fbpx
Ookla Speedtest

Norge har verdens raskeste mobilnett

Ifølge Ookla som måler hastigheter på internett, har Norge verdens raskeste mobilnett. Det gjør Telenor sitt mobilnett til verdens raskeste.

Mange av oss har kanskje installert Ookla sin Speedtest på egen smarttelefon. Eller bruker Ookla Speedtest via desktop for å måle hastigheten på din internett-forbindelse. Det være seg via bredbånd, eller via din mobiloperatør.

Ookla har nå lansert et nytt verktøy – Speedtest Global Index – som rangerer land basert på mobil- og bredbånds-hastighet på internett. Og ifølge Speedtest Global Index er det Norge som har det raskeste mobile nettverket i verden!

Ookla Speedtest

Våre naboland Danmark kommer her på 12. plass. Sverige på 19. plass, mens Finland havner ned på 25. plass, med knappe 30 Mbps. Nesten halvparten av hva Norge kan skilte med. Jeg var på Bali under årets sommerferie, og Indonesia havnet på 99. plass med omtrent 10 Mbps.

70 prosent hastighetsøkning på ett år

For ett år siden var ikke Norge på topp. Hastigheten lå på nivå med Finland, og vi ble rangert som nummer 11 i verden i august 2016. En måned senere hadde hastigheten økt med over 40 prosent, og med nesten 53 Mbps i gjennomsnittlig mobilhastighet, har Norge nesten doblet hastigheten på ett år. Og med det inntatt en ganske så solid «ledelse» over Nederland og Ungarn.

Telenor har verdens raskeste mobilnett

Ifølge Ookla sine målinger er det Telenor som leder an. Telenor har også blitt kåret til landets raskeste mobilnett 8 måneder på rad, kunne Telenor skilte med i mai 2017. Fasiten etter at Ookla la ut oversikten for juli, er at Telenor har hatt det raskeste mobilnettet 11 måneder på rad.

Ookla Speedtest

Les også: Rank internet speeds around the world with Speedtest Global Index (Ookla)

Et lite skår i gleden

Verdens raskeste på mobil, men langt fra raskest på bredbånd. Og det til tross for at myndighetene i en årrekke har påpekt at et raskt og pålitelig bredbånd er avgjørende for distriktsnorge og næringsliv. Enn så lenge ser det mer ut som DAB er en viktigere prioritering fra våre folkevalgte.

I følge den samme indeksen fra Ookla, kommer Norge på en svak 19. plass for bredbånd, med 57 Mbps i gjennomsnittlig hastighet.

Ookla Speedtest

Her blir vi kraftig slått av flere asiatiske land, men også Island og Romania som har dobbelt så raskt internett over bredbånd som oss. Sverige kommer her på 8. plass. Danmark på 15. plass, mens Finland ligger helt ned på 36. plass.

Ny oversikt hver måned

Ookla skriver i en epost til meg at de vil komme med ny oversikt ved inngangen til en ny måned. Statistikken er basert på millioner av forbruker-initierte tester foretatt via Ookla Speedtest fra hele verden.

Test din internett hastighet du også! Via Ookla Speedtest til iOS eller Android. Men også fra din laptop/desktop.

Her er mine resultater fra 11. august 2017

Bredbånd fra Get

Ookla Speedtest

 

Mobilt internett fra Telenor

ookla Speedtest

 

Hva er dine resultater?

Legg gjerne igjen en kommentar med dine resultater. Og da gjerne med hvor i landet du bor også.

Foto fra freestocks.org via Unsplash