fbpx

Halvparten av norsk netthandel til utlandet i 2014

Nesten 40 prosent av netthandelen i Norge gikk til utenlandske nettsider i 2013.

Norsk netthandel opplever en enorm vekst. Tall fra hovedorganisasjonen Virke estimerer at nordmenn i år vil handle for 100 milliarder på nett, hvorav 20-25 milliarder er ren varehandel fra norske nettbutikker. Logistikkselskapet Bring opplyser at norsk netthandel vokser ni ganger raskere enn butikkhandelen, men at mye av denne veksten forsvinner ut av landet.

Så mye som 30-35 prosent av varehandelen på nett i Norge foregår på utenlandske nettsider. Det er flere årsaker til dette. Et bredere utvalg, lavere priser og bedre service- og returvilkår er noen, mens det er viktig å nevne at flere internasjonale netthandelssider har kommet mye lengre i å tilpasse sine tjenester til mobile enheter, enklere betalingsløsninger og brukertilpasset innhold. Her kommer de fleste norske nettbutikkene dessverre til kort.

Norske bedrifter sover i timen, det gjør ikke våre danske naboer

En stadig økende del av Internettbruken foregår i dag på mobile plattformer. Tall fra både Finn.no, Google Norge og Facebook viser til at nesten halvparten av deres trafikk kommer fra mobile enheter. For tre år siden var dette tilnærmet lik null. Det er mulig utviklingen har gått for raskt for norske nettbutikker, for i følge e-handelsrapporten fra Posten og Bring er kun 1 av 10 nettbutikker mobiltilpasset, mens andelen i Danmark til sammenligning er 4 av 10.

Mats-Lyngstad

Mats Lyngstad i Venture Factory

Jeg har vært i snakk med Venture Factory og snakket med både Even Aas-Eng og markedsdirektøren deres, Mats Lyngstad som eier flere nettbutikker, og de bekrefter kraftig vekst i omsetning på mobil.

– På enkelte dager har vi hatt over 50 prosent av omsetningen fra smarttelefoner og nettbrett, og enkelte av våre butikker har nesten dobbel så mye trafikk fra mobil enn fra desktop, som for eksempel er tilfelle for undertøysbutikken mymuse.no

Nesten fire av ti salg på nettet i Norge foretas hos utenlandske selskap og skal vi tro Lyngstad kan det bli flere til neste år.

– Hvis ikke norske nettbutikker tilpasser seg den mobile hverdagen kan vi oppleve at 50 prosent av all netthandel i 2014 vil komme fra utenlandske nettbutikker.

Når jeg snakket med Lyngstad mener det er paradoksalt at norske nettbutikker er dårlige på mobilhandel, for mens norske forbrukere er i verdenstoppen hva gjelder bruk og adapsjon av ny teknologi, er norske nettbutikker på bunn.

Les også: Nettbutikken, en fiasko!