Stinn brakke, Windows Phone lansering, Gartners prognoser og mye mer under PC Worlds konferanse om mobile trender

PC World «mobiliserte» 700 bedrifter på Holbergplass

Stinn brakke, Windows Phone lansering, Gartners prognoser og mye mer under årets største konferanse om mobile trender

Under konferansen Mobiletrender, arrangert av PC World Norge og IT-Bransjen (IDG) i Oslo, onsdag 28. September, sitter jeg igjen med flere sterke inntrykk:

Det var ingen tvil om at PC World traff spikeren på hodet når de valgte mobile trender som tema, det kunne vi se med våre egne øyne gjennom hele dagen hvor alle sessjonene var fylt til randen av hva konferansen kunne tåle – fra stoler, romstørrelse, aircondition og bevertning. I tillegg kunne PC World fortelle meg at det var mange som ikke fikk plass, etter at de måtte stoppe registreringen dagen før arrangementet startet.

«Hats off for Microsoft»

De som kjenner meg vet jeg er veldig glad i Apple sitt økosystem, derfor er jeg også veldig overrasket over meg selv og at jeg ble så imponert over Microsoft sin nye Windows Phone versjon som de lanserte i dag, og som rulles ut kontrollert i løpet av de neste fire ukene. Ikke bare er dette OS-et HELT annerledes enn alt annet jeg har sett, men det ser også ut til å virkelig ta oss brukere på alvor, og lar oss bygge og navigere på mobilen med et «la-meg-designe-det-slik-jeg-vil-ha-det» tankegang i stedet for de vanlige ikonene vi har blitt vant med fra både Google og Apple. Det var heller ingen tvil om at alle de ansatte fra Microsoft som var til stede var mer enn bare «normalt» fornøyde og stolte med lanseringen. Hatten av for Fredrik Gørrissen i Microsoft som leverte en særdeles energisk presentasjon.

«Stappa fult på Holbergsplass»

Det var ingen tvil om at det var stapp fult – det var nærmere 700 mennesker til stede, det var ikke sitteplasser å få, luft var det nesten tomt for også, og interessen fra deltagerne var det ingenting i veien med. Det var heller ingen tvil om hvem som best visste å utnytte publikumet som var til stede, og det så virkelig ut som Microsoft virkelig koste seg i sin utfordrer-posisjon når de (med full guffe på pop-anlegget) skulle lansere den siste utgaven av Microsoft Windows Phone 7.5, eller Mango som den blir kalt.

Godt gjennomført!

Men før vi kom så langt ut i programmet var det PC World Norge sin redaktør, Bjørn Unnersaker, som startet dagen med å spørre publikum hvor mange i salen som hadde iPhone, Android eller en Nokia telefon. Med et raskt blikk ut i salen var det ingen tvil om at det var klart flest iPhone brukere med hva jeg synes så ut som nesten 70 prosent av hendene, mot ca 29 prosent på Android, og kun en håndfull med Nokia. Til det fjerde spørsmålet var det kanskje 10 hender i været: ”Hvor mange er det som har installert Anti-Virus på sin Android telefon?”

Ingen konferanse uten egen app!

Mobilen stod, som seg hør og bør på en konferanse om mobile trender, i fokus fra arrangørens ståsted – fra påmeldingsbekreftelsen som ble sendt som SMS, til linken i SMSen som lastet ned registreringskupongen, til at de også hadde laget en egen app som inneholdt hele programmet – hvor man kunne bygge sin egen agenda for dagen.

Med 700 deltagere og over to tredjedeler med en iPhone var det også kanskje riktig å ”bare” lage den til iPhone også. Hvor mange som lastet den ned vites ikke i skrivende stund derimot. Personlig likte jeg den, selv om jeg gjerne skulle sett mer integrasjon mot sosiale medier som Facebook og Twitter. På den andre siden var det kanskje ikke nødvendig, gitt at jeg registrerte at det kun var kanskje snakk om skarve to prosent av deltagerene som tvitret under konferansen – i alle fall på #mobiletrender hashtagen.

Agendan var satt – mobilitet, sikkerhet og en mobil OS-krig, som ikke bare skulle stå mellom to, men mellom tre aktører – fordelt mellom en brukermasse som krever sitt, og en IT-avdeling som kanskje først og fremst jobber for å ”hindre” i stedet for å ”guide” til riktig mobil bruk. Jeg synes spesielt Robin Blomquist i fra ErgoGroup oppsummerte det veldig godt – på svensk – slik: ”Strupa inte, men guide i stellet!”

Gartner – ”We ain’t seen nothing yet”

Leif-Olov Walin, Research Vice President fra Gartner, fikk æren av å åpne dagens program med deres syn på utviklingen innen det mobile markedet, og det manglet ikke på aggressive spådommer. Galt eller riktig, aggressivt eller ikke – at vi kun har sett starten på den mobile evolusjonen er det nok ingen tvil om, og tatt i betraktning at konferansen trakk over 700 deltagere (mange som ikke fikk plass) vitner om at det er mange bedrifter som begynner å få det travelt med å sette i gang egne prosesser og strategier.

Gartner opererte veldig mye med et perspektiv frem til 2015 i forhold til sine egne trend-analyser, og noen av de viktigste har jeg forsøkt å gjengi her:

5-dobling på 5 år

Det er en ekstrem vekst av nettbrett, digitale fjøler, tablets, padder – kall det hva du vil, og som i Norge, er det iPad som er den store vinneren:

«Nettbrettmarkedet er i praksis et ETT produkts-marked, hvor nesten alle har et eple bak på seg», oppsummerte Leif-Olov i Gartner.

Imponerende tall, ikke minst vekst, men det blir – og forblir – fortsatt peanøtter når vi sammenligner tallene med mobiltelefoner, hvor det samlede antallet mobiltelefoner i 2012 vil være over 2 milliarder. Veksten i smarttelefoner vil heller ikke stoppe opp, hvor Gartner anslår at antallet vil vokse fra skarve 300 millioner i 2011 til over 1,1 milliarder i 2015. Det skulle tilsi en smarttelefon penetrasjon på rett i overkant av 50 prosent på globalbasis, et nivå vi nordmenn allerede er på, hvor 9 av 10 telefoner i som blir solgt i dag er en smarttelefon, og hvor penetrasjonen allerede har passert 50 prosent.

Samtidig vil prispunktet på en smarttelefon falle med over 25 prosent bare i løpet av det neste året. Størst vekst mener Gartner vi vil se blant telefoner i den høyere prisklassen, og hva gjelder markedsandelene til Android og iOS, så vil de begge flate ut i årene som kommer – Android på 50 prosent (Globalt – mindre i Norge) og iOS på ca 20 prosent – den også flat vekst, mens Microsoft med Windows Phone antas å vokse fra mer eller mindre et ikke-eksisterende nivå til over 20 prosent innen 2015. Ikke rart Fredrik Gørrissen og co i Microsoft var ”gira” når de presenterte Mango, noe publikum også så ut til å være. Det var ikke få ganger de fikk hele salen til å applaudere!

Teleoperatørene er redde for Google og Apple

I følge Gartner har også Microsoft flere grunner til å være fornøyde om dagen. Både Google og Apple har langt mer kontroll over omsetningen og kundene enn hva operatørene er komfortable med, og nettopp derfor tror også Gartner at mobiloperatørene vil omfavne Nokia og Microsoft sitt økosystem. Det skal vel heller ikke stikkes under en stol at veldig mange bedrifter vil være intrerrisert i at dette samarbeidet vil fungere – i alle fall at Microsoft får suksess med Mango, siden nesten 95 prosent av alle arbeidsgivere har standardisert på Microsoft – både på OS og arbeidsapplikasjoner – og at samme leverandør i større grad har allerede gode sikkerhet- og administrasjonsløsninger på plass. I følge Gartner er det mellom 12 og 24 måneder før både Apple og Google kan skilte med å ha det samme – for det er nettopp så lang tid selskapene bruker på å flytte sine nyvinninger fra forbrukeren til bedriftene.

Trådløs-floke – igjen…

Hva skjer når du samler mange mennesker hvis alle har en mobil, et nettbrett eller en PC på et begrenset lite område, med et tilsvarende begrenset trådløst nettverk?

DET SLUTTER Å FUNGERE!

Steve Jobs har opplevd det, jeg har opplevd det flere ganger, du har nok opplevd det samme du også, og det gjorde definitivt Microsoft i dag når de skulle lansere og demonstrere Mango…. På mange hoteller og i mange konferansesentre er det ofte mange år siden det trådløse nettverket ble installert, og når vi tenker på den ruvende utviklingen det har vært av bærbare enheter som folk drasser med seg, og som kobles opp over alt, så er det ikke vanskelig å tenke seg at det trådløse nettverket som funket for eksempel FØR iPhone, ikke lenger fungerer like godt nå i dag, hvor nærmere 2,1 millioner nordmenn nettopp har en smarttelefon, 400.000 har en iPad, og bortimot 100 prosent har en bærbar PC.

Gartner gjorde oss også oppmerksomme på – ikke i samme kontekst for så vidt, men like aktuelt – at mens en Blackberry-bruker i dag forbruker ca 25 mb med datatrafikk, konsumerer en iPad-bruker inntil 1,5 gigabyte med data i løpet av en måned.  Med tanke på dagens deltagere på over 700 personer – 99 prosent med i alle fall en smarttelefon, og kanskje en PC på toppen av det hele, så vil det fort tilsvare et dataforbruk i salen – kun denne dagen – på over 50 gigabyte med data. Med et konferanserom hvor det kanskje kun er installert en enkel trådløs basestasjon, og i mange tilfeller basert på den gamle trådløse nettverksteknologien – 802.11b – hvis kapasitet er i teorien 11Mbps, så er det ikke rart at nettverk blir strupet.

Gartner hadde selvsagt sine synspunkter på den trådløse utviklingen, og vi kan glede oss over en ruvende utvikling også på dette feltet, med hastigheter opp mot 10 Gbps i 2015 med standarden 802.11ad, mens 802.11ac om et par år vil gi oss 1 Gbps – også det en formidabel forbedring over både 802.11b, g og n. Så får vi bare håpe at Cisco og alle andre trådløse infrastruktur-leverandører klarer å få konferanser og hoteller til å oppgradere før den tid, slik at vi kan slippe flere av dagens opplevelser med trådløse nettverk som henger seg. Microsoft hadde fortjent bedre, det samme hadde vi som deltok.

Gartners Topp 10 Mobile trender

Gartner pekte først på at mobile teknologier har blitt langt viktigere i 2011 enn årene før fra et CIO perspektiv, og viste til endringene og prioriteringene i årene som har gått. For Norge kunne Gartner fortelle at mobile teknologier ikke var på tredjeplass, men på andre – kun slått av skyen som ser ut til å være det alle snakker mest om. Sist på listen var Web 2.0 – mens arvtageren, sosiale medier, ikke var inne på Topp 10 listen for 2011.

Topp 10 lister er alltid populært, og gir oss en pekepinn på hvor skoen trykker, og Gartner hadde mange gode slides med Topp 10 lister, blant annet knyttet til hvilke mobile trender vi bør følge godt med på:

Frem til 2013 vil det være vanskelig å kunne erstatte en PC med nettbrett fordi nettbrettene har såpass mange begrensninger i alt fra fragmenteringen av applikasjoner, funksjonalitet, begrensede administrasjonsmuligheter og svakere sikkerhet.

Forbrukerprodukter leder ann løpet i forhold til innovasjon og utvikling (og risikoen) på mobilt, av flere årsaker, men ikke minst fordi det er enklere å plassere ny innovasjon i forbrukermarkedet enn det det er hos bedrifter, som må ta høyde for langt mer komplekse utfordringer utover det å tilpasse nettsidene sine til en mobiltelefon – blant annet:

Bring Your Own Device (BYOD)

Frem til årsskiftet bør alle bedrifter raskt få på plass en BYOD strategi –i det minste starte planleggingen av en strategi for implementering i 2012. Segmentering av de ansattes behov/krav hva gjelder mobilitet vil være en fordel og en utfordring – skal alle behandles likt (veldig norskt å gjøre det), eller skal det tilpasses den enkeltes behov.

For 2012 vil det være viktig å få på plass en komplett plan og strategi for samtlige ansatte hva gjelder support, verktøy, og som nevnt de ansatte i forhold til segmenteringen av BOYD og mobil.

Dødt i bakrommet

Fra et brukerståsted er det tre store trender alt dreier seg om:

I løpet av dagens konferanse ble selvsagt det mobile behørig dekket, og referansene til skyen var der hele tiden, men til min store overraskelse glimret det sosiale med sitt fravær. Kanskje var det like greit, så fikk man tid til å virkelig grave seg dypt i den mobile materien, men min påstand er nå at man ikke kommer unna det sosiale aspektet – med de muligheter og utfordringer det også byr på – for sikkerheten, lover og regler, strategier og tilpasninger.

Det var heller ikke mye som foregikk i bakgrommet – på engelsk backchannel – som enkelt forklart er alt som foregår i salen blant publikum. Det var ikke mange som skjekket inn blant deltagerene på verken Facebook, FourSquare eller Gowalla, og det var kun et lite knippe av deltagerene som delte og diskuterte på Twitter under #mobiletrender hashtaggen. Jeg tok selv en rask sjekk for å telle hvor mange det var som tvitret underveis og regnet det opp til at kun 2 prosent av deltagerene delte, kommenterte og diskuterte over Twitter.

Jeg kan ikke si om dette var gjort med viten eller vilje, eller om man rett og slett glemte det, men med unntak av Microsoft – som imponerte meg virkelig med skikkelige gode sosiale nettverks-integrasjoner i Mango, var det sosiale aspektet av den mobile hverdagen holdt til et minimum. Av det som foregikk på #MobileTrender var det uansett ingen tvil om at den store vinneren i dag var Microsoft – og både iPhone og Android tilhengere så ut til å bli veldig fristet… Mon tro om Microsoft fanger opp disse kjøpssignalene på Twitter og utnytter det for det det er verdt…

Mobile trender appen kunne vært så mye mer hvis man hadde tatt i bruk det sosiale aspektet, hvor vi kunne ha samhandlet med foredragsholdere, stilt spørsmål i bakrommet underveis og ikke minst knyttet til oss nye og viktige kontakter via appen som kunne vært utviklet til å være en digital møteplass forut, under og etter konferansen.

Som SuperOffice så veldig godt sa det under sin presentasjon: ”De tre viktigste tingene for ALLE bedrifter er å finne kunder, vinne kunder og beholde kunder!”. Med et sosialt element i appen kunne nettopp dette også vært et resultat for mange av deltagerene tror jeg.

Uansett, dette var en veldig god og lærerrik dag, og jeg gratulere PC World Norge, Bjørn Unnersaker, IT-Bransjen og resten av gjengen i IDG for et veldig godt gjennomført arrangement, og håper alle sammen sover ekstra godt i natt – og gjerne med et fornøyd smil :)

Vennlig hilsen, Hans-Petter

 

Aktuelle bloggposter: