fbpx
Vipps

Kan Vipps redde mediemangfoldet ved å fjerne brukernavn og passord for innlogging?

Vipps​ har lansert en «deilig løsning» for å logge seg inn på nettsider. Vil dette føre til at mediebransjen velger å skrinlegge egne løsninger og satse på en tjeneste som nesten hele Norge har tatt i bruk? Og med kanskje redde mediemangfoldet i tillegg.

Mediebransjen – gjerne anført av Tinius-stiftelsen og Schibsted – har i flere år “slått et slag” for felles pålogging. Det har vært tema i mange av mine artikler og jeg snakket om det blant annet i episode 82 av Hans-Petter & Co. Da ytret Kjersti Løken Stavrum fra Tinius-stiftelsen at mediemangfoldet var i fare og at mange forskjellige logg inn-løsninger fører til at folk begrenser seg til en eller kanskje to betalte nyhetskilder. 

Samtidig er det lite som tyder på at mediehusene seg i mellom blir enige om en felles logg inn-løsning. Men kanskje løsningen på utfordringen kan komme fra en annen bransje – fra Vipps, som har nærmere 3 millioner brukere. 

Natt & Dag blant de første til å ta i bruk Vipps sin logg inn-løsning

For kort tid siden kom jeg over en post på Facebook fra Even Aas-Eng i Venture Factory. Multi-gründeren som blant annet har Inzpire.me, Filter Nyheter, Filter Media, My Muse, OPT, Radio Metro og Natt&Dag på samvittigheten. Sistnevnte har nå blitt digitalisert. Det vil si at hele arkivet til Natt & Dag er digitalisert. For å få tilgang til 30 år med kulturhistorie må man logge seg på. Og her har Natt & Dag valgt Vipps som leverandør. 

 

Vipps

* Nettsiden til Natt&Dag, hvor du får tilgang til 30 års kulturhistorie ved å logge deg på med Vipps.

Så enkelt kan det gjøres

Det her er et helt nytt produkt fra Vipps, hvor Natt & Dag – om ikke de er først ute – så er de i alle fall blant de første til å ta i bruk denne tjenesten. Som er «deilig enkel» å bruke. 

På Vipps sine egne nettsider skriver de blant annet at Brukerne i Vipps er identifisert med BankID slik at du kan være trygg på at dette er reelle personer med riktig navn, fødselsdato og fødselsnummer». Trygt og sikkert i tillegg, og gratis å ta i bruk. 

God nok til å konkurrere mot Klarna, Facebook og Google?

Vipps

* Even Aas-Eng, gründer og adm.dir i Venture Factory.

Even Aas-Eng skriver i en e-post til meg at “…. til nå har vi kun hatt gode og effektive single sign on tjenester fra de store tech gigantene, men her tror jeg faktisk Vipps kan stå for en liten revolusjon i det norske markedet. De aller fleste av oss går rundt med Vipps i lommen og det er et selskap vi har tillit til.

Vipps har tidligere kommet med gode løsninger for nettbutikker og når de nå kommer med logg inn og ikke minst en løsning for abonnenter (som etter ryktene er rett rundt hjørnet), er de ikke langt unna å være en komplett leverandør som både kan konkurrere med aktører som Klarna på betaling og FB/Google på innlogging”. 

Hva nå Schibsted og mediebransjen?

Hva tenker Tinius-stiftelsen og Schibsted om løsningen til Vipps? Eller Amedia for den sakens skyld. Vil de velge å skrote sine egne logg inn-løsninger og gå “all in” for Vipps? En løsning som med sin enkelhet og enorme kundebase, kan «redde mediemangfoldet». Eller vil mediehusene fortsette å sverge til egne løsninger og påpeke viktigheten av en felles løsning, så lenge den er basert på deres egen? 

Bilde: Skjermdump fra forsiden til Vipps.no