fbpx
sosiale medier

Fortsatt ikke farlig å dele bilder fra sommerferien i sosiale medier

Forsikringsselskapet If hevder fortsatt at det er en myte at kriminelle saumfarer Facebook og Instagram på jakt etter steder å gjøre innbrudd. Vel og merke fysiske innbrudd.

Krimfluencerne finnes neppe, skriver If i en pressemelding. Det har de gjort i mange år. Og det er kanskje ikke så rart. Nordens største forsikringsselskap har så langt (bank i bordet) aldri fått inn melding om innbrudd hvor det har vært mistanke om at Facebook, Instagram, TikTok eller andre sosiale medier har vært overvåket i forkant.

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If uttaler videre i en pressemelding at han heller ikke kjenner til andre tilfeller hvor vinningskriminelle har sjekket sosiale medier-kontoer først for å finne ut om noen er hjemme eller ikke.

Derimot har selskapet advart mot dette før, men da må vi tilbake til 2012.

Pass på mistenkelig oppførsel

If mener at det lureste du kan gjøre for å unngå innbrudd, er å være en god nabo. Hjelp hverandre med å ta inn posten, og legg gjerne litt søppel i naboens søppelkasse hvis vedkommende er borte.

Det er heller ikke dumt å bruke tidsbrytere som slår av og på lys i forskjellige rom til forskjellige tider. Og har du alarm (din egen løsning for eksempel) er det greit å huske på å ha sensorer i alle etasjene. Det kan også være lurt å ha ringeklokker og andre kameraer som fanger opp bevegelse, varsler deg på din smarttelefon og tar opptak av uvedkommende med både lyd og bilde.

Venter krimøkning i år

I fjor ble det meldt inn 23.780 innbrudd og tyverier fra boliger her i landet til forsikringsselskapene. Det viser skadestatistikken til bransjeorganisasjonen Finans Norge. Det er 5.400 færre enn året før. Nedgangen skyldes trolig at færre mobile vinningskriminelle fra utlandet har vært aktive i Norge de siste to årene som følge av pandemien. Nå som grensene er åpne igjen, forventer forsikringsselskapene at antall innbrudd vil vende tilbake til den «gamle normalen». Men ikke fordi du og jeg deler bilder fra en båttur eller en badestrand på sosiale medier.