fbpx
Elon Musk

La det synke inn, Elon

Altfor mye penger. Altfor mye makt. Altfor stort ego. Messias-komplekset til Elon Musk kommer til å koste han dyrt. Og som toppsjef i Twitter kommer han garantert til å miste sin popularitet. 

For kloden. For ytringsfriheten. For menneskeheten

Så har det altså skjedd. Verdens rikeste mann, som skal redde oss menneskeheten fra utryddelse ved å sende oss til Mars med SpaceX, redde kloden fra global oppvarming med elektriske biler fra Tesla, skal redde ytringsfriheten med Twitter. Som toppsjef i alle tre selskaper. 

Det vi er vitne til er ikke bare galskap, men også en ekstrem versjon av narsissisme og messias-kompleks. Det er også starten på slutten for Elon Musk som en kul forretningsmann. Twitter kommer til å koste dyrt. Økonomisk først og fremst, men også i form av fallende popularitet. 

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

«The Chief Twit»

Elon Musk har svidd av 44 milliarder dollar på en kommunikasjonsplattform han i stor grad elsker å være en bruker av. Nå er han derimot toppsjefen. Ikke bare kommer han til å bli ganske så upopulær blant de ansatte, nå som han skal sparke ett sted mellom 50 og 75 prosent av dem, men han vil også slite med å beholde de beste hodene, nå som aksjekurser og opsjoner forsvinner etter at Musk tok Twitter av børsen. Det blir ikke like spennende med diverse bonusordninger. Punktum. Silicon Valley og hele den amerikanske teknologibransjen har vært insentivisert av aksjer og opsjoner. 

Det vil uansett ikke være Musks største utfordring. 

Det vil derimot hans kamp for ytringsfrihet bli.

«Shit show»

For når folk skal få lov til å si hva de vil, uten å stilles til ansvar for det, vil det gjøre Twitter til et enda større “shit show” enn det allerede er, og det vil garantert skremme vekk enda flere brukere fra å engasjere seg. Men ikke minst vil det skremme vekk annonsører fra å bruke sine markedsbudsjetter på Twitter. Og er det noe Musk trenger, så er det penger. Omsetning. Fortjeneste. Forslaget hans om å kreve 20 dollar hver måned for å beholde det blå verifiseringsmerket kommer ikke til å skje. Spesielt ikke nå som trenden blant de store plattformene er å betale de mest populære innholdsskaperne sine. Da smaker det «shit» at Elon skal ha betalt. 

Twitter omsetter for ca 5 milliarder dollar i året. Det er lite sammenlignet med de 44 milliardene Musk betalte for Twitter. Og skal Musk tjene mer penger, må han nødvendigvis også ha kontroll på ordskiftet.

Og konsekvensen av å moderere hva som blir sagt, er at du vil bli upopulær. 

Twitter er politikk. Ikke teknologi

Elon skal få bryne seg på hva som er lov og ikke lov å skrive rundt omkring i verden. Reglene for hva som kan ytres i USA er helt annerledes enn hva som er lov i Europa og Asia. Og innenfor hver verdensdel er det også store forskjeller. Ytringsfrihet er politikk. Ikke teknologi. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Elon skal få mye å bryne seg på, for blir han upopulær for hva han gjør med Twitter – og det kommer han garantert til å bli – så vil det smitte over på Tesla. Hater du CEO Elon Musk fra Twitter, vil du heller ikke ha noe å gjøre med toppsjefen i Tesla heller. Motsatt er kanskje ikke så farlig, for da kan du i alle fall skjelle ut Musk på Twitter, selv om du risikerer at han blokkerer deg, for historien har vist at han ikke har så mye til overs for folk som kritiserer han på plattformen. 

En dyr, impulsiv handling

Ifølge Bloomberg har Elon lagt frem tre hovedpunkter for hans visjon for Twitter. Verdt å merke seg at for bare kort tid siden, var visjonen hans å ikke ta over Twitter. Men etter hvert som deadlinen for overtagelsen kom nærmere og nærmere, og at det gikk opp for han at det ikke vare noen vei ut av oppkjøpet, var det heller ingen vei tilbake. Det som kanskje begynte som en god ide i hodet på Musk og som endte opp som en uklok og handling, er nå en realitet. Dette oppkjøpet tror jeg vil gå inn i historiens som ett av de dårligste og dyreste oppkjøpene noensinne, hvis ikke det dårligste.

Uansett, det foreligger visstnok en visjon. En visjon om at:

Moderere, moderere, moderere

Det er kun én måte å klare å levere på den visjonen, og det er ved å moderere, moderere og moderere innholdet. Moderere ved hjelp av kunstig intelligens, teknologi, mennesker og masse, masse politikk. Politikk fra alle land Twitter er tilstede. Og det er fader meg ikke få steder.  

Musk kommer til å hate det og Twitter-brukerne kommer til å hate Musk for det. 

Og jeg kommer til å elske det, for er det én ting jeg misliker, er det den sentraliserte maktbalansen vi har vært vitne til de siste 10 årene. Myndigheter har truet og varslet om at de store plattformgigantene skal splittes opp for å unngå altfor mye makt på altfor få enkeltindivider, men i stedet har vi opplevd det motsatte. I tillegg til at eks-presidenter og andre tullinger skaffer seg sine egne sosiale medier.   

Fallende fallos

Det lukter dårlig fallos “all over internett” om dagen, og akkurat nå stinker det mest av Musk. 

Og den stanken kommer bare til å bli kraftigere med tiden. I takt med Musks fallende popularitet. 

En fallende popularitet som må bli en realitet, fordi Musk må moderere slik at Twitter kan overleve. 

Og det må Musk bare la synke inn. 

Eller sink in, som han ville sagt.

Bilde: MidJourney