fbpx

Nå må kjerringene snart slutte å gnåle

Vi trenger flere kvinner som kan lykkes uten å få dårlig samvittighet, ikke flere kjerringer som gnåler!

Vi kommer oss fremover – i livet og i samfunnet. Fortsatt er det av og til noen som vil trekke oss tilbake – jekke oss ned. Er du mann trenger du som oftest ikke å bekymre deg – ikke nevneverdig ihvertfall – men er du kvinne skal du være på vakt. Den ene dagen vil de skryte, den andre dagen kritisere deg – fordi du er kvinne som er i ferd med å lykkes.

Er du kvinne kan du ikke vinne skrev jeg i en tidligere bloggpost. Da var det feil (ekskluderende og fordummende) av kvinner å heie på kvinner – på kvinner som viser vei, kvinner som tar på seg «sjefsroller» og posisjoner som vi tidligere kun så menn i, og som demonstrerer moderne ledelse – i sanntid. Kvinner som forteller om sine bragder og sine utfordringer, og som inspirerer og motiverer andre kvinner til å «rekke opp hånden» og bidra med sin kunnskap og teft i næringslivet.

Er du mann har du stå-på-vilje, er du kvinne bør du ha dårlig samvittighet

Det er forskjell på menn og kvinner, og forskjellene synes jeg har kommet frem tydelig i løpet av den siste uken i form av noen enkeltepisoder. Siden lørdag i forrige uke har jeg reist nesten hver dag. Først var jeg på Hamar på lørdag og foreleste om personlig merkevarebygging for Sparebanken Hedmark sine unge stipendiater. På mandag dro jeg til Sogndal og oppdaget et innovasjonsmiljø som tok meg fullstendig på sengen. Tirsdag kveld dro jeg hjem med masse ny kunnskap, erfaring, inspirasjon og nye bekjente som et resultat. Onsdag morgen dro jeg til København og på torsdag var det Kristiansand som sto på dagsorden – først en tur ut til Universitetet i Agder, deretter ned til sentrum for å holde foredrag og delta i paneldebatt under Atea sitt kundearrangement – #AteaCommunity. Og uken ble rundet av med to kundemøter og et foredrag på Quality Hotel Mastemyr hvor Talentjakten hadde samlet Norges beste studenter til kickoff.

Hjemme var et sted jeg skiftet og sov i forrige uke. Jeg dro før huset hadde våknet, og jeg kom hjem når huset var i ferd til å legge seg. I løpet av uken sjekket jeg inn på mangfoldige steder på Foursquare, Facebook, Instagram og Twitter – og det rant inn med kommentarer, hjerter og likes. Helt frem til fredag ettermiddag – da la jeg ut denne Twitter-meldigen:

Da kom «kjerringene» frem og syntes dette var både elitistisk, fargeløst og ikke minst kvinnefattig. Helt enig med det siste, det er altfor få kvinner på dette bildet når vi tross alt vet at det er langt flere kvinner enn menn som tar høyere utdanning, og at kvinner i mange tilfeller får bedre karakterer enn menn.

For #Talentjakten besto de fleste av de beste studentene derimot av menn og ikke kvinner. Det var også langt flere menn enn kvinner som hadde meldt seg på. Andelen som sto igjen representerte i stor grad den samme kjønnsandelen som hadde meldt seg på. De «kjerringene» som kritiserte #Talentjakten på Twitter kritiserte prosessen – og de mannlige studentene som sto igjen. De kunne valgt å heie på de kvinnene som faktisk var blant landets beste studenter, men det er nok enklere å kritisere, klage og sladre – det er jo ofte det som kjennetegner «kjerringer».

Gjør mer av det du tror på, men ikke tro du er no’

Slagordet til Cecilie Thunem-Saanum starter slik, mens janteloven skal få lov til å avslutte. Mens janteloven er min siste «slide» i foredraget mitt om personlig merkevarebygging, er det janteloven kanskje «kjerringene» tar opp av forklet sitt når de skal gi Cecilie dårlig samvittighet – for å gjøre akkurat det samme som jeg har gjort. Cecilie er rådgiver innen kommunikasjon og tidsbruk og driver sitt eget selskap: CecilieTS. Hennes slagord er «Gjør mer av det du tror på. Tro mer på det du gjør». Hun skal ha sin del av æren for at jeg turte å starte for meg selv i våres. (Når jeg tenker etter er det nesten bare kvinner jeg skal takke for at jeg tok sjansen på å gjøre mer av det jeg tror på, og tro mer på det jeg gjør).

Mens jeg fikk mase ros og skryt for mine travle dager, får Cecilie i stedet for likes og hjerter, dårlig samvittighet levert av sine medkvinner.

 

Hvorfor må «kjerringene» gnåle på denne måten, hva er det de ønsker å oppnå? Det var «kjerringer» som klagde på at kvinner heiet på på kvinner, og syntes det hele smakte «rosa sukkerspinn». Det var «kjerringer» som syntes Cecilie var for mye på farten og som «aldri hadde gjort det samme». Også var det «kjerringer» som syntes det var så kvinnefattig på #Talentjakten. Først blir «kjerringene» sinte over at det ikke er flere kvinner som stikker hodet frem, men stikker de hodet frem blir de også kritisert … av «kjerringer«.

Er du kvinne KAN du vinne, men da må du gi litt faen i disse «kjerringene«.

Du skal i alle fall vite at det er mange menn som heier på deg!

photo credit: Purple Sherbet Photography via photopin cc