fbpx

Hvor ble det av HP Norge?

Under ledelse av Anita Krohn Traaseth gikk HP Norge fra å være usynlige til å bli synlige. Etter sin avgang, er det tilbake til det usynlige igjen. Hvorfor?

Synlig eller usynlig leder?

Er det viktig å være synlig, eller er det greit å være usynlig? Dagens Næringsliv skrev i september 2014 om «sjefene som mediene elsker» og hadde blant annet omtalt den da påtroppende lederen i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth – som hadde ledet HP Norge siden mars 2012. Hun hadde tatt over sjefsjobben etter at Eivind Roald meldte overgang til flyselskapet SAS.

DN-sjefene-mediene-elsker

Faksimile fra DN sept 2014.

Etter at Anita lanserte Tinteguri og ble aktiv i sosiale medier, tok hun med HP Norge på en aldri så liten «synlighetsreise» hvor selskapet gikk fra å kun bli omtalt i fagpressen når de lanserte nye produkter og la frem økonomiske resultater, til å bli et av landets mest omtalte selskaper. Anita selv kommenterte til Dagens Næringsliv:

– Som nylig avgått HP Norge-sjef er jeg nok først og fremst veldig fornøyd med økt synlighet til HP – utenfor it-bransjen. Det har det blitt skrevet mer om HP nå enn for tre år siden og det har vært et strategisk mål siden 2012.

Dagens Næringsliv hadde stilt mange spørsmål til Anita, men valgte å kun bruke dette sitatet. Vil du lese alle spørsmålene og svarene mellom DN og Anita Krohn Traaseth, kan du gjøre det på Tinteguri, da hun valgte å legge ut hele intervjuet på sin egen blogg.

Fra usynlig til synlig, til usynlig igjen

Tabellen under viser hvordan synligheten i norske medier utviklet seg under Anitas periode som toppsjef i HP Norge, og hvordan det har gått med synligheten etter at hun meldte overgang til Innovasjon Norge.

Anita Krohn Traaseth ble adm dir i HP Norge tidlig i 2012, lanserte Tinteguri i Q3 2012 og varslet sin overgang til Innovasjon Norge i Q2 2014.

Kilde: Retriever. Viser antall ganger HP Norge har blitt omtalt i norske medier. Anita Krohn Traaseth ble adm dir i HP Norge tidlig i 2012, lanserte Tinteguri i Q3 2012 og varslet sin overgang til Innovasjon Norge i Q2 2014.

Det som var interessant for meg å registrere var også hvor selskapet var synlig. For mens det først og fremst var fagpressen som omtalte selskapet før hun ble toppsjef og «toppblogger«, ble selskapet under hennes ledertid omtalt i alle medier. Etter hennes overgang til Innovasjon Norge er det tilbake til «normalen» hvor det først og fremst er fagpressen som gir IT-giganten medieomtale:

HP-Norge-mediedekning-kildekategori-2012-2014

Kilde: Retriever 2012 til 2014 fordelt på kildekategori.

HP-Norge-mediedekning-kildekategori-2014-2015

Kilde: Retriever. Våren 2014 frem til juni 2015 fordelt på kildekategori.

Endringene er ikke bare synlige i tradisjonelle medier. HP Norge sin egen blogg – Garasjen – har ikke blitt oppdatert siden desember 2014, og på Instagram er det over 17 uker siden selskapet la ut et nytt bilde. Fra å være ganske så aktive og engasjerte på Facebook, fremstår HP Norge som en skygge av seg selv – og endte første halvår av 2015 med kun 1 oppdatering i juni:

Kilde: Antall oppdateringer/poster på Facebook-siden til HP siden januar 2014 og frem til og med juni 2015.

Kilde: Antall oppdateringer/poster på Facebook-siden til HP siden januar 2014 og frem til og med juni 2015.

I motsetning til Facebook – hvor aktiviteten har vært minimal – er fortsatt HP Norge noe aktive på Twitter, som vi kan se av Tweetreach-rapporten under, som inkluderer de siste 50 Twitter-meldinger fra selskapet:

Kilde: Tweetreach

Kilde: Tweetreach

Les også: Slik bruker HP i USA sosiale medier [CASE STUDY]

Økt fokus på pressemeldinger

Ett område hvor HP Norge har økt innsatsen er pressemeldinger. På HP Norge sitt nyhetsrom har de lagt ut pressemeldinger for de siste årene, og mens det var mange pressemeldinger det året Anita Krohn Traaseth ble administrerende direktør, gikk volumet ned under hennes tid ved roret, men opp igjen etter at hun forlot selskapet:

Kilde: HP Norge sitt eget nyhetsrom

Kilde: HP Norge sitt eget nyhetsrom

Etter 6 måneder av 2015 har HP Norge lagt ut 96 pressemeldinger, som er et større volum enn de fire foregående årene til sammen. Og samtidig har mediedekningen altså falt fra 117 artikler første halvår i 2014 til 38 artikler i første halvår 2015. En reduksjon på nesten 70 prosent.

Har synlighet noe å si på resultatet?

Spørsmålet som jeg ikke har et svar på, er jo om dette har hatt noe å si for det økonomiske resultatet til HP Norge. Har overgangen fra å være et synlig til å bli et usynlig IT-selskap påvirket topp- og bunnlinje for IT-giganten? Når ingen lenger ser eller snakker om HP Norge, påvirker det rekrutteringen? Hva har det å si for produktiviteten og effektiviteten til de ansatte? Påvirker manglende synlighet stoltheten til de ansatte, og er det like mange i dag som for ett år siden som ønsker å jobbe for HP Norge? I 2014 fant vi HP Norge på 69. plass over landets mest attraktive arbeidsplasser hvor norske studenter vil jobbe, mens selskapet falt til 80. plass i 2015. Og mens selskapet var blant landets topp 10 arbeidsplasser i 2014 i undersøkelsen til Great Place to Work, er de utenfor listen i 2015.

Les også: Rosa sukkerspinn fra rosa avis

– Passer det ikke inn i sukkerspinnet at HP Norge leverer svært gode resultater til tross for massiv transformasjon? At vi for få dager siden igjen er kåret til en av Norges ti beste arbeidsplasser, at vi har økt kundetilfredsheten med 4,8 prosent og medarbeidertilfredsheten med ni prosent? Eller at HP Norges strategi ble presentert som en av tre best-practices i HP Corp sammen med Japan og Chile i 2013? spør Anita Krohn Traaseth i en kronikk i Dagens Næringsliv, mars 2014.

Det jeg kan si i forhold til det økonomiske resultatet er at HP – og da ikke bare i Norge har vært – og er fortsatt gjennom en stor transformasjonsprosess hvor mye av deres tradisjonelle produkter og varer har eller er i ferd med å bli erstattet av tjenester som virksomheter  i dag handler via skyen. Jeg har ikke kilden på det, men etter hva jeg kan huske opplevde HP Norge den minste nedgangen i omsetningen i Europa mens Anita satt som toppsjef, og mye av det strategiarbeidet som Anita innførte i forhold til økt synlighet, ble løftet opp på globalt nivå som «best practise». Så det riktige spørsmålet å stille er egentlig: Hvor stort hadde reduksjonen i omsetningen vært om HP Norge hadde forblitt like usynlige under Anita sin tid som leder, som de var under den forrige lederen – og hvor mye vil det ha å si for omsetnings-utviklingen nå fremover, etter at de ble usynlige igjen?

«Uten nerden stopper verden»

IT-bransjen har lenge slitt med rekruttering av kvinner. Andelen kvinner i IT-bransjen har ligget stabilt i lang tid på i underkant av 20, og mange av disse kvinnene har heller ikke jobbet med teknologi som ansvarsområde. I 2015 ser det derimot ut til at andelen har vokst. Jeg vil påstå at økt synlighet av IT-selskaper i norske medier og i sosiale medier har en positiv innvirkning på kvinneandelen – og da spesielt når selskapet har tydelige og synlige kvinner som er ledere. HP Norge hadde både Anita Krohn Traaseth som toppleder og Yvonne Fosser som HR-sjef. Nå er begge ute av IT-bransjen, og i løpet av 2015 er det mange ledere i de største IT-selskapene som har blitt erstattet, men i de fleste tilfeller av menn.

Les også: Taktskifte i den norske IT-bransjen?

«Uten nerden stopper verden» skriver HP Norge på sin egen blogg. Verden trenger derimot flere kvinnelige nerder, og skal bransjen få til det, bør selskapene også være synlige utenfor egen bransje. Jeg savner HP Norge som et synlig IT-selskap, samtidig som jeg lurer på hvorfor så mange av de andre IT-selskapene fortsetter å være usynlige.

Vet du forresten hvem som leder HP Norge i dag?

Bilde: Google-søk på HP Norge