fbpx

En god beslutning å lese «En god beslutning»

Nils Tore Meland har skrevet en veldig god bok om å velge rett for å beslutte bedre. Å lese boken er en god beslutning i seg selv.

Disclaimer: Jeg har ikke blitt betalt for å skrive denne omtalen her, og jeg mottar heller ikke betaling basert på salg av boken via denne bloggposten. Jeg ble spurt om jeg ville lese boken, hvilket jeg gjorde. Og jeg likte boken såpass godt at jeg ville dele min anbefalelse. Det foreligger med andre ord ingen økonomiske incitamenter for å anbefale «En god beslutning».

For kort tid siden tok Nils Tore Meland kontakt med meg for å høre om jeg hadde lyst til å lese den nye boken hans, «En god beslutning». Nils Tore er blant annet både offiser og psykolog, og har 30 års erfaring som operativ leder og organisasjonspsykolog. Det var ikke første gangen jeg hadde fått et tilbud om å lese en bok, og kanskje skrive om den. Som oftest takker jeg høflig nei. Heldigvis gjorde jeg ikke det ved dette tilfellet, for «En god beslutning» var virkelig en god bok.

Det var spesielt et par ting som «trigget» min nysgjerrighet når jeg leste beskrivelsen av boken på Cappelen Damm sin nettside – og ikke minst hvordan Nils Tore hadde valgt å legge temaet frem i form av «7 praktiske grep»:

– Minst halvparten av de viktige beslutningene våre slår feil. Vi velger for raskt eller for tilfeldig. Vi baserer oss på for mye, for lite eller gal informasjon. Vi vegrer oss og venter. Eller vi lar være. Flere tiår med forskning har vist at det finnes mange feller i tankeprosessene våre som hindrer gode beslutninger. Flere uten at vi merker dem – før det er for sent. Dette kan vi gjøre noe med. Psykolog og offiser Nils Tore Meland gir oss syv praktiske grep for å ta bedre valg. Nå tenker du kanskje at dette vil ta for mye tid? Men det viser seg at de som tar seg litt ekstra tid til å tenke seg om i begynnelsen av en beslutningsprosess, tar raskere og langt bedre valg over tid. Du får altså igjen tiden du bruker, og vel så det.

En bok i min «gate»

Klikk på bildet for å gå til Digitalbok.no for å kjøpe boken.

Klikk på bildet for å gå til Digitalbok.no for å kjøpe boken.

Jeg sa ifra til Nils Tore at jeg vil lese den, men kun hvis jeg kunne lese den digitalt, og da på Kindle. Heldigvis lot det seg gjøre, og før jeg dro avgårde på hyttetur for helgen sammen med gode venner, hadde jeg fått lastet ned boken og pakket ned lesebrettet i sekken. Nå er «En god beslutning» ferdiglest, og jeg sitter igjen med en virkelig god leseopplevelse. Jeg lærte meg mye nytt, jeg lærte å forstå mer av mine egne handlinger og handlemønster, og ikke minst lærte jeg å sette det hele i et perspektiv. For mitt vedkommende elsket jeg fremgangen i boken i form av de «7 praktiske grep». Det gjør boken lettlest, og kapitlene får en god flyt som bidrar til en behagelig start og slutt for hvert kapittel – etterfulgt av huskeregler for hvert grep.

Fagbøker kan ofte bli for tørre for mitt vedkommende. Nils Tore klarer å få frem det faglige gjennom gode historier han har opplevd selv – enten direkte fra sin bakgrunn fra forsvaret, eller via venner og kunder han har jobbet med. Nils Tore har lyktes med å skrive om et komplekst emne på en lettfattelig og lettlest måte, hvilket gjør boken enda mer aktuell for enda flere som jobber med å ta beslutninger på ett eller flere nivåer i hverdagen. «En god beslutning» er en god bok å lese for alle som jobber med andre mennesker, og som har lyst til å forstå og lære hvordan man kan bli en god beslutningstaker.

I en tid hvor endringer inntreffer i et stadig hurtigere tempo – og får en økende konsekvens for de som ikke endrer seg hurtig nok, er det enda viktigere enn tidligere å ta gode beslutninger, og «En god beslutning» vil hjelpe deg med nettopp dette:

– Når noe går bra, for eksempel, slår vi oss på brystet: Det var fordi jeg kan dette så godt, eller kanskje: Det var fordi jeg jobber så hardt. Går det derimot dårlig, skylder vi på eksterne faktorer vi ikke har kontroll over, som for eksempel: Tiden strakk ikke til, eller jeg fikk ikke den hjelpen jeg trengte. Vi forklarer kort sagt selvbildet vårt ved å ta æren for suksess og bortforklare fiasko.

Kjenner du deg igjen? Jeg tror det, og jeg tror du vil kunne kjenne deg igjen i mange av eksemplene og historiene Nils Tore bruker til å ta deg igjennom de 7 grepene mot å kunne ta bedre beslutninger. Jeg vil anbefale «En god beslutning» på det sterkeste – og har også bedt min kone om å lese den.

Cappelen Damm har lagt ut de første 20 sidene av «En god beslutning» via issuu:

Boken er tilgjengelig via Cappelen Damm (hard copy) for 349 kroner, og som ebok via Digitalbok.no for  249 kroner.