fbpx

Nesten ingen leser alt lenger

Vi liker, deler og kommenterer, men det betyr ikke nødvendigvis at vi leser. Tvert i mot faktisk.

I følge David Ogilvy er det kun 1 av 5 som leser mer enn overskriften. 10 prosent av innholdet på en nettside står for 90 prosent av totaltrafikken og artikler med bilder oppnår 90 prosent flere sidevisninger enn de uten. Det skal med andre ord ganske mye til for at de du ønsker å nå i det hele tatt ser det du har lagt ut, men ikke minst leser det de ser. Men kommentere, det gjør de – uten å ha lest så mye mer enn bare overskriften.

Les også: 16 grunner til å prioritere Content Marketing

Hvor mange ser egentlig det du publiserer?

Hvor mange som har sett overskriften din i det hele tatt varierer sterkt i forhold til når du publiserte saken din, hvilke kanaler den ble publisert i, hvilken dag og hvilket tidspunkt. Det mangler ikke på innhold om dagen, og konkurransen om oppmerksomheten er sterkt økende.

great-value-with-valyou

For kort tid siden skrev jeg om ValYou – mobilbetalingsløsningen som snart lanseres av Telenor og DNB. Bloggposten min ble publisert en tidlig fredag morgen, og distribuert ut på Facebook, Twitter, LinkedIn og Google+.

Kort tid etter at jeg publiserte saken, spurte DNB om de fikk lov til å poste den på sin egen Facebook-side. Man må være gal for å takke nei til et slikt tilbud. Facebook-siden til DNB teller over 300,000 fans og ifølge LikeAlyzer har de et brukerengasjement på om lag 8 prosent – i underkant av 25,000.

Facebook-posten om min vurdering og opplevelse av ValYou nådde over en halv million mennesker i løpet av den første uken etter at den ble publisert. Over 13,000 valgte å klikke på lenken. Med DNB og mine egne kanaler oppnådde ValYou-posten over 30,000 sidevisninger totalt.

Hvor mange var det egentlig som leste det de ble eksponert for?

I kommentarfeltet på DNB sin Facebook-side var det mange spørsmål og kommentarer som tydet på at man kommenterte uten at man hadde lest, og av gjennomsnittstiden på ValYou-artikkelen inne på min egen blogg var det også mye som pekte i samme retning – at man ikke leste artikkelen.

Gjennomsnittlig tid på siden endte opp i samme periode på kun 42 sekunder:

Artikkelen er på 1,230 ord og inneholder i tillegg til tekst og bilder, to videoer. Det er med andre ord ikke mange som leser eller hører alt. Det kommer også veldig tydelig frem av kommentarene på Facebook-posten til DNB:

Nesten 140 kommentarer, veldig mange som overhodet ikke handler om tjenesten i det hele tatt – dernest veldig mange spørsmål som helt åpenbart betyr at man ikke har lest noe som helst før man begynner å stille spørsmål (jeg har sensurert navn og bilde – ikke min hensikt å henge ut noen som helst her):

ValYou-Kommentar-2ValYou-Kommentar-3ValYou-Kommentar-1

20 prosent leser ikke mer enn overskriften, men hvor mange leser alt?

Jeg har installert SumoMe på HansPetter.info. Det er et lite innstikk alla Crazy Egg som gjør det mulig for meg å se hvordan mine lesere forholder seg til innholdet på bloggen min. Med SumoMe kan jeg blant annet få presentert hver enkelt bloggpost som et slags varmekart som viser hvordan lesere faller fra etterhvert som man beveger seg nedover i bloggposten. Som et eksempel kan vi ta en liten kikk på min siste bloggpost – «7 år mellom forretning og forbruker»:

SumoMe-Google-Matt-Brittin

 

Jeg har nesten ikke blitt ferdig med innledningen før 15 prosent av leserne har falt fra. Og når jeg har kommet meg helt i bunn av saken er det kun 17 prosent av leserne som er igjen.

 

SumoMe-Google-Matt-Brittin-bunn

 

Jeg tok en liten kikk på flere andre poster jeg har overvåket med SumoMe og sitter igjen med følgende status:

Konklusjon

Det er så utrolig viktig at overskrift og bilde får den potensielle leseren til å stoppe opp og klikke på posten din. En «litt» dårlig overskrift og leseren vil «rase» forbi til neste post på Facebook-veggen eller Twitter-feeden. Når det er kun 1 av 5 som leser mer enn overskriften så sier det seg selv hvor viktig overskriften er. Den skal oppfylle mange kriterier for at nettopp du skal bli stoppe opp – for at interessen din skal fanges. Fanges nok til at du klikker videre – og faktisk leser.

Hvis det kun er 1 av 5 som leser mer enn overskriften, så er det 4 av 5 som går videre – til neste post på veien.

0,06 prosent av 100,000 som leser alt

La oss leke med litt tall her. Du har en Facebook-side med 100,000 fans. Organisk rekkevidde på mange Facebook-sider har begynt å nærme seg 1 prosent. Av 100,000 fans er det 1 prosent som har engasjert seg direkte i innholdet ditt. Det tilsvarer 1,000 personer. Av disse 1,000 er det – skal vi tro undersøkelsen fra Content+ – så er det kun 1 av 5 som leser mer enn overskriften. Det vil si 200. Av de 200 som er igjen er det kun 100 som leser mer enn halvparten og bare 60 som leser alt.

60 personer av totalt 100,000. Det tilsvarer 0,06 prosent det. Det er derimot ofte langt flere enn 0,06 prosent som både liker, deler og kommenterer det du har skrevet. Da er det kanskje ikke så rart at mange stiller spørsmål som de hadde fått svaret på – om de hadde lest det du skrev. Det har vi derimot ikke tid til, til det er for mange andre overskrifter på Facebook vi skal lese, og kommentere….

Jeg skal være første til å innrømme at jeg har syndet – at jeg har likt, delt og kommentert Facebook-poster jeg ikke har lest. Hva med deg, har du også syndet?

photo credit: Daniel Y. Go via photopin cc