
Det har skjedd litt av hvert i løpet av 3655 dager og 2025 bloggposter.
24. august 2010 publiserte jeg bloggposten «Bli like flink som Apple-sjefen til å holde foredrag» her på HansPetter.info. På den tiden jobbet jeg som salgsleder i Cisco og visste lite den gang at jeg mindre enn fire år senere skulle leve av å fortelle historier på scenen.
Store endringer på kort tid
10 år er ikke mye i det store og hele. Samtidig har det skjedd ekstremt mye. «Endringer tar lengre tid enn vi tror, men kortere tid enn vi ser» bruker jeg å si. Det er først når vi ser bakover vi klarer å ta inn over oss hvor store og fundamentale endringer vi har vært igjennom i løpet av det siste 10-året. Noe jeg har forsøkt å illustrere under i form av produkter og tjenester som har påvirket hvordan vi lever, leker, lærer og jobber i dag.
På samme måte har også HansPetter.info endret seg mye i løpet av de 10 årene som har gått. Utseendemessig, men ikke minst innholdsmessig. I begynnelsen handlet det mye om sosiale medier – hvordan sosiale medier ville åpne og demokratisere ordskiftet. Og hvor viktig det var for dagens ledere å følge med.
Mobiltilpassede nettsider ble etter hvert også viktig å få på plass, i tillegg til SEO. Content Marketing, eller innholdsmarkedsføring på norsk ble etter hvert en «het potet», etterfulgt av native advertising og influencer marketing. Det meste til stor irritasjon fra de tradisjonelle mediene, som ikke bare mislikte at Facebook og Google «stjal» annonseinntektene deres, men at deres tradisjonelle reklame-formater skulle bli utfordret av «liksom journalistikk» og «såkalte influencere».
Fra når de vil, til når vi vil
Internett, sosiale medier og smarttelefoner førte også til at vi – publikum/kunder/lesere/lyttere/seere – kunne selv velge når vi ville konsumere det innholdet vi ville. De gamle foretrakk det lineære, de yngre ville ha alt «on demand». Rett og slett fordi teknologien la til rette for det.
Aviser ble ikke lenger lest fra start til slutt. Gullrekka på lørdager ble ikke fulgt til punkt og prikke. Reklamen ble spolt over, blokkert eller kjøpt seg fri fra. Overgangen fra «når mediene vil», til når «kunden vil» ble heftig omtalt som teknologisk disrupsjon. Forretningsmodeller ble ikke bare utfordret, de ble utradert. Delingsøkonomi ble et nytt populært og mislikt begrep. Mindre friksjon. Mer tid tilbake. Mindre eierskap. Bedre kundeopplevelse. Det var i alle fall planen. Og drømmen.
Fasiten i dag er at de fleste kundeopplevelser fortsatt er svært dårlige. Ikke fordi selskapene har blitt så mye dårligere i løpet av de siste 10 årene, men fordi teknologiutviklingen har hevet forventningene og kravene til kunder og publikum.
Teknologi på godt og vondt
De siste årene har derimot teknologiutviklingen fått et par sorte skyer over seg. Manipulering ved hjelp av sosiale medier. Spredning av falske nyheter via sosiale medier. Økt polarisering. Hatprat. Cyberkriminalitet. Kunstig intelligens på avveie. Bærekraftig teknologi i et globalt perspektiv. Handelskrig. Teknologikrig. Og til slutt sosial distansering som følge av Covid-19.
Digitalisering som følge av en krise. Helt etter boka. Vi endrer oss ikke radikalt før vi må, selv om vi har endret oss litt etter litt, hele tiden. Ikke mye fra dag til dag, men enormt mye hvis vi ser 10 år tilbake.
Verden er ikke til å kjenne igjen. Og i det store og hele, til tross for stadig flere og større utfordringer, til det bedre. Det vil i alle fall jeg påstå.
Jeg ser med spenning fremover. Hvordan vil den «neste normalen» se ut? Når vil Kina bli verdens største økonomi og hvordan vil Vesten endres etter at Kina har skaffet seg verdensherredømme ved hjelp av 5G- og AI-dominans? Vil det nye overvåkingssamfunnet gjøre samfunnet tryggere eller vil vi miste det lille vi har igjen av personvern?
Vil krig mellom nasjoner også ha flyttet seg til skyen?
Hvor mye vil Apple, Amazon, Facebook, Google og Microsoft være verdt om 10 år? Og hvor mange av dem vil være splittet opp og kanskje «spist» opp av Alibaba, Tencent, ByteDance eller andre kinesiske selskaper?
Og kanskje viktigst av alt – har vi klart å snu oss i tide til å redde kloden?
(Minst viktig er om jeg fortsatt vil blogge om 10 år…)