fbpx
hatprat

Når de vordende foreldrene får kommentarfeltet til å ta fyr

Hva får oss til å legge etikk, moral og normal folkeskikk i skuffen når vi omtaler andre mennesker i sosiale medier? Kommentarfeltet renner over av eder og galle da det ble kjent at MDG-ekteparet venter barn.

En ting er at mange diskusjoner på Facebook er meningsløse. En annen ting er at voksne lærer barn å mobbe. Men hvorfor er det slik? Hva får så mange mennesker til å skrive så mye grusomt om andre mennesker? Og hvordan kan vi forsvare at det er greit å spre så mye eder og galle om våre medmennesker?

Mister troen på medmennesket

MDG-politikerne og ekteparet Lan Marie Nguyen Berg og Eivind Trædal venter barn. Dagbladet benytter anledningen til å gratulere de vordende foreldrene og Facebook «tar fyr» i kommentarfeltet.

* Kort tid etter at jeg la ut denne bloggposten, valgte Dagbladet å fjerne hele posten fra sin Facebook-side. De burde lagt ut en sak hvor de klart og tydelig redegjør for sin beslutning og tar avstand fra hatefulle ytringer.

 

Her er den opprinnelige Facebook-posten til Dagbladet – og et lite knippe av de mange hatefulle kommentarene

hatprat

* Skjermdump fra Dagbladets gratulasjon på deres Facebook-side.

hatprat

 

«Sharing is not caring»

Når jeg leser kommentarfeltet til Dagbladet post som gratulerer Lan Marie Nguyen Berg og Eivind Trædal fra Oslo MDG som venter barn, lurer jeg på flere ting;

Psykolog og biolog, Marc D. Hauser, skriver følgende om etikk og moral:

Mennesker er bestialske av natur. Våre etiske koder er ”fartsdumper” i våre brutale instinkter som gjør at vi kan leve sammen relativt fredfullt. Moral er en begrensning på naturlig menneskelig adferd.

  • Hvorfor får sosiale medier oss til å legge igjen våre etiske koder og moral i skuffen?
  • Hvorfor skammer vi oss ikke mer over hva vi har redusert oss selv til, gjennom vår oppførsel i kommentarfeltet?
  • Er det virkelig dette vi skal bruke vår ytringsfrihet til?
  • Hvorfor stenger ikke Dagbladet kommentarfeltet?

Jeg skammer meg!

hatprat

Bilde: John Looy via Unsplash