fbpx

Med keiserens nye klær i 5 år

I løpet av de 5 årene som bloggen min har vært «på lufta» har mange hevdet at jeg ofte har kledd meg i keiserens nye klær.

Lite visste jeg hvor bloggen ville ta meg da jeg opprettet og lanserte HansPetter.info for fem år siden. Hvert år – rundt denne tiden her – har jeg skrevet litt om hvordan det siste året har gått for bloggen. De to første årene handlet det mest av alt om antall sidevisninger, besøk, vekst på mine profiler i sosiale medier og annet selvskryt. Det tredje året lanserte jeg en ny versjon av HansPetter.info. Etter at bloggen hadde blitt fire år lanserte jeg en ny logo. Da hadde jeg også tatt steget ut av Geelmuyden Kiese og startet for meg selv.

Nesten 60% vekst det siste året

Det er fristende å oppsummere året og årene som har gått ved å «dypdykke» ned i Google Analytics for å se på alle nøkkeltall som kan bekrefte eller avkrefte hvor godt eller dårlig utviklingen har vært. Det har nok størst verdi for meg, men er langt mindre interresant for deg. Men et par nøkkeltall skal du få, for utviklingen min kan også si noe om potensialet ditt. Om mulighetene som ligger i å ta ut egen kompetanse og erfaring – egne historier – som selvstendig eller som en del av noe større, til dine kunder i dag eller de du skal gjøre deg fortjent til i morgen.

HansPetter-info-vekst-unike-brukere

Kilde: Google Analytics – Unike brukere på HansPetter.info

Jeg er mest av alt imponert over veksten det siste året. Vekst har det vært hvert år, men i løpet av det siste året har trafikken «skutt» i været. 57% vekst i antall unike besøkende tror jeg skyldes flere ting; At jeg begynte for meg selv har på mange måter åpnet nye dører for meg og lukket veldig få. Jeg kan jobbe med «alle». Derimot tror jeg nesten den største årsaken er knyttet til hvor mye raskere endringene har inntruffet i løpet av det siste året, og spesielt det siste halvåret. Virksomheter begynner å få dårlig tid, og flere begynner å forstå det også.

Les også: Hva gjør du når forretningsmodellen din blir «disrupted«?

Mobile first

Det er flere som har begynt å ta inn over seg at de massive endringene som påvirker og disrupter etablerte «sannheter» og forretningsmodeller, også vil kunne disrupte deres egen virksomhet. Det er flere som har forstått at papiravisen ikke er det foretrukne mediet for å konsumere nyheter og at desktopen ikke lenger dominerer Internett. Ignorerer man endringene rundt seg, risikerer man å bli ignorert selv. Det er ikke lenger nødvendigvis en fordel at virksomheten har holdt det «gående» i 175 år. Det kan derimot være en ulempe.

HansPetter-info-vekst-desktop-nettbrett-mobil

Kilde: Google Analytics. Trafikkfordeling mellom desktop, nettbrett og mobil. Tallene viser totalt antall økter og ikke unike besøkende.

«Keiserens nye klær»

Keisere har opp gjennom årene kledd seg i mye rart. Husker jeg tilbake på de fem årene som bloggen min har eksistert har «Keiserens nye klær» vært et tilbakevendende tema. Jeg skal ikke gå så langt tilbake som til den «fantastiske» spådommen fra 1996 i Dagens Næringsliv om at Internett er en flopp. Det finnes nok av spådommer som har slått feil i nyere tid også. Telekom-analytiker John Strand som spådde at Apple sin iPhone ikke ville bli en suksess er en av mange. Keiseren har kledd seg i nye klær etterhvert som Internett, smarttelefoner og sosiale medier sakte, men sikkert har nådd kritisk masse og snudd opp-ned på vår hverdag. Alf Bendik Bendixen mente i 2011 at sosiale medier ikke ville bli – foreløpig – en viktig kanal for å bygge merkevarer.

– Sosiale medier er svært spennende, men ikke for å bygge merkevarer – foreløpig. Jeg har ikke hørt eller lest noe som forteller meg at sosiale medier er viktig for å bygge merkevarer. Derimot har jeg fått høre at jeg er patetisk som kan si noe slikt. Det finnes selvsagt suksess cases, skulle bare mangle. Noen hevder at det har skjedd et paradigmeskifte. Det er helt feil, kommenterte Alf Bendixen den gang til Kampanje.

Han har ikke vært alene. År etter år har vi lest at Facebook-hypen var over og at 70% av brukerne ville være borte i løpet av de neste to årene.

Les også: -Falske profeter om sosiale medier?

Content Marketing har også vært keiserens nye klær. Samtidig som journalister har forbannet seg over denne redaksjonelle gjøkungen (hva får journalistene til å tro at det er hos dem Content Marketing hører hjemme?), samtidig som redaktørene deres har sparket journalister og ansatt Content Marketing-skribenter. I løpet av det siste året fikk vi også se (enda) et forsøk på å redde papiravisen. Til tross for at alle piler pekte mot avgrunnen, var papiravisen plutselig «drita viktig» igjen. Noen påstod til og med at papiravisa skulle bli like kul som vinylplata. Det er lov å håpe, bare ikke du vedder din egen eksistens på det.

Les også: Papiravisen snart like kul som vinylen

Felles for samtlige av disse dommedagsprofetier er at de kommer fra middelaldrende menn. Menn som gjerne har sittet tett oppimot makten og som (nødvendigvis) ikke har fått med seg at makten har flyttet på seg. Ut til deg! Du som forbruker logger deg på Facebook via din iPhone for å lese nyhetene (gratis og annonsefritt) på Internett.

Ingen garanti for videre vekst

Nå er altså bloggen min inne i sitt sjette år. Jeg har begynt på mitt andre år som selvstendig næringsdrivende og mitt 21. år som yrkesaktiv. Jeg håper selvsagt at bloggen min skal vokse videre og at «sjappa» mi skal gå rundt noen år til. Skal det bli realitet må jeg forsikre meg om at jeg holder meg oppdatert, endrer meg (gjerne raskere enn markedet rundt meg) og formidler det jeg (tror jeg) kan så godt jeg kan. Gjør jeg ikke det synes det raskt i Google Analytics og på lommeboka.

Jeg skal gjøre mitt beste for å være «tett på» også håper jeg det er godt nok. Det er det du som bestemmer!

Tusen takk for at du kom på besøk.

Foto: Ingar Næss