Det koster tilnærmet ingenting å ringe eller tekste via mobilen. Snart koster det ingenting å bruke Internett via mobilen heller. Samtidig har bruken eksplodert.
Har du lagt merke til at ingen norske aviser har skrevet om #roamingsjokk i år? At mobiloperatørene melker kundene sine som bruker mobildate i utlandet. Det er ikke så rart, for årets sommerferie er den første i sitt slag, hvor kostnaden for en overført megabyte med mobildata i utlandet (EU/EØS) ikke koster noe mer enn i Norge. Samtidig har også kostnadene for en megabyte gått kraftig ned, i takt med at hastigheter og mobilbruk har eksplodert. Nå koster det tilnærmet ingenting per overførte megabyte, og det er nok bare et spørsmål om tid før første mobiloperatør tilbyr et abonnement som ikke har en begrensning på antall overførte mega- eller gigabyte per måned.
50 gigabyte på Mallorca
Årets sommerferie ble i stor grad tilbrakt på Mallorca. Under tidligere sommerferier har jeg gått til innkjøp av kontantkort når jeg har feriert i utlandet, men i år – etter at blant annet Telenor og Telia annonserte at de ikke ville skille mellom Norge og utlandet, var det ingen grunn. Min iPhone 6 Plus ble min – og resten av familiens mobile bredbåndsruter under vår Mallorca-ferie.
Les også: Det er ikke ferie å være offline
For et år siden hadde jeg et mobilabonnement på 6 GB per måned. Etter et par måneder hvor jeg hadde «sprengt» den grensen, oppgraderte jeg først til 12, dernest til 25 GB. Abonnementet fra Telenor kostet meg da 799 kroner per måned, og sett opp i mot 25,000 MB per måned, kostet da hver MB kun 0,03 kroner – eller 3 øre.
Etter at Telenor lanserte Frihet – og dermed «Roam like home» innenfor EU, oppgraderte jeg til 60 GB per måned, uten at det kostet meg en krone mer. Med det ble prisen per MB redusert til kun 1 øre. Så tett opp i mot gratis som det nesten kan komme.
Over 25 kroner per MB i 2002
Hvor mye kostet det for en MB for noen år tilbake, spurte jeg meg selv. Etter et par eposter til Telenor og Telia, fikk jeg tilbakemelding fra kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i Telia, som kunne oppdatere meg litt på pris- og hastighetsutviklingen mellom 2002 og i dag.
– I år 2000 var hastigheten i mobilnettet på cirka 9,6 Kilobit/s. I dag har vårt mobilabonnement Smart Basis en begrensning på 30 Megabit/s. Det betyr at våre kunder nå surfer 300 ganger raskere på nettet enn det de gjorde ved millenniumskiftet. I år 2000 eksisterte heller ikke mobildata slik vi kjenner det i dag. Det var minimum pris på 0,79 kr pr min. I 2002 fikk vi GSM/GPRS (2G), som er den type data vi kjenner fra i dag, hvor man betaler for datamengde og ikke for per minutt med bruk. I 2002 kostet den første megabyten hver måned 50 kr., og hver påfølgende megabyte kostet 25,60 kr.
Hadde jeg «svidd» av 50 GB i 2002, hadde mobilregningen min kommet på nærmere 1,3 millioner kroner. Og hadde jeg brukt de 50 GBene på Mallorca, tror jeg nok det er sikkert å si at regningen hadde blitt «betydelig» større.
Vanvittig hastighetsutvikling
– Med den kommende innføringen av 5G går vi over til en ny og mer avansert type dataoverføring, som handler om mer enn bare hastighet. Kapasitet vil være av større betydning, spesielt når det kommer til oppkobling og installasjon av Internet of Things (IoT) rundt om i verden.
Navn Originalnavn | Makshastighet
- “1G”: NMT | < 9.6 kbit/s
- 2G: GSM (GPRS) | 56 kbit/s
- 2G: GSM (GPRS) Edge | 100 kbit/s
- 3G: UMTS | 200 kbit/s
- 4G: LTE | verdensrekord i Telia-nettet på 1.250 kbit/s
- 5G: 1000x raskere enn 4G
Mobilsurfingen tok av i utlandet i 2016 – økingen størst hos Telia-kundene
Onsdag 17. august «ramlet» det inn to pressemeldinger inn i postkassen min temmelig nøyaktig samtidig. Begge handlet om mobilsurfingen i sommer – og da spesielt i utlandet.
Fra Telia sin pressemelding kunne jeg blant annet lese:
– Gjennom surfing, chatting og strømming på mobiltelefonen brukte Telia-kunder denne sommeren ti ganger så mye mobildata på reise i utlandet enn i fjor. I juli 2015 doblet kundene sin mobildatabruk i EU og EØS sammenlignet med juli 2014. Etter lanseringen av Roam Like Home i år har mobildatabruken i EU og EØS eksplodert og økt med ti-gangeren i feriemåneden juli sammenlignet med juli 2015. På toppen av dette viser tallene også at Telias kunder med Roam Like Home bruker mobildata 20 prosent mer når de er i utlandet.
Telenor melder også om kraftig vekst i den utenlandske mobilsurfingen, men må se seg kraftig slått hvis vi kun ser på den prosentvise økningen:
– I sommer har nordmenn tatt med seg mobilvanene sine til utlandet. Telenors privatkunder har økt databruken sin med 450 prosent i EU. Det er juli sammenlignet med samme måned i fjor som gir denne veksten.Det er altså særlig privatkundene som driver den sterke økningen, mens tilsvarende økning for bedriftskunder er på i overkant av 200 prosent. Totaltallet er på godt over 300 prosents økning – for samtlige av Telenors mobilabonnenter.
Gode nyheter for oss, men kostbart for mobiloperatørene
50 GB i mobilforbruk hadde kostet meg 50,000 for et par år siden. I sommer kostet det meg ikke noe mer enn abonnementskostnaden på 799 kroner. Det tilsvarer en prisnedgang på 98 prosent det. Som mediene har skrevet tidligere, har roaming-inntektene vært en melkeku for mobilselskapene. Nå er melkekuen borte, samtidig som forbruket eksploderer. På toppen av det hele skal de samme operatørene oppgradere nettverkene sine videre. I dag for 4G, i morgen for 5G.
Det koster. Spørsmålet er om det koster for mye. Det tror investor Øystein Stray Spetalen. I april uttalte Spetalen under podkasten «Valebrokk & co» at han trodde Telenor ville være konkurs om 10 år, og siktet blant annet til at det har blitt gratis å ringe, gratis å sende meldinger, og at det snart vil bli gratis å sende data.