg hvorfor vi handlet på internett, og da var den mest populære årsaken tilgjengelighet. Og det ser ut til å være den viktigste årsaken fortsatt:

 

Netthandel med mobil vokser raskt

Tallene i rapporten viser også at netthandel med mobiltelefonen vokser raskt. Hver fjerde nordiske netthandler har gjennomført ett kjøp med mobilen. Mobiltelefonen har på kort tid forandret forbrukernes atferd, både innen netthandel og fysisk handel. Mobilen er ikke bare en innkjøpskanal, men også en kilde til informasjon. Dette gjelder både opplysninger forbrukeren søker etter selv, og mottak av tilbud, for eksempel via sms, e­post eller annonser. Mobilen er oftest den enheten som er lettest tilgjengelig, og mange nettbutikker har vært raske til å utvikle spesialtilpassede sider og apper for mindre skjermer.

– Mobilen er den enheten man som oftest har for hånden, og mange nettbutikker har vært raske med å utvikle spesialtilpassede sider og apper for små skjermer. Vi kommer til å se stadig flere forbrukere bruke mobiltelefonen både for å handle og for å orientere seg før et kjøp, sier Kristin Anfindsen, utviklingssjef for e-commerce i PostNord.

Hver fjerde nordiske forbruker som har handlet på nett, har gjennomført et kjøp med mobiltelefon. Forskjellen mellom land og aldersgrupper er stor. Felles for alle de nordiske landene er at forbrukere mellom 18 og 49 år mye oftere handler via mobil enn eldre forbrukere. Sverige og Norge er i dag de mest mobilmodne nordiske landene.

Last ned og les E-handel i Norden 2017-rapporten.