fbpx
Huawei

Donald Trumps «såpeoperea» om Huawei fortsetter

Under G20-møtet i Japan i slutten av juni, annonserte Donald Trump at forbudet mot Huawei ble opphevet. På en måte. Eller egentlig ikke. Bare litt. Eller?

Svartelistet

I mai valgte USA og Donald Trump å plassere den kinesiske teknologigiganten Huawei på deres «Entity List». En svarteliste rett og slett, som forbød amerikanske selskaper å drive «business» med Huawei. Huawei er ett av flere kinesiske selskaper som har havnet på denne svartelisten.

Sjakkbrikke

Spekulasjonene rundt svartelistingen har vært mange; sikkerhetsårsaker, supermakt-posisjonering, tollavgifter og behovet for å styrke egen teknologiposisjon. Blant annet. Forut for forbudet, var Huawei på stø kurs mot å bli den største produsenten av smarttelefoner. I tillegg vil flere hevde at Huawei er flere år foran amerikanske selskaper når det kommer til 5G-teknologi.

Mange, inkludert meg selv, har spekulert i om Huawei kun har blitt brukt som en sjakkbrikke, forut for G20-møtet i Japen, hvor Donald Trump skulle sette seg ned med Xi Jinping, for å forhandle frem nye tollsatser og legge handelskrigen «på is».

Opphevet forbud?

29. juni kan Donald Trump annonsere at forbudet er opphevet og at amerikanske selskaper kan selge produktene sine til Huawei. Det skulle bety at selskaper som Google, Microsoft, Intel, med flere, kan selge deres produkter og tjenester til Huawei. Google alene sto i fare for å miste nesten 1 milliard kunder, hvis forbudet ble stående, da Google blant annet eier Android – operativsystemet som Huawei sine smarttelefoner benytter seg av. Det har kostet Huawei milliarder av dollar i tapte inntekter, men forbudet ville også ha kostet amerikanske selskaper betydelig. Og det fikk Donald Trump til å snu.

Usammenhengende fra start til slutt

Donald Trump er utvilsomt en av verdens mektigste menn. Det hindrer han ikke å uttale seg uten å ha satt seg spesielt godt inn i saker han har «meninger» om. Han er kjent for å snakke «off script» – og å «si det som det er». Men det han «lirer» av seg her, er intet mindre enn helt uforståelig. Bare hør selv.

 

 

Ordrett oversatt fra Trumpsk til norsk

Om du ikke helt fikk med deg hva det var han forsøkte å si, så har jeg tatt meg friheten til å oversette det til norsk for deg her:

Selger en enorm mengde produkt

En av tingene jeg vil tillate er, mange mennesker er overrasket over at vi sender og vi selger til Huawei en enorm mengde produkt som går inn i de forskjellige tingene de gjør. Og jeg sa at det er greit at vi vil fortsette å selge det produktet. Dette er amerikanske selskaper, som lager produkt og det er veldig komplisert, forresten, og svært vitenskapelig.

Det vi har gjort i Silicon Valley er utrolig

Og i noen tilfeller er vi de som gjør det. Vi er de eneste som gjør det. Det vi har gjort i Silicon Valley er utrolig faktisk og ingen har vært i stand til å konkurrere med det, og jeg har blitt enige og det ganske enkelt, jeg har blitt enige om å la dem fortsette å selge det produktet. Så amerikanske selskaper vil fortsette og de hadde et problem. Selskapene var ikke så glade for at de ikke kunne selge, fordi de ikke hadde noe å gjøre med hva som potensielt skjedde med hensyn til Huawei, så jeg gjorde det.

 

Kort oppsummert, så snur Donald Trump fordi amerikanske selskaper vil fortsette å «selge det produktet» som amerikanske selskaper i Silicon Valley er best i verden på å lage. Hvis ikke fikk de amerikanske selskapene et problem. Og de hadde ingenting å gjøre med sikkerhetsproblemene USA har med Huawei og Kina.

Det er på grensen til komisk, ganske så skandaløst og på nivå med en klassisk amerikansk «såpeopera».

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Fortsatt forbud mot 5G

USAs holdning overfor Huawei når det kommer til 5G har derimot ikke endret seg. Og Huawei er fortsatt på Amerikas svarteliste. Ifølge en intern e-post i det amerikanske handelsdepartementet, som Reuters har sett og lest, så skal Huawei fortsatt behandles som om selskapet er svartelistet. Det kan derimot være at forbudet fremover ikke vil gjelde produkter, varer og tjenester som ikke utgjør en sikkerhetsrisiko.

Det som er sikkert, i alle fall ut av hva jeg kan forstå, er at Huawei sine smarttelefoner nå vil la seg oppdatere og oppgradere forbi deadlinen som ble tidligere satt til 19. august 2019.

To be continued….

Bilde: History in HD via Unsplash