Statista estimerer kraftig netthandelsvekst via sosiale medier fremover.
Sosial handel
Har du hørt om sosial shopping?
Eller social selling, social commerce eller sosial handel, som jeg kalte det for snart 3 og ½ år siden, da jeg tok for meg fem netthandels-trender man burde følge med på.
Da hadde det å handle over sosiale medier-plattformer som Instagram, Facebook, Pinterest og Snapchat økt med nærmere 40 prosent i løpet av det siste året. I tillegg svarte halvparten av respondentene i den årlige undersøkelsen «Shopper Experience Index«-rapporten fra Bazaarvoice at det å integrere sosiale medier og netthandel ville være en av de viktigste initiativene for de neste 12 til 18 månedene.
Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet Acast, Apple Podcaster, Overcast, TuneIn Radio, Spotify, Google Podcasts, Podimo og PodMe.
På tampen av 2019 skrev jeg også at vi snart ville foretrekke å handle på nett fremfor i butikk. Det kom frem i en rapport fra Winderman Thompson Commerce, hvor mer enn halvparten av respondentene svarte at de så liten verdi i fysisk handel. Lite visste man da at verden skulle stenges ned et halvt år senere og at nesten alle av oss ville bli tvunget til å handle nesten alt på internett.
Markedsføring og salg på sosiale medier
Sosial handel eller på engelsk, social commerce, kan oversettes til det å drive markedsføring og salg av produkter, varer og tjenester på sosiale medier. På og ikke via. Distinkt forskjell. Og fremveksten av slike markedsplasser, som vi finner på alt fra Pinterest, Snapchat, TikTok, Instagram og ikke minst Facebook, begynner å få et skikkelig fotfeste. Om ikke i Norge – ennå – så i alle fall globalt.
Ifølge tall fra Statista anslås det at omsetningen via sosial handel vil ende på 724 milliarder dollar i omsetning i år. Denne omsetningen estimeres til å vokse med 5.476 milliarder dollar i løpet av de neste åtte årene, og ende opp på hele 6.200 milliarder dollar i løpet av 2030.
Hvor ofte har du handlet via sosiale medier?
Hva gjelder fremtiden for sosial handel eller social commerce, er det et par ting verdt å merke seg;
Det er blant annet veldig store variasjoner fra land til land. Mens nesten 9 av 10 fra Thailand svarer at de har kjøpt en vare via sosiale medier i løpet av 2022, svarer for eksempel under halvparten av tyskere, briter og franskmenn det samme.
Personlig kan jeg ikke huske at jeg har handlet noe som helst via sosiale medier. Jeg kan ha blitt inspirert, informert og til og med veldig fristet, men jeg har aldri handlet en fysisk vare. Når det er sagt har jeg handlet flere digitale varer. Som for eksempel apper. Og det har jeg vel utelukkende gjort via Instagram, hvis jeg husker riktig.
Ifølge undersøkelsen til Statista er Instagram også en populær plattform når det kommer til sosial handel. 24 prosent svarte at de trodde de kom til å handle via Instagram i løpet av 2022. Derimot svarte hele 33 prosent det samme når det kom til Facebook, mens kun 8 og 4 prosent svarte det samme når det kom til henholdsvis TikTok og Pinterest.
Abonner på YouTube-kanalen min nå
Vokt dem for cyberkriminelle
Nå som vi går inn i relativt travle “shopping-dager” med alt fra Singles Day, Black Friday, Cyber Monday, Black Week, Black Month, Farsdag og ikke minst hele julegave-handelen som står og venter på oss, er det verdt å merke seg at svært mange cyberkriminelle har lyst til å kapitalisere på vår kjøpelyst, kjøpebehov eller kjøpetvang, alt ettersom hvordan du ser på det å handle unødvendige julegaver til nære og fjerne. For vi har jo tross alt nesten alt vi trenger.
Hva gjelder cyberkriminelle og svindlere er det verdt å nevne at Facebook alene fjerner i underkant av 18 millioner falske kontoer hver eneste dag. Ett volum som har holdt seg forholdsvis uendret siden 2019. Samme året som da jeg begynte å skrive om sosial handel for første gang. Det kan ikke utelukkes at det finnes flere falske nettbutikker bak slike falske profiler.
Når det kommer til kinesiske TikTok, som vi vet sender data om oss til det kinesiske regimet, er det også verdt å merke seg at den populære plattformen, i motsetning til Meta-eide Facebook og Instagram, ikke aktivt fjerner falske profiler. Her kan det være enda større fare for at du ender opp med å kjøpe den såkalte “katta i sekken”. Når det er sagt, fjerner TikTok falske kontoer, men det er først etter at TikTok-brukerne har rapportert dem. Og det ser det også ut som brukerne gjør, for ifølge TechCrunch har antall falske kontoer som TikTok har fjernet i løpet av de siste 12 månedene økt med mer enn 2000 prosent. Bare fra første- til andre kvartal i år, økte antall kontoer som ble fjernet fra 20,8 til 33,6 millioner kontoer, en vekst på formidable 61 prosent.
Vokt dem for Kina
Sosial handel er i vekst, uansett om falske kontoer fjernes proaktivt eller reaktivt. Skulle jeg kommet med et lite stalltips, så ville jeg uansett ikke handlet via et sosialt nettverk fra en aktør jeg ikke kjente til. I tillegg ville jeg aldri handlet via TikTok. Eller andre kinesiske apper og tjenester for den sakens skyld. Ikke nå lenger. Det er det rett og slett ikke verdt.
Happy shopping.
Men også trygg shopping.
Og ikke for mye shopping.
Det er tross alt ikke bra for verken lommeboka eller miljøet.